Ultima actualizare: 5 iunie 2024
In Romania, valul de concedieri in industria IT incepe sa se simta din ce in ce mai tare. Unul dintre cei mai mari producatori de jocuri video la nivel mondial, Gameloft, a anuntat ca renunta la studioul de la Cluj-Napoca si va disponibiliza 136 de angajati. Decizia vine in contextul in care peste 684 de disponibilizari in sectorul IT au loc zilnic in SUA, pe fondul dezvoltarii inteligentei artificiale.
Gameloft paraseste Romania dupa 12 ani de activitate
Vestea a cazut ca un trasnet pentru angajatii studioului Gameloft din Cluj-Napoca. Intr-o sedinta interna de la inceputul lunii mai, conducerea companiei le-a comunicat ca filiala va fi inchisa definitiv pana la finalul lunii iulie.

Alexandre de Rochefort, CEO-ul Gameloft, a transmis un mesaj dur tuturor celor 136 de angajati:
„In ultimele luni, in lumina conditiilor de piata dificile si in continua schimbare, Gameloft si-a revizuit capacitatile de productie si a analizat posibilitatile de a-si eficientiza operatiunile. Din pacate, asta ne face sa anuntam astazi inchiderea filialei noastre din Cluj si sa concediem toti angajatii.”
Potrivit informatiilor obtinute de site-ul dorusupeala.ro, care a anuntat primul concedierile, angajatii au primit urmatorul mesaj:
„Fiti siguri ca aceasta decizie nu a fost luata cu usurinta si intelegem pe deplin impactul pe care il va avea asupra fiecaruia dintre voi. Biroul se va inchide pana la sfarsitul lunii iulie si pana atunci, vom lucra cu toti, de la caz la caz, pentru a gasi cea mai buna modalitate de a va gestiona situatia. Vreau sa va multumesc fiecaruia dintre voi pentru contributia dumneavoastra la Gameloft de-a lungul anilor si va doresc tot ce este mai bun pentru viitor.”
Un angajat si-a exprimat public ingrijorarea pentru viitorul apropiat:
„Va scriu acest articol deoarece pentru multi o sa fie foarte greu sa ne gasim joburi, din moment ce acum 1 an s-au facut angajari masive si multi nici macar 1 an nu au in firma. Meritam ca celelalte companii sa stie ca nu plecam de buna voie, ci studioul se inchide.”
Peste 50.000 de angajati IT concediati in 2024 doar in SUA
Potrivit unui raport al Romanian Economic Monitor, o platforma de cercetare din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, peste 684 de disponibilizari in industria IT se produc zilnic in Statele Unite. Doar in acest an, au fost concediati peste 50.000 de angajati din domeniul tehnologiei, pe fondul dezvoltarii inteligentei artificiale.
Conform acelorasi cercetatori clujeni:
- Exista o tendinta ingrijoratoare de incetinire a ritmului de angajare in IT-ul romanesc. Evolutia efectivului de salariati in sectorul IT ar putea ajunge la o stagnare sau chiar la o scadere usoara in 2024.
- Companiile IT vor trebui sa treaca de la proiectele de outsourcing la crearea de inovatii proprii, proces inceput deja de mai multi jucatori importanti din acest sector.
Desi se confrunta cu concedieri si suspendari de proiecte, cercetatorii considera ca industria IT din Romania va continua pe o traiectorie de dezvoltare, mai ales in contextul reorientarii spre proiecte inovatoare.
Salariile programatorilor romani nu vor scadea, potrivit expertilor
In ciuda contextului international si a tendintei de stagnare a angajarilor in IT-ul autohton, salariile programatorilor romani nu ar trebui sa scada, potrivit expertilor de la UBB.
Argumente pro mentinerea salariilor | Explicatie |
---|---|
Deficitul de forta de munca specializata | Chiar si in conditii de criza, companiile IT vor fi nevoite sa ofere salarii competitive pentru a-si pastra si atrage talentele. |
Costurile reduse pentru angajatori | Comparativ cu pietele vestice, companiile IT economisesc semnificativ angajand programatori romani. |
Calitatea serviciilor oferite | Nivelul ridicat de pregatire al specialistilor IT din Romania le asigura un avantaj competitiv pe plan global. |
Companiile presate sa renunte la angajati sau sa le impuna demisia
Experienta recenta a unor angajati IT arata ca multe companii recurg la tactici controversate in contextul economic dificil. Conform expertului in resurse umane Doru Șupeala, unele firme preseaza psihologic angajatii sa-si dea demisia, pentru a nu fi nevoite sa le plateasca salarii compensatorii.
Șupeala a indicat si o posibila viitoare tinta a concedierilor: Atos Global Delivery Center Romania, o multinationala de servicii digitale specializata in aplicatii pentru domeniul militar si aeronautic. Deocamdata, informatia nu a fost confirmata oficial.
In concluzie, desi traverseaza o perioada dificila, industria IT din Romania ar putea depasi actuala criza prin reinventarea modelului de afaceri si focusarea pe proiecte inovatoare. Concedierile de la Gameloft Cluj sunt un semnal de alarma, insa specialistii vad putine sanse ca salariile programatorilor romani sa scada semnificativ pe termen scurt.
Ramane de vazut daca autoritatile si mediul privat vor gasi solutii pentru a pastra atractivitatea pietei IT autohtone si a preveni un exodus al profesionistilor de top catre alte destinatii.
Impartasiti cu noi parerile voastre! Ce masuri credeti ca ar trebui luate pentru protejarea industriei IT din Romania? Lasati un comentariu mai jos.