8.4 C
București
3 noiembrie 2024

Cum ii determinam pe copii sa manance folosind culori apetisante

Este normal să fim îngrijorați când copiii noștri nu mănâncă bine. Dar există strategii puțin cunoscute care pot funcționa, precum folosirea culorilor apetisante în alimentația lor pentru a le stimula apetitul.

Citeste si ...

Este de inteles sa fim ingrijorati cand copiii nostri nu mananca bine. Din acest motiv, incercam mii de trucuri pentru a-i face sa manance, dar de cele mai multe ori fara rezultate. Totusi, exista cateva strategii mai putin cunoscute care chiar pot functiona. Una dintre ele este utilizarea culorilor apetisante in alimentatia copiilor pentru a le stimula apetitul.

Cum functioneaza aceasta tehnica?

Atunci cand mancam, simturile noastre percep mii de senzatii. Gustul, textura, aspectul, mirosul si culoarea – toate acestea genereaza o serie de emotii care influenteaza acceptarea sau respingerea alimentului.

Dintre toate aceste stimuli, culoarea are cel mai mare impact asupra emotiilor si influenteaza celelalte perceptii. Unele culori pot stimula, in timp ce altele pot inhiba. Uneori trezesc senzatii active, alteori pasive. In orice caz, ele afecteaza modul in care percepem alimentele.

De exemplu, s-a studiat cum vederea afecteaza direct gustul si mirosul. Un articol din revista Brain and Cognition sustine ca „mancam cu ochii” si ca toate elementele vizuale, inclusiv culoarea, influenteaza aprecierea gustului. Din acest motiv, ele afecteaza si apetitul.

De asemenea, revista Appetite evidentiaza un studiu realizat de Piqueras si Spence in care se subliniaza ca culoarea alimentelor si a bauturilor este cea mai importanta caracteristica vizuala legata de gust si apetit.

Culorile apetisante care stimuleaza foamea si cele care nu o fac

Cum ii determinam pe copii sa manance folosind culori apetisante
Cum ii determinam pe copii sa manance folosind culori apetisante

Un articol publicat in 2022 in revista Just Agriculture, despre psihologia culorilor in alimente, explica faptul ca creierul nostru tinde sa reactioneze diferit la culori. Culoarea semnaleaza chiar gustul unui anumit aliment catre creier.

De asemenea, se mentioneaza ca perceptia vizuala a gustului incepe din copilarie si creste pe masura ce ne maturizam. De fapt, fiecare culoare are propria psihologie, care va influenta sau nu selectia anumitor alimente sau produse alimentare. Iata care este semnificatia fiecareia:

  1. Rosu: Este una dintre cele mai atragatoare culori in alimente, deoarece stimuleaza papilele gustative si apetitul.
  2. Albastru: Inspira prospetime, curatenie si relaxare. Totusi, nu este o culoare care provoaca apetit.
  3. Verde: Este culoarea naturii. Este asociata cu prospetimea alimentelor, naturaletea si sanatatea si stimuleaza apetitul.
  4. Galben: Este culoarea fericirii si a pozitivismului. Stimuleaza apetitul.
  5. Portocaliu: Fiind un amestec de rosu si galben, stimuleaza si ea apetitul.
  6. Negru: Aceasta culoare reduce apetitul, deoarece este asociata cu amaraciunea.
  7. Maro: Este un stimulent al apetitului, deoarece este asociat cu sanatatea si caldura.
  8. Violet: Este o culoare care provoaca emotii similare cu cele ale culorii albastre, adica nu evoca apetit.
Citeste si...
Vladimir Putin a ajuns in Vietnam pentru o vizita de stat istorica de 2 zile

Dupa cum vedeti, culoarea este o caracteristica integrata a gustului si mirosului alimentelor. Prin urmare, are o influenta semnificativa asupra apetitului. In functie de culoare, care ar fi alimentele care stimuleaza apetitul si cele care nu o fac?

Culori apetisante in alimentele pentru copii

In acest grup se regasesc culorile rosii, precum ciresele, rosiile, pepenii verzi si ardeii rosii. Fac parte si culorile galbene si portocalii, precum dovleacul, morcovul, dovlecelul, portocala, ananasus, mandarina, mango, piersica si banana.

Alte alimente care pot stimula apetitul sunt legumele verzi, precum salata verde, spanacul, varza, sfecla rosie si sparanghelul. Alimentele si preparatele precum painea coapta la cuptor, prajiturile, gratinele si biscuitii se remarca printr-o culoare maro specifica brutariei, care stimuleaza apetitul.

Alimente care nu stimuleaza apetitul

In aceasta categorie intra alimentele albastre sau violete. Este cazul vinetelor, afineior, struguruilor violeti, smochinelor proaspete si uscate, murelor si al rosiilor albastre.

Strugurii uscati, fasolea neagra, orezul negru, cacao sau ciocolata neagra si maslinele negre au o culoare intunecata care uneori poate provoca respingere. Pentru a combina toate aceste alimente astfel incat micutul tau sa se poata bucura de mancare, poti juca un joc.

Jocul culorilor pentru a-i invata pe copii sa manance

In primii ani, copiii isi descopera lumea activandu-si simturile. Astfel, poti profita de aceasta ocazie pentru a-i invata sa manance. Jocul culorilor curcubeului este o alternativa buna.

Alimentele cele mai greu de introdus sunt legumele si fructele. De exemplu, deoarece au o gama larga de pigmenti cu culori vii, le poti separa in functie de culorile curcubeului.

Regrupand alimentele dupa culoare, ii invatati pe copii sa asocieze culoarea cu puterea ei de a-i hrani. Ca si cum ar fi niste super-eroi! In acest fel, ei pot fi motivati sa le manance.

Iata cateva exemple de grupuri de alimente in functie de culoare si puterile lor nutritionale.

Rosu, una dintre culorile apetisante

Rosia, capsuna, ardei iute, pepenele verde, sfecla rosie, ciresele, rodia si altele fac parte din acest grup. Aceste alimente furnizeaza antocianine, care protejeaza corpul de oxidare, si licopen, care ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase.

Portocaliu si galben, culori apetisante

In acest grup includem morcovii, portocalele, mandaninele, ananasul, mango, dovleacul, porumbul, bananele, printre altele. Acestea contin vitamina A, care permite ochilor tai sa vada mai bine. Apoi, vitamina C, care sporeste apararea impotriva bolilor.

  • Beneficiile morcovilor pentru copii
  • Vitamina A
  • Vitamina C
Citeste si...
Modificari importante aduse Legii cetateniei romane: Sotul sau sotia unui cetatean roman poate obtine cetatenia dupa 10 ani de casatorie in strainatate

Verde

Aici regasim sfecla rosie, spanacul, broccoliul, dovlecelul, sparanghelul, mazarea, varza, salata verde si altele. Acestea contin vitaminele A si C care actioneaza ca antioxidanti si intaresc sistemul imunitar, precum si vitamina K care ajuta la intarirea oaselor. De asemenea, fibrele din compozitia lor permit o mai buna digestie a alimentelor.

Albastru si violet

Vinetele, afinele, murele, ceapa rosie, strugurii, varza violet, prunele si altele contin antioxidanti care te vor pastra mai tanar si vor favoriza sanatatea inimii.

Alb

Desi nu face parte din curcubeu, merita mentionat ca ceapa, ciupercile, cartofii, perele, conopida si prazul, printre altele, contin fibre. Acestea ajuta la mentinerea unei digestii sanatoase.

Perceptia culorilor in alimentatia copiilor

Cum ii determinam pe copii sa manance folosind culori apetisante
Cum ii determinam pe copii sa manance folosind culori apetisante

Un studiu publicat in 2018 in revista Food Quality and Preference a convenit ca, cu cat dieta copiilor este mai colorata, cu atat hrana este mai acceptata. Totusi, nu doar mancarea influenteaza perceptia, ci si modul in care este prezentata. Inclusiv farfuriile pe care este servita.

S-a constatat ca copiii sub 10 ani alegeau farfuriile cu cele mai atragatoare culori, precum galbenul, verdele, rosul sau albastrul. In timp ce cei de peste 10 ani erau mai inclinati catre farfurii negre sau albe.

Un alt descoperire interesanta a fost ca alimentele servite in farfurii colorate au crescut acceptarea gustului unor alimente noi de catre copiii mici.

Alte studii din acest domeniu, precum cel raportat in International Journal of Retail & Distribution Management in 2019, indica faptul ca culorile mai vii si mai saturate erau mai eficiente pentru acceptarea gustului si preferinta unui anumit aliment de catre copii.

Putem deci vesti parintii si ingrijitorii ca utilizarea culorilor in alimentatia copiilor si servirea mancarii in farfurii colorate este o strategie eficienta pentru a creste apetitul si acceptarea unor arome noi. Mai mult, acest lucru ii poate ajuta sa evite tulburarile alimentare selective.

Trucul este sa facem din mancare un curcubeu de culori apetisante si arome

In consecinta, utilizarea culorilor in alimentele pentru copii este o strategie puternica pentru a creste apetitul si acceptarea aromelor noi in preparatele pentru cei mici.

O modalitate eficienta este sa combinam culori intense si luminoase precum rosul, portocaliul si violetul, cu altele care ar putea fi mai putin atragatoare. De exemplu, amestecand strugurii uscati inchisi la culoare cu capsuni, mure si afine intr-o salata va creste acceptarea.

Citeste si...
Incepe procesul tragediei de la Crevedia: Acuzatiile ce cantaresc greu pentru Ionut Doldurea si Cosmin Stinga

O alta optiune este prepararea bauturilor cu culori vii, precum sucul de morcov. Apoi, adaugarea unor alimente care sunt surse ale nutrientilor de care avem nevoie pentru a completa. De exemplu, adaugarea de chia sau seminte de in, ca sursa de omega-3.

In cele din urma, daca servim mancarea in farfurii colorate, vom avea mai mult succes!

Bibliografie

Toate sursele citate au fost revizuite in detaliu de echipa noastra pentru a garanta calitatea, fiabilitatea, actualitatea si valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerata fiabila si precisa din punct de vedere academic sau stiintific.

  • Alonso, N., Meinitzer, A., Fritz-Petrin, E., Enko, D., & Herrmann, M. (2023). Role of vitamin K in bone and muscle metabolism. Calcified Tissue International, 112(2), 178-196. https://link.springer.com/article/10.1007/s00223-022-00955-3
  • Bin-Jumah, M. N., Nadeem, M. S., Gilani, S. J., Mubeen, B., Ullah, I., Alzarea, S. I., … & Kazmi, I. (2022). Lycopene: a natural arsenal in the war against oxidative stress and cardiovascular diseases. Antioxidants, 11(2), 232. https://www.mdpi.com/2076-3921/11/2/232
  • Brunk, Lise & Møller, Per. (2018). Do children prefer colored plates? Food Quality and Preference. 73. 10.1016/j.foodqual.2018.12.011.
  • Gaelle, Pantin-Sohier & Ezan, Pascale & Miltgen, Caroline. (2019). Colour of food as a vector for children’s well-being. International Journal of Retail & Distribution Management. 47. 10.1108/IJRDM-08-2017-0183.
  • Khadim, R. M., & Al-Fartusie, F. S. (2021, March). Antioxidant vitamins and their effect on immune system. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1853, No. 1, p. 012065). IOP Publishing. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/1853/1/012065/meta
  • … si alte referinte relevante

Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa consultati un specialist!

Sursa imaginii: [Unsplash]

Subiecte abordate in articol: culori, alimente, copii, nutritie, apetit

Distribuie acest articol daca ti s-a parut folositor sau lasa un comentariu cu parerile tale! Asa ne poti ajuta sa imbunatatim continutul.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole