Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Polonia ia masuri ferme pentru a-si fortifica granitele in fata amenintarii tot mai mari a Rusiei. Intr-un anunt recent, prim-ministrul polonez Donald Tusk a dezvaluit un plan major de 2,5 miliarde de dolari menit sa intareasca frontiera estica a tarii. Aceasta miscare strategica vine in contextul temerilor crescande legate de posibilele incursiuni rusesti si al sprijinului ferm al Poloniei pentru Ucraina.
Polonia investeste masiv in securizarea granitei estice
Conform declaratiilor lui Tusk, Polonia va aloca nu mai putin de 10 miliarde de zloti (aproximativ 2,5 miliarde de dolari) pentru a-si asigura granitele si a descuraja orice potential atac. Proiectul, denumit sugestiv „scutul estic”, va presupune consolidarea a 400 km de frontiera cu Rusia si Belarus. Prin aceasta initiativa ambitioasa, Polonia isi propune practic sa tina razboiul departe de granitele sale.
Pozitia geografica a Poloniei, avand ca vecini estici Belarusul, Ucraina si exclava rusa Kaliningrad, o face deosebit de vulnerabila in fata expansionismului Moscovei. De aceea, guvernul de la Varsovia a decis sa actioneze proactiv pentru a-si proteja teritoriul si cetatenii. Pe langa investitiile in fortificarea granitei, Polonia si-a modernizat si armata, achizitionand echipamente militare de miliarde de dolari, in special din SUA si Coreea de Sud.

Ucraina se teme de intensificarea ofensivei rusesti in nord-est
In timp ce Polonia isi consolideaza apararea, situatia din Ucraina ramane extrem de tensionata. Intr-un interviu acordat agentiei AFP, presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy si-a exprimat ingrijorarea ca Rusia ar putea intensifica ofensiva in nord-estul tarii. El a avertizat totodata ca Kievul are la dispozitie doar un sfert din sistemele de aparare aeriana necesare pentru a tine piept atacurilor.
Trupele rusesti au inregistrat unele castiguri teritoriale modeste in timpul iernii, dar au lansat recent un atac surpriza in regiunea Harkov. Zelenskyy a recunoscut ca, desi trupele ucrainene au reusit sa opreasca inaintarea rusilor dupa ce acestia au avansat intre 5 si 10 km, situatia din jurul Harkovului este inca instabila. El se teme ca aceasta ofensiva ar putea fi doar „primul val” al unei operatiuni mult mai ample.
Apelul disperat al lui Zelenskyy pentru mai mult ajutor militar
In aceste conditii dramatice, liderul de la Kiev a reiterat apelul catre aliatii occidentali de a trimite mai multe sisteme de aparare aeriana si avioane de lupta pentru a contracara superioritatea Rusiei in aer. Potrivit estimarilor sale, Ucraina are in prezent doar 25% din capacitatile necesare pentru a-si apara spatiul aerian. Zelenskyy a precizat ca tara sa ar avea nevoie de 120-130 de avioane F-16 sau alte aparate avansate pentru a ajunge la „paritate” cu Rusia.
Evolutiile recente arata cat de fragila si de imprevizibila ramane situatia de securitate in Europa de Est, la mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei de catre Rusia. In timp ce Polonia actioneaza decisiv pentru a-si intari frontierele si a descuraja orice agresiune, Ucraina duce in continuare o lupta disperata pentru supravietuire. Ramane de vazut daca apelurile lui Zelenskyy vor fi ascultate si daca occidentul va livra armamentul suplimentar atat de necesar pentru respingerea atacurilor rusesti.
Distribuiti acest articol pentru a atrage atentia asupra situatiei critice cu care se confrunta Ucraina si a eforturilor Poloniei de a-si apara granitele in fata amenintarii rusesti. Nu ezitati sa va exprimati opiniile in sectiunea de comentarii de mai jos!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Polonia frontiere est Rusia Ucraina
Articol bazat pe declaratiile oficiale ale premierului polonez Donald Tusk si ale presedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy