Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Grupul olandez Eurohold, firma mama a companiei de asigurari Euroins, a decis sa actioneze in judecata Statul Roman la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington. Actiunea vizeaza recuperarea daunelor de peste 500 de milioane de euro dupa ce autoritatile romanesti au retras licenta de functionare a filialei locale Euroins Romania.
Conform unui anunt facut pe Bursa de Valori de la Sofia, Eurohold Bulgaria AD si Euroins Insurance Group AD au depus oficial o Cerere de Arbitraj impotriva Guvernului Romaniei, la Centrul International de Solutionare a Litigiilor Investitionale (ICSID) din Washington DC. Grupul olandez acuza autoritatile din Romania ca:
- Nu si-au respectat obligatiile asumate prin tratatul bilateral de investitii intre Bulgaria si Romania
- Nu au acordat un tratament corect si echitabil companiei care a investit aproximativ 280 milioane de euro pe piata locala
- Au luat actiuni ilegale care au prejudiciat grav operatiunile Euroins Romania
- Prin retragerea nejustificata a licentei de functionare in martie 2023, au distrus complet afacerea locala a grupului
Autoritatile romane, acuzate de expropiere ilegala
Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de a retrage licenta Euroins Romania a fost catalogata drept „arbitrara si discriminatorie” de oficialii grupului olandez. Acestia considera ca a reprezentat practic „o expropriere ilegala” a companiei locale, printr-o „incalcare flagranta a dreptului UE si international”.
Actiunea ASF a dus la deschiderea procedurii de faliment pentru Euroins Romania in iunie 2023, distrugand astfel operatiunile unei companii care era lider pe piata locala de asigurari.
In luna octombrie a anului trecut, Eurohold si EIG au transmis o Notificare de Litigiu Guvernului Romaniei, solicitand solutionarea pe cale amiabila a cazului. Intrucat autoritatile de la Bucuresti „nu s-au interesat de problemele ridicate” si „nu au incercat sa discute subiectul”, grupul a decis sa recurga la arbitrajul international.
„Ne vom proteja investitiile prin toate mijloacele legale. Autoritatile romane au neglijat propunerile noastre de solutionare si au impus cetatenilor romani daune si costuri uriase prin decizia ilegala de revocare a licentei Euroins. Urmatorul pas logic este arbitrajul la Washington.” Todor Danailov, CEO EIG
Eurohold si EIG, consiliate de avocati de top
Pentru procedurile de arbitraj international, Eurohold si EIG sunt reprezentate de reputata firma multinationala de avocatura Pinsent Masons, precum si de Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov (DGKV), una dintre cele mai mari si prestigioase case de avocatura din Bulgaria.
Intre timp, in Romania, compania falimentara Euroins este administrata de lichidatorul judiciar CITR, care are ca principale atributii:
- Identificarea activului si pasivului companiei
- Recuperarea creantelor Euroins
- Reprezentarea in cele peste 25.000 de litigii in care este parte
- Investigarea cauzelor falimentului si atragerea raspunderii persoanelor vinovate
Pentru asiguratii companiei Euroins, dar si pentru cei de la City Insurance (falimentara din 2022), Schema de Plata a Asiguratilor de la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a asigurat despagubiri in valoare totala de 1,86 miliarde de lei.
Grupul olandez Eurohold, prin subsidiara EIG (Euroins Insurance Group), era unul dintre cei mai importanti investitori straini prezenti pe piata locala de asigurari. Decizia autoritatilor de a retrage licenta filialei lor, Euroins Romania, a starnit un conflict major care se judeca acum pe cai juridice internationale.
Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: euroins, arbitraj, litigiu, eurohold, asigurari