Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Au trecut ani de cand consumatorii s-au obisnuit sa deschida sticlele de bauturi racoritoare printr-un gest firesc – desfacand capacul de la gatul sticlei. Insa o noua decizie a Uniunii Europene a schimbat regulile jocului. Acum, capacele raman permanent atasate de sticle, starnind reactii impartite in randul consumatorilor europeni.
Aceasta schimbare controversata are la baza incercarea de a reduce deseurile de plastic de unica folosinta. Oficialii UE sustin ca directiva anuntata in 2018 vizeaza reducerea risipei, intrucat capacele aruncate separat reprezinta unele dintre cele mai frecvente deseuri de plastic abandonate pe plajele europene.
Scopul nobil al UE se loveste de nemultumirea consumatorilor
Desi intentia este una laudabila din punct de vedere ecologic, consumatorii nu par deloc incantati de noua experienta de desigilare a sticlelor. Pe retelele sociale, multi isi exprima frustrarea legata de faptul ca dopul atasat le loveste fata in timp ce incearca sa bea.
Un utilizator a sintetizat astfel nemultumirea: „Aceasta a fost a doua cea mai proasta idee pe care UE a avut-o in ultimii 10 ani.” Un altul se intreaba retoric: „Se mai gandeste cineva ca a devenit incapabil sa deschida capacul unei sticle de plastic… fara sa stie ca a fost adoptata o noua lege pentru a le tine atasate in scopuri de reciclare?”
Producatorii au criticat initial decizia, dar au adoptat-o
Initial, gigantii industriei bauturilor racoritoare precum Coca-Cola au criticat decizia UE, avertizand ca va duce la cresterea cantitatii de plastic folosit si va genera costuri suplimentare. Cu toate acestea, odata ce directiva a intrat in vigoare, companiile au adoptat noul design.
Coca-Cola a fost una dintre primele care au implementat schimbarea in Europa in ultimii doi ani. Managerul companiei in Irlanda, Agnese Filippi, a explicat: „Aceasta mica schimbare are potentialul de a avea un impact mare, asigurand ca astfel consumatorii recicleaza sticlele noastre si niciun capac nu ramane in urma.”
Masuri suplimentare ale UE vizand reducerea deseurilor de plastic
Noul capac atasat reprezinta doar o componenta a unui plan extins al UE de reducere a deseurilor de plastic de unica folosinta. Incepand cu luna martie 2024, ambalajele pentru fructe si legume proaspete, produsele de igiena din hoteluri si mancarea fast-food din restaurante vor fi interzise.
Cu toate acestea, implementarea acestor masuri se dovedeste a fi o lupta dificila, data fiind opozitia puternica a lobby-ului industriilor afectate si ingrijorarile recente legate de impactul economic al Pactului Verde European.
Statele membre pot adapta cerintele de design
Desi sticlele vin acum cu capace atasate, statele membre UE sunt libere sa stabileasca propriile cerinte de design, atat timp cat capacele raman prinse in timpul utilizarii. Prin urmare, desi stilul adoptat de marii producatori precum Coca-Cola va fi predominant, nu este singurul posibil.
Impactul depaseste granitele UE
Decizia UE are ecouri chiar si in afara granitelor blocului comunitar. Dat fiind ca companiile produc sticle si capace la scara larga, este dificil pentru ele sa ofere design-uri diferite pentru fiecare tara. Astfel, giganti precum Coca-Cola au lansat noile capace si in tari non-UE ca Regatul Unit, chiar daca nu sunt obligati legal sa faca acest lucru.
Indiferent de controverse, decizia UE reprezinta un pas important in lupta globala impotriva deseurilor de plastic. Ramane de vazut daca consumatorii se vor obisnui cu noul design sau daca producatorii vor gasi solutii inovatoare pentru a combina comoditatea cu sustenabilitatea.
Impartasiti acest articol pentru a constientiza efectele schimbarilor de politica asupra experientei de consum si lasati un comentariu cu parerea dumneavoastra!
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: design, sticle plastic, reciclare, mediu, UE