23.8 C
București
17 iunie 2024

Decizia finala in cazul lui Julian Assange: Eliberare sau extradare in SUA

Instanța supremă britanică decide luni soarta fondatorului WikiLeaks. Julian Assange riscă extrădarea în SUA sau eliberarea după 14 ani de detenție. Aflați detaliile cheie.

Citeste si ...

Instanta suprema britanica se pregateste sa ia o hotarare cruciala in procesul care il vizeaza pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Luni, doi judecatori de la Inalta Curte din Londra vor decide daca Assange, in varsta de 52 de ani, poate fi extradat in Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj si scurgeri de documente secrete.

Julian Assange se afla in vizorul autoritatilor americane din cauza publicarii pe WikiLeaks a sute de mii de documente militare clasificate legate de razboaiele SUA in Afganistan si Irak, precum si a unor telegrame diplomatice sensibile. Cel mai controversat a fost un videoclip din 2007 care arata un atac american din Bagdad soldat cu moartea a 12 persoane, inclusiv doi jurnalisti Reuters.

Asigurari din partea SUA

Procurorii americani il acuza pe Assange de 18 capete de acuzare, aproape toate bazate pe Legea Spionajului. Ei sustin ca actiunile lui au pus in pericol securitatea nationala si viata agentilor. In schimb, aparatorii fondatorului WikiLeaks denunta o „parodie judiciara” si un atac la adresa libertatii presei.

Pentru a obtine aprobarea extradarii, autoritatile SUA au trebuit sa ofere asigurari privind:

  • Faptul ca Assange nu va fi pasibil de pedeapsa capitala
  • Posibilitatea apararii sale de a invoca libertatea de exprimare conform Primului Amendament

Trei scenarii posibile dupa decizia de luni

Decizia finala in cazul lui julian assange: eliberare sau extradare in sua
Decizia finala in cazul lui julian assange: eliberare sau extradare in sua

Echipa juridica a lui Assange estimeaza ca decizia de luni ar putea duce la unul dintre urmatoarele trei scenarii:

  1. Extradarea imediata in SUA – daca instanta britanica accepta argumentele americane
  2. Eliberarea din inchisoare – daca judecatorii resping cererea de extradare
  3. Noi lupte legale prelungite – daca decizia este amanata sau daca se permite un nou apel

„Am impresia ca s-ar putea intampla orice in acest stadiu. Julian ar putea fi extradat sau ar putea fi eliberat”, a declarat sotia lui Assange, Stella.

Optiuni dupa decizieConsecinte
Extradare aprobataTransferat imediat in SUA pentru proces
Extradare respinsaEliberat din inchisoarea Belmarsh
Permisiune de apelNoi batalii juridice prelungite

„14 ani de detentie continua”

Fondatorul WikiLeaks se afla in diferite forme de detentie din decembrie 2010, cand a fost arestat initial in Marea Britanie pe baza unui mandat suedez (ulterior retras) privind acuzatii de infractiuni sexuale.

Citeste si...
Reactie publica a lui Florian Coldea, dupa ce a fost sub acuzare de DNA

Dupa sapte ani petrecuti in ambasada Ecuadorului la Londra, Assange a fost arestat in 2019 si inchis la penitenciarul de inalta securitate Belmarsh, in asteptarea procesului de extradare.

„In fiecare zi, din 7 decembrie 2010, a fost intr-o forma sau alta de detentie”, a subliniat sotia sa, mentionand ca va continua sa lupte pentru libertatea lui, indiferent de decizia de luni.

Riscul unui „sinucid aproape cert”

In cazul unei extradari in SUA, avocatii lui Assange se vor adresa imediat Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru a obtine o ordonanta de blocare temporara a transferului.

Sotia fondatorului WikiLeaks a avertizat ca, potrivit evaluarilor psihiatrice, sotul ei are „un risc foarte grav de sinucidere” daca este extradat.

„Traim de la o zi la alta, de la o saptamana la alta, de la decizie la decizie… Acest mod de viata e atat de crud. Nu ma pot pregati pentru extradarea lui – cum as putea? Dar daca se intampla, voi face tot ce pot. Familia noastra va lupta pentru el pana va fi liber.” – Stella Assange pentru Reuters

Cazul lui Julian Assange a starnit un puternic interes public si dezbateri aprinse cu privire la echilibrul dintre securitatea nationala si libertatea presei. Decizia de luni ar putea reprezenta un punct de cotitura major, punand capat unor ani de litigii sau deschizand un nou capitol in aceasta saga juridica fara precedent.

Sursa: HotNews.ro

Sursa imagini: Agerpres/AP

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Decizia finala in cazul lui julian assange: eliberare sau extradare in sua