Cercetatorii au facut o descoperire ravasitoare la periferia Sistemului Solar. Potrivit unui studiu recent publicat in Nature Astronomy, echipe de astronomi de la Universitatea Centrala din Florida au identificat cantitati uriase de gheata de dioxid de carbon si monoxid de carbon pe obiectele transneptuniene (TNO) – acele corpuri ingropate in adancurile indepartate ale Sistemului nostru Solar. Aceasta descoperire ofera indicii valoroase despre compozitia elementara a norului primordial de gaze si praf din care s-a format intregul nostru Sistem Solar.
Webb dezvaluie secrete inghetate
Folosind abilitatile spectrale revolutionare ale Telescopului Spatial James Webb, cercetatorii au analizat compozitia chimica a 59 de obiecte transneptuniene si obiecte din centura Kuiper. Descoperirile lor au revelat ca dioxidul de carbon solid era omniprezent pe suprafetele a 56 de TNO-uri, in timp ce monoxidul de carbon a fost detectat in 28 de obiecte.
Aceasta abundenta neasteptata a ghetii stravechi de dioxid de carbon sugereaza ca molecula era frecventa in regiunile exterioare reci ale discului protoplanetar din care s-a nascut Sistemul nostru Solar. Aceasta reprezinta o perspectiva captivanta asupra conditiilor primare care au modelat lumea asa cum o cunoastem astazi.
Dovezi ale unei comenzi pierdute
„Este pentru prima data cand am observat aceasta regiune a spectrului pentru o colectie mare de TNO-uri”, a explicat Mário Nascimento De Prá, coautor al studiului. „Intr-un fel, tot ce am vazut a fost interesant si unic. Nu ne asteptam sa descoperim ca dioxidul de carbon este atat de omniprezent in regiunea TNO si cu atat mai putin ca monoxidul de carbon este prezent in atat de multe TNO-uri.”
Descoperirea deschide noi oportunitati pentru a studia originile Sistemului nostru Solar si procesele care au permis migratia obiectelor ceresti la pozitiile actuale. „Confirmarea prezentei dioxidului de carbon si a monoxidului de carbon pe TNO-uri deschide multe oportunitati pentru a studia si cuantifica in continuare modul sau motivul prezentei acestora„, a adaugat Noemí Pinilla-Alonso, coautor al studiului.
Desi aceste descoperiri raspund unor intrebari vechi legate de compozitia TNO-urilor, ele deschid si noi cai de explorare. Investigatii suplimentare vor fi necesare pentru a intelege originile exacte ale acestor molecule si rolul lor in modelarea sistemului nostru planetar. Cu Webb blazand calea, suntem pe punctul de a obtine o perspectiva mult mai clara asupra inceputurilor cosmice si a evolutiei ulterioara a lumii noastre.
Pastrati articolul in circulatie distribuindu-l pe retelele sociale sau lasati un comentariu pentru a incuraja discutia asupra acestei descoperiri revolutionare!
Sursa imaginii: Shutterstock
Subiecte abordate in articol: Astronomie, Dioxid de carbon, Sistemul Solar, Descoperiri stiintifice, Telescopul Webb
*Studiul citat se bazeaza pe observatiile Telescopului Spatial James Webb efectuate de oamenii de stiinta de la Universitatea Centrala din Florida, publicate in revista stiintifica Nature Astronomy.