Primele imagini cu subiectele de la examenul de Bacalaureat 2024 la Limba si Literatura Romana au aparut pe retelele sociale la putin timp dupa ce elevii au intrat in salile de examen. Potrivit informatiilor aparute online, varianta extrasa pentru aceasta proba a fost cea cu numarul 2.
La primul subiect, absolventii de clasa a XII-a au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimiseanu „In vizita la Tudor Arghezi” din volumul „Amintiri si portrete”. Pentru al doilea subiect, elevii au avut de prezentat rolul notatiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu martoaga” de George Ciprian.
Subiectul al III-lea pentru profilul real a constat in realizarea unui eseu de 400 de cuvinte in care sa fie prezentate particularitatile unei nuvele studiate. Elevii au avut la dispozitie 3 ore pentru a rezolva subiectele primite.
Programa si structura subiectelor la Limba Romana pentru Bacalaureat 2024
Conform programei scolare in vigoare, pentru Bacalaureatul din acest an elevii au studiat cel putin un text din opera unor autori canonici precum: Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Calinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu sau Marin Sorescu.
Subiectul de Limba Romana este structurat in 3 cerinte principale:
- Subiectul I (50 puncte) – text la prima vedere si 5 cerinte bazate pe acesta
- Subiectul al II-lea (10 puncte) – identificarea trasaturilor unui curent literar, caracterizarea unui personaj sau prezentarea perspectivei narative dintr-un text dat
- Subiectul al III-lea (30 puncte) – eseu structurat pe baza unei opere studiate
Pentru a promova examenul, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 la fiecare proba scrisa si cel putin media 6 la toate probele. Primele rezultate vor fi afisate pe 8 iulie, iar cele finale pe 12 iulie 2024.
Reguli de acces si desfasurare a probei la Limba Romana
Pentru a sustine proba, elevii trebuie sa prezinte un act de identitate valid la intrarea in sala de examen. Accesul in sali se face incepand cu ora 8:30, iar subiectele sunt distribuite la ora 9:00.
In timpul examenului este interzisa folosirea materialelor ajutatoare, a telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice. De asemenea, candidatii nu au voie sa comunice intre ei sau sa copieze. Orice tentativa de frauda se sanctioneaza cu eliminarea din examen.
A doua sesiune de Bacalaureat are loc in august-septembrie 2024
Elevii care nu au reusit sa promoveze examenul in prima sesiune sau care au fost corigenti vor avea o noua sansa in a doua sesiune a Bacalaureatului 2024, programata in perioada 15 iulie – 22 august.
Calendarul probelor din sesiunea de toamna arata astfel:
- 19 august – Limba si Literatura Romana
- 20 august – proba obligatorie a profilului
- 21 august – proba la alegere a profilului si specializarii
- 22 august – Limba si Literatura materna
Afisarea primelor rezultate este programata pentru 26 august, pana la ora 12:00, iar depunerea contestatiilor se poate face intre orele 12:00-18:00 in aceeasi zi. Rezultatele finale vor fi cunoscute in 27 august.
Peste 130.000 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a sustine examenul de Bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2024, potrivit datelor Ministerului Educatiei. Dintre acestia, aproximativ 114.000 sunt din promotia curenta, iar restul din seriile anterioare.
Numarul mediilor de 10 la Bacalaureat a scazut constant in ultimii ani, ajungand de la 126 in 2019 la doar 79 anul trecut. Rata de promovare in prima sesiune s-a mentinut insa la peste 70% in toata aceasta perioada.
Ramane de vazut ce rezultate vor obtine elevii la Bacalaureatul din acest an si cati dintre ei vor reusi performanta maxima. Cert este ca examenul maturitatii ramane o provocare importanta pentru toti absolventii, iar pregatirea temeinica din timpul liceului este esentiala pentru succes.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: bacalaureat 2024 subiecte romana examen absolventi
*Expertiza: Datele statistice prezentate provin de la Ministerul Educatiei, iar informatiile despre structura si desfasurarea examenului sunt bazate pe metodologia oficiala.