26.6 C
București
25 iunie 2024

Cum va afecta recalcularea pensiilor veniturile romanilor care au cotizat peste 40 de ani

Citeste si ...

Pensionarii cu vechime mare vor primi majorari considerabile in urma modificarilor legislative

Intreaga legislatie privind sistemul de pensii din Romania a fost reformata, iar pensiile tuturor cetatenilor vor fi recalculate incepand din luna septembrie a acestui an. Desi aproximativ un milion de pensionari care au stagii de cotizare sub 25 de ani nu vor inregistra cresteri, exista o categorie semnificativa de beneficiari care vor primi venituri mult mai mari in urma recalcularii.

Procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat, urmand ca deciziile de recalculare sa fie tiparite si trimise beneficiarilor. Aproximativ trei milioane de pensionari vor primi bani mai multi, insa vor exista si seniori ale caror pensii nu vor fi majorate.

Cum vor creste pensiile pentru romanii cu vechime mare in munca

Potrivit declaratiilor facute de Daniel Baciu, seful Casei Nationale de Pensii Publice, persoanele care au cotizat peste 40 de ani la sistemul public de pensii vor beneficia de cresteri de peste 80-90% din cuantumul actual al pensiei.

Motivul acestor majorari substantiale rezida in punctele de stabilitate introduse prin noua lege a pensiilor. Aceste puncte reprezinta un bonus oferit celor care raman o perioada indelungata in campul muncii si contribuie constant la sistemul de asigurari sociale.

„Punctele de stabilitate sunt cele obtinute in munca peste 25 de ani. Daca eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfasor in munca dupa 25 de ani, intre 25 de ani si 30 de ani, obtin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat. Pentru perioada intre 30 si 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. In felul acesta pensiile romanilor vor creste in functie de stabilitatea in munca”, a explicat Simona Bucura Oprescu in exclusivitate la Antena 3 CNN.

Cand vor afla pensionarii noile cuantumuri ale veniturilor

Cum va afecta recalcularea pensiilor veniturile romanilor care au cotizat peste 40 de ani
Cum va afecta recalcularea pensiilor veniturile romanilor care au cotizat peste 40 de ani

Procesul de tiparire si distribuire a noilor decizii de pensionare va incepe in aceasta luna, a anuntat seful CNPP.

„Incepand din luna iunie, incepem si procesul de tiparire si ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel incat de la 1 septembrie oamenii sa stie exact care este noul cuantum al pensiei in urma recalcularii prevazute de noua lege a pensiilor”, a precizat Daniel Baciu.

Romania se confrunta cu multiple provocari demografice si sociale legate de imbatranirea accelerata a populatiei si deficitul bugetar din sistemul public de pensii. Noua reforma legislativa vizeaza nu doar a stimula participarea prelungita pe piata muncii, ci si a asigura un trai decent pentru cei care au contribuit intreaga viata la sistemul de asigurari.

In viitor, guvernele vor trebui sa gaseasca solutii sustenabile pentru a sustine financiar cresterea numarului de pensionari, pastrand in acelasi timp un echilibru intre drepturile si obligatiile contribuabililor si beneficiarilor sistemului de pensii.

Distribuie acest articol si informeaza-ti prietenii si familia despre modificarile majore care vor afecta veniturile pensionarilor! Lasa un comentariu mai jos cu parerea ta despre noua lege a pensiilor.

Citeste si...
Cele mai bune licee din Capitala si examenul de Evaluare Nationala in 2024

Sursa imaginii: [Facebook]

Subiecte abordate in articol: pensii, recalculare, puncte de stabilitate, Romania, legislatie

Datele din acest articol sunt bazate pe declaratiile oficialilor institutiilor guvernamentale relevante, surse mass-media de prestigiu si legislatia in vigoare.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole