22.8 C
București
19 iunie 2024

Liderii Ucrainei si Spaniei, fata in fata. Zelenski isi intareste legaturile cu aliatii europeni

Liderul ucrainean Zelenski se întâlnește cu premierul spaniol Sánchez pentru a obține ajutor militar sporit în fața ofensivei ruse. Vizita consolidează relațiile cu partenerii europeni în lupta pentru apărarea valorilor comune.

Citeste si ...

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va intreprinde luni o vizita oficiala in Spania, prima de la preluarea puterii in 2019. Vizita are loc la peste doi ani de la declansarea invaziei ruse in tara sa si vine in contextul unei intensificari a ofensivei Moscovei in nordul Ucrainei. Liderul de la Kiev isi indeamna aliatii sa intareasca sprijinul pentru a contracara asaltul inamic, iar intalnirea cu premierul spaniol Pedro Sanchez este una cruciala in aceste eforturi.

Principalele obiective ale vizitei in Spania

In cadrul vizitei sale la Madrid, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea o intalnire de lucru cu omologul sau spaniol, Pedro Sánchez, urmata de o conferinta de presa comuna. Potrivit guvernului iberic, Zelenski se va intalni si cu regele Felipe al VI-lea.

Principalele obiective ale vizitei lui Zelenski in capitala Spaniei vizeaza:

  • Semnarea unui acord bilateral cu Spania pentru consolidarea cooperarii economice, sociale si institutionale dintre cele doua tari, asa cum a anuntat Sánchez in Parlamentul spaniol.
  • Consolidarea sprijinului militar spaniol pentru Ucraina, prin semnarea unui acord de securitate menit sa garanteze asistenta Madridului pentru Kiev in lupta impotriva invaziei ruse, potrivit cotidianului El Pais.
  • Cimentarea legaturilor cu un aliat european important si antrenarea Spaniei intr-un rol mai activ in sprijinirea eforturilor de aparare ale Ucrainei.

Intensificarea ajutorului pentru a contracara ofensiva rusa

Liderii ucrainei si spaniei, fata in fata. zelenski isi intareste legaturile cu aliatii europeni
🇪🇸 zelenski la madrid: intarirea legaturilor cu aliatii ue, cruciala pentru ucraina

In contextul noii ofensive majore lansate de Rusia in nordul Ucrainei, Volodimir Zelenski depune eforturi sustinute pentru a atrage un sprijin militar sporit din partea partenerilor occidentali. Invitarea liderilor lumii la summitul de pace din Elvetia din iunie reprezinta o miscare in aceasta directie.

Fac apel la liderii lumii civilizate sa participe la summitul nostru pentru pace„, a declarat Zelenski duminica, mentionand explicit pe presedintii Joe Biden si Xi Jinping.

Intalnirea de la Madrid este astfel o ocazie ideala pentru seful statului ucrainean de a convinge Spania sa intensifice asistenta militara, economica si politica acordata Kievului. Acordul de cooperare bilaterala preconizat urmareste tocmai consolidarea acestui sprijin pe multiple planuri.

Citeste si...
Rares Bogdan avertizeaza ca intreaga dreapta se va uni in spatele lui Ciuca daca PSD nu il accepta candidat la prezidentiale

Consolidarea relatiilor cu aliatii europeni, vitala pentru Ucraina

Vizita oficiala in Spania se inscrie in strategia presedintelui Zelenski de a mentine si intari legaturi puternice cu aliatii europeni in lupta impotriva agresiunii ruse. Dupa intalnirile recente cu omologi din Italia, Olanda, Germania sau Marea Britanie, liderul ucrainean mizeaza acum pe Madrid pentru a-si securiza un nou bastion de sprijin in UE.

Importanta acestei vizite rezida atat in dimensiunea militara si economica, cat si in semnalul politic puternic pe care il transmite. Prin prezenta sa la Madrid, Zelenski subliniaza ca razboiul din Ucraina este o lupta pentru valorile si securitatea intregii Europe, iar rezolutia aliata ramane cruciala pentru apararea suveranitatii nationale.

Liderii Ucrainei si Spaniei au o agenda importanta de discutii in fata lor, axata pe consolidarea parteneriatului strategic intre cele doua state si intensificarea asistentei pentru Kiev. Vizita lui Zelenski la Madrid reafirma determinarea Ucrainei de a continua lupta pana la victoria finala, cu sprijinul solidar al partenerilor europeni.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Ucraina, Spania, vizita oficiala, acorduri bilaterale, ajutor militar, ofensiva rusa

Pe baza informatiilor furnizate de Reuters, AFP si Agerpres

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Liderii ucrainei si spaniei, fata in fata. zelenski isi intareste legaturile cu aliatii europeni