28.5 C
București
19 iunie 2024

Criza bugetara in Romania: deficit record de 3,34% din PIB. Guvernul, criticat pentru cheltuieli exagerate

Un semnal de alarmă a fost tras de liderul USR, Cătălin Drulă: deficitul bugetar a ajuns la un nivel istoric de 57 miliarde de lei

Citeste si ...

Presedintele USR, Catalin Drula, a criticat cu vehementa actuala guvernare pentru situatia alarmanta a finantelor publice. Potrivit datelor oficiale, deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 3,34% din Produsul Intern Brut (PIB) in primele patru luni ale anului 2024, cifra uriasa de 57 miliarde de lei.

Acest deficit colosal este rezultatul unor cheltuieli publice excesive, care au crescut cu aproape 30% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce veniturile au crescut modest, cu doar 15%. Drula a evidentiat faptul ca bugetul initial prevedea o crestere de doar 10% a cheltuielilor, insa realitatea a depasit dublu aceasta tinta.

„Pesedistii si penelistii sunt in campanie, nu pot renunta la jaful public”

Liderul USR a criticat dur actualii guvernanti, sustinand ca aceasta criza bugetara este generata de cheltuielile excesive in prag de campanie electorala.

Pesedistii si penelistii sunt in campanie, nu pot renunta la jaful public„, a scris Drula pe Facebook, facand referire la partidele aflate la guvernare, PSD si PNL.

Potrivit acestuia, cresterea salariilor bugetarilor cu 21% si a cheltuielilor cu bunuri si servicii cu 28% vor duce la imprumuturi masive, cu dobanzi mari, care vor fi platite de generatiile viitoare. Banii vor merge catre achitarea datoriilor luate de guvernarea actuala, in loc sa fie investiti in spitale si scoli, a avertizat liderul USR.

Consecinte grave pentru economie si cetateni

Conform estimarilor lui Catalin Drula, daca situatia continua pe acelasi trend negativ, deficitul bugetar ar putea ajunge la un nivel dramatic de 8% din PIB pana la finalul anului 2024. Aceasta ar avea repercusiuni severe asupra economiei nationale si nivelului de trai al cetatenilor.

Printre consecintele preconizate se numara:

  • Cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare
  • Imprumuturi masive la dobanzi mari pentru acoperirea deficitului
  • Reducerea investitiilor publice in infrastructura, sanatate si educatie
  • Incetinirea cresterii economice pe termen mediu si lung

Drula a subliniat ca singura solutie este schimbarea guvernarii printr-un vot democratic, deoarece actuala coalitie nu este capabila sa opreasca declinul economic si cheltuielile nejustificate.

Citeste si...
Are Netanyahu un plan pentru o " a doua zi dupa " razboiul din Gaza?
Criza bugetara in romania: deficit record de 3,34% din pib. guvernul, criticat pentru cheltuieli exagerate
Criza bugetara in romania: deficit record de 3,34% din pib. Guvernul, criticat pentru cheltuieli exagerate

Criza bugetara din Romania a atins un nivel critic, cu un deficit de 3,34% din PIB in primele patru luni ale anului 2024, conform liderului USR Catalin Drula. Cheltuielile excesive ale guvernului, in special in campania electorala, ameninta stabilitatea economica si bunastarea cetatenilor. Este imperios necesara o schimbare de abordare si o revenire la politici fiscal-bugetare prudente si sustenabile.

Avand in vedere amploarea deficitului bugetar, perspectivele economice pe termen mediu si lung sunt sumbre. O reevaluare urgenta a prioritatilor de cheltuieli si investitii publice se impune pentru a evita agravarea in continuare a situatiei.

Asigura-te ca distribui aceasta stire importanta, pentru a informa publicul despre situatia ingrijoratoare a finantelor publice din Romania. Comentariile tale sunt binevenite si ne pot ajuta sa intelegem mai bine implicatiile acestei crize bugetare.

Sursa imaginii: [Social Media]

Subiecte abordate in articol: Criza bugetara, deficit bugetar, USR, Drula, PSD, PNL

Articolul se bazeaza pe declaratiile oficiale ale liderului USR, Catalin Drula, precum si pe datele prezentate de Ministerul Finantelor privind executia bugetara.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Criza bugetara in romania: deficit record de 3,34% din pib. guvernul, criticat pentru cheltuieli exagerate