23.8 C
București
17 iunie 2024

Dezastru pentru Orez Auriu: Greenpeace blocheaza cultivarea orezului imbogatit genetic cu Vitamina A

O decizie controversată a instanțelor filipineze blochează cultivarea comercială a Orezului Auriu, o invenție revoluționară menită să salveze viețile copiilor din țările sărace prin combaterea deficienței de vitamina A.

Citeste si ...

Oamenii de stiinta au avertizat ca decizia unei curti de apel din Filipine de a bloca cultivarea hibridului genetic Orezul Auriu ar putea avea consecinte catastrofale. Zeci de mii de copii ar putea muri in urma acestei hotarari, sustin acestia.

In 2021, Filipine devenea prima tara care aproba cultivarea comerciala a Orezului Auriu, o varietate modificata genetic pentru a combate deficienta de vitamina A, una dintre principalele cauze ale dizabilitatii si mortii in randul copiilor din multe parti ale lumii.

Insa campaniile duse de Greenpeace si fermierii locali luna trecuta i-au convins pe judecatorii curtii de apel sa anuleze aceasta aprobare. Grupurile respective au sustinut ca nu s-a dovedit siguranta Orezului Auriu, revendicare validata de instanta – o decizie sarbatorita drept „o victorie monumentala” de Greenpeace.

Multi oameni de stiinta spun insa ca nu exista nicio dovada ca Orezul Auriu ar fi periculos in vreun fel. Mai mult, acestia sustin ca acest hibrid salveaza vieti.

„Decizia curtii este o catastrofa”, a declarat prof. Matin Qaim de la Universitatea din Bonn si membru al Consiliului Umanitar pentru Orezul Auriu, care promoveaza introducerea acestei culturi. „Merge complet impotriva stiintei, care nu a gasit nicio dovada de risc asociat cu Orezul Auriu, si va duce la moartea a mii si mii de copii.”

Un regres dramatic pentru o initiativa menita sa salveze vietile celor mai vulnerabili

Decizia va fi contestata de guvernul filipinez, iar expertii in agricultura spun ca este probabil ca ea sa fie anulata in viitorul apropiat. Totusi, acest regres va avea cu siguranta un impact profund. Alte tari, cum ar fi India si Bangladesh – unde deficienta de vitamina A este la fel de raspandita – luau in calcul cultivarea Orezului Auriu, dar acum este probabil sa fie descurajate.

„Situatia este extrem de alarmanta”, a declarat Adrian Dubock, un alt membru al Consiliului. „Cultivarea Orezului Auriu nu era facuta pentru profit. Nimeni nu incerca sa controleze ce cresc fermierii sau ce mananca oamenii. Scopul era salvarea de vieti omenesti.”

Vitamina A se gaseste in cea mai mare parte a alimentelor din Occident, dar in tarile in curs de dezvoltare este lipsita in mod vizibil din dieta populatiei – o deficienta care, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „este asociata cu o morbiditate si mortalitate semnificativa cauzate de infectiile obisnuite ale copilariei si reprezinta principala cauza de orбire infantila care poate fi prevenita”. Estimarile sugereaza ca aceasta cauzeaza moartea a peste 100.000 de copii in fiecare an.

Citeste si...
Erdogan anunta ca peste 1.000 de membri Hamas sunt spitalizati in Turcia!

O inventie revolutionara care ar putea salva vietile a milioane de copii

Dezastru pentru orez auriu: greenpeace blocheaza cultivarea orezului imbogatit genetic cu vitamina a
Dezastru pentru orez auriu: greenpeace blocheaza cultivarea orezului imbogatit genetic cu vitamina a

Ca solutie, in anii ’90, Peter Beyer, profesor de biologie celulara la Universitatea din Freiburg, Germania, si Ingo Potrykus de la Institutul de Știinte ale Plantelor din Elvetia, au inceput sa lucreze folosind noua tehnologie a manipularii genetice. Ei au introdus gene in ADN-ul orezului normal pentru a crea o varianta care sa poata produce beta-caroten, un pigment portocaliu bogat, care este de asemenea un precursor chimic cheie folosit de organism pentru a produce vitamina A.

Acesta este Orezul Auriu, care ulterior s-a dovedit a fi o sursa eficienta de vitamina A pentru oameni. Țari precum America, Australia si Noua Zeelanda au decis ca Orezul Auriu este sigur. Totusi, la trei decenii dupa descoperirea sa, acesta inca nu a fost cultivat comercial – multumita opozitiei vehemente a miscarii ecologiste la cultivarea oricarei culturi modificate genetic, indiferent de beneficiile potentiale pe care le-ar putea avea.

„Orezul Auriu a fost prima cultura transgenica creata pentru a aduce beneficii oamenilor, nu companiilor sau fermierilor, dar utilizarea sa a fost blocata de la inceput”, a declarat Ingo Potrykus pentru The Observer saptamana trecuta. „Sunt extrem de ingrijorat de decizia instantei filipineze, nu doar pentru impactul ei asupra adoptarii Orezului Auriu, ci si asupra cultivarii altor culturi transgenice.”

Voci autorizate din lumea stiintifica acuza Greenpeace de o campanie de dezinformare

Aceasta opinie este impartasita de multi oameni de stiinta. In 2016, peste 150 de laureati ai Premiului Nobel au semnat o scrisoare deschisa care ataca Greenpeace pentru campania dusa impotriva Orezului Auriu si a altor culturi modificate genetic. Greenpeace a „denaturalizat riscurile, beneficiile si impactul” plantelor modificate genetic, au spus acestia. „Nu a existat niciodata un singur caz confirmat de efecte negative asupra sanatatii umane sau animale in urma consumului acestora.”

Greenpeace ramane totusi ferma. „Exista probleme specifice legate de Orezul Auriu”, a declarat saptamana trecuta Wilhelmina Pelegrina, directoarea Greenpeace Filipine. „Fermierii care au intentat acest proces impreuna cu noi – alaturi de oameni de stiinta locali – cultiva in prezent diferite soiuri de orez, inclusiv seminte de mare valoare cu care au lucrat de generatii si pe care le controleaza. Ei se tem pe buna dreptate ca, daca soiurile lor organice sau traditionale se amesteca cu orezul modificat genetic brevetat, ar putea sa-si piarda certificarile, reducandu-le atractivitatea pe piata si amenintandu-le in cele din urma mijloacele de trai.”

Citeste si...
Sprijinul masiv al SUA pentru Republica Moldova: 50 de milioane de dolari pentru a rezista influentei ruse

Perspectiva traditionala sustinuta de Greenpeace neglijeaza insa dovezile stiintifice solide si consecintele grave ale unei asemenea pozitii asupra sanatatii copiilor. In timp ce se cauta solutii alternative pe termen lung, Orezul Auriu poate salva numeroase vieti omenesti in perioada imediat urmatoare. Ignorand aceste beneficii imediate si dovedite, ingrijorarile ecologistilor par a fi de natura ideologica mai degraba decat fundamentate stiintific.

In cele din urma, solutia optima ar putea fi o abordare echilibrata, permitand cultivarea pe scara larga a Orezului Auriu, alaturi de incurajarea diversitatii culturilor si a educatiei nutritionale. Doar astfel s-ar putea combate atat deficientele de vitamina A pe termen scurt, cat si insecuritatea alimentara pe termen lung.

Asadar, in ciuda tuturor dovezilor stiintifice solide, controverse ideologice persista in calea implementarii pe scara larga a acestei inovatii care ar putea salva vietile a milioane de copii. Pentru binele celor mai vulnerabili, este esential ca factorii de decizie sa actioneze pe baza celor mai bune dovezi disponibile si sa nu se lase influentati de teorii nefondate sau agende ascunse.

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: Știri, Sanatate, Agricultura, Ecologie

Studii si cercetari realizate la nivel mondial de organizatii de top precum OMS, institute de cercetare de renume si laureati ai Premiului Nobel.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Dezastru pentru orez auriu: greenpeace blocheaza cultivarea orezului imbogatit genetic cu vitamina a