Cursa pentru alegerile prezidentiale din acest an a inceput deja, cu doua lansari oficiale de candidaturi. In timp ce liderii PSD si PNL, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, urmeaza sa stabileasca modul in care vor merge la acest scrutin, iar secretarul general al NATO, Mircea Geoana, trebuie sa decida cu privire la actualul sau mandat, o surpriza ar putea veni din partea USR, unde primarul reales din Campulung Muscel, Elena Lasconi, candidata la sefia partidului, vrea sa-si asume o candidatura pentru prezidentiale.
Desi PSD si PNL nu au decis inca un tandem comun
Desi au ales sa mearga impreuna la alegerile europarlamentare si in multe judete la cele locale, in privinta alegerilor prezidentiale, cele doua partide din coalitia de guvernare, PSD si PNL, nu au discutat inca daca vor agrea un tandem Marcel Ciolacu – Nicolae Ciuca, pentru ca fiecare dintre partide isi doreste sa aiba propriul candidat, potrivit presedintelui PNL, Nicolae Ciuca.
Cand se decide data alegerilor prezidentiale
In ceea ce priveste data alegerilor prezidentiale, in conditiile in care PSD doreste organizarea scrutinului in luna septembrie, iar PNL la termen, in decembrie, miercuri coalitia urmeaza sa decida acest aspect.
George Simion si-a lansat candidatura la prezidentiale
Startul in anuntarea candidatilor la prezidentiale a fost dat deja. Liderul Aliantei pentru Unirea Romanilor, George Simion, si-a lansat sambata candidatura la prezidentiale, dupa decizia luata in unanimitate de Consiliul National de Conducere al AUR.
Legat de programul sau pentru Romania, Simion a anuntat ca saptamana aceasta va prezenta solutia cu care AUR vine la guvernare, „improprietarirea romanilor„, prin constructia a 1 milion de apartamente la preturi accesibile.
Pe de alta parte, Simion si-a lansat candidatura la prezidentiale cu un manifest anti-NATO. „Țara trebuie sa ramana in stare de neutralitate”, a scris Simion pe site-ul sau. Potrivit acestuia, romanii nu trebuie sa intre in razboi si, mai ales, in razboaiele altora.
Romania a aniversat anul acesta, pe 29 martie, 20 de ani de la aderarea la NATO, iar Articolul 5 prevede ca toate tarile membre sunt solidare cu oricare alt membru atacat.
Aurelian Pavelescu, candidat la prezidentiale din partea PNȚCD
Tot sambata si-a lansat candidatura si presedintele Partidului National Țaranesc Crestin Democrat (PNȚCD), Aurelian Pavelescu, sub sloganul „Un presedinte pentru cei care n-au avut un presedinte”. Pavelescu si-a prezentat propriul proiect prezidential: „Este un proiect unic. Este o viziune despre Romania de ieri, Romania de azi si Romania de maine si nu este vorba despre vorbe, este vorba numai despre fapte”, a mentionat liderul PNȚCD, conform Agerpres.
Ce spune Mircea Geoana despre o eventuala candidatura
Favorit in sondaje in cursa pentru alegerile prezidentiale, Mircea Geoana, secretarul General Adjunct al NATO, a declarat intr-un interviu televizat ca „anul 2024 va fi anul independentilor”, lasand sa se inteleaga ca nu vrea sa fie candidatul PSD, dupa ce liderul social-democratilor, Marcel Ciolacu, a afirmat ca Geoana „nu e din afara partidului”.
In privinta unei decizii cu privire la o eventuala candidatura la prezidentiale, aceasta va fi luata abia dupa stabilirea datei incheierii mandatului de secretar general adjunct al Aliantei Nord-Atlantice, dupa summit-ul de la Washington din 9-11 iulie, avand in vedere ca altfel ar expira abia in octombrie 2024.
Șansele Elenei Lasconi la alegerile prezidentiale

In cursa pentru Palatul Cotroceni ar putea intra si Elena Lasconi, primarul reales din Campulung Muscel cu aproape 70% din voturi, candidata pentru sefia USR, dupa demisia lui Catalin Drula. „Știu ca putem deveni o echipa si astfel imi asum si candidatura la alegerile prezidentiale”, le-a transmis Elena Lasconi colegilor de partid, intr-un mesaj intern.
Analistii politici Valeriu Turcan, George Jiglau si sociologul Alfred Bulai au explicat pentru „Adevarul”, ce sanse ar putea avea Elena Lasconi in cursa pentru Cotroceni si daca ar putea fi o surpriza la alegerile prezidentiale.
„Putin probabil sa fie o surpriza, pentru ca este foarte complicat sa intre in turul II, chiar daca va deveni candidat. Campania prezidentiala nu seamana cu localele si dna Lasconi, tocmai realeasa primar la Campulung, ar avea nevoie de o campanie in forta la nivel national”, a declarat Valeriu Turcan.
Sociologul Alfred Bulai este de parere ca „la alegerile prezidentiale nu participi doar pentru ca sa fii presedintele Romaniei”. „Sunt 2-3 candidati de regula care au sanse foarte mari, dar nu inseamna ca ajung. Chiar daca politicienii pot sa spuna alte lucruri, de exemplu ca vor ajunge sa castige alegerile, stim foarte clar ca numarul celor care au sanse e foarte mic”, a explicat sociologul.
Alfred Bulai a mai afirmat ca deocamdata Elena Lasconi nu are electoratul ei. „Alianta Dreapta Unita a fost in pragul de a nu intra in Parlamentul European, cu un scor foarte mic, mult mai mic decat a avut pe vremuri USR-ul”, a declarat Bulai.
Analistul George Jiglau a precizat ca, in ce priveste candidatura Elenei Lasconi la alegerile pentru sefia USR, „pleaca cu prima sansa”. Iar daca va fi aleasa, in privinta sanselor sale la prezidentiale, „ceea ce va reusi sa faca depinde de mai multe lucruri„, avand in vedere scorul foarte scazut de la care pleaca USR.
George Jiglau a mai spus ca electoratul la care se raporteaza Elena Lasconi este reprezentat de „bazinul din oficiu pe care il are USR”, adica USR, plus REPER, plus Ștefanuta, plus Vlad Gheorghe. Totodata, analistul considera ca „e un personaj capabil sa mai adune voturi si de la alte partide„, iar genul sau de discurs ar putea prinde si la un electorat al PMP-ului sau PNL, in functie de cine va fi candidatul lor la prezidentiale.
In ipoteza „putin probabila, nu prea e posibila” de a intra in turul doi, „acolo depinde cine va fi contracandidatul” Elenei Lasconi, a afirmat George Jiglau.
In esenta, in timp ce marile partide se pregatesc pentru alegerile prezidentiale, o potentiala candidatura a Elenei Lasconi ar putea aduce un aer prospat in cursa. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca intra in joc multi factori care ar putea limita sansele unei surprize, cum ar fi lipsa unei echipe nationale puternice si a unui electorat clar definit. Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in urmatoarele luni.
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: Alegeri prezidentiale, Elena Lasconi, George Simion, Mircea Geoana, Aurelian Pavelescu
**Bazat pe analizele expertilor politici Valeriu Turcan, George Jiglau si sociologul Alfred Bulai, precum si pe declaratiile candidatilor la presedintie si ale oficialilor partidelor politice.