34 C
București
18 iunie 2024

Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic pentru NATO. „Ar fi sfarsitul pacii in regiune”

Conform oficialului suedez, Vladimir Putin urmărește să obțină controlul asupra Mării Baltice, inclusiv prin preluarea insulei Gotland. O acțiune care ar destabiliza grav securitatea în nordul Europei. Aflați detalii!

Citeste si ...

Liderul rus Vladimir Putin are in vizor insula suedeza Gotland, un teritoriu de importanta strategica cruciala pentru NATO, a avertizat seful apararii din Suedia, Micael Bydén. Gotland, cea mai mare insula din Suedia, este situata strategic in mijlocul Marii Baltice, intre Stockholm si exclava rusa Kaliningrad.

Conform oficialului suedez, Putin urmareste sa obtina controlul asupra Marii Baltice. „Sunt sigur ca Putin are chiar ambii ochi pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obtine controlul asupra Marii Baltice”, a declarat Bydén pentru publicatiile germane din reteaua editoriala RND.

Șeful apararii suedeze a atras atentia asupra impactului major pe care l-ar avea un astfel de scenariu:

„Daca Rusia preia controlul si sigileaza Marea Baltica, ar avea un impact enorm asupra vietii noastre – in Suedia si in toate celelalte tari riverane Marii Baltice. Nu putem permite acest lucru. Marea Baltica nu trebuie sa devina terenul de joaca al lui Putin, unde acesta ii ingrozeste pe membrii NATO.”

Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic pentru nato. „ar fi sfarsitul pacii in regiune
Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic pentru nato. „ar fi sfarsitul pacii in regiune"

Potrivit lui Bydén, o flota estimata la 1.400 de nave petroliere rusesti „fantoma” a fost recent prezenta in zona economica exclusiva a Suediei, in apropiere de coasta de est a insulei Gotland. Aceste nave opereaza in afara sectorului maritim oficial si nu fac parte din nicio forta armata recunoscuta, ceea ce ingreuneaza capacitatea NATO de a actiona.

Suedia a anuntat in luna trecuta ca Comisia Europeana va analiza modalitati de a aborda aceasta flota petroliera rusa in cadrul urmatorului pachet de sanctiuni.

Suedia a remilitarizat Gotland dupa anexarea Crimeei

Dupa ce a fost demilitarizata in 2005, Suedia a reintrodus trupe permanente in Gotland in 2016, ca reactie la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in 2014. In martie 2023, Suedia a aderat la NATO, ceea ce inseamna ca este acoperita de garantia de aparare colectiva prevazuta de Articolul 5 al Aliantei.

Cu toate acestea, potrivit lui Bydén, acest lucru nu l-a descurajat prea mult pe Putin de la a continua sa provoace vecinii Rusiei din regiunea Marii Baltice:

Citeste si...
Putin nu poate dicta conditii de pace Ucrainei, afirma seful Pentagonului

„Daca Putin invadeaza Gotlanda, el poate ameninta tarile NATO de pe mare. Acesta ar fi sfarsitul pacii si al stabilitatii in regiunile nordice si baltice”, a avertizat seful apararii suedeze.

Informatii suplimentare relevante:

  • Gotland are o suprafata de 3.140 km patrati, fiind comparabila ca marime cu statul Rhode Island din SUA.
  • Insula este situata la circa 330 km de peninsula rusa Kaliningrad si la 90 km de coasta sudica a Suediei continentale.
  • Ministerul rus al Apararii a anuntat recent planuri de extindere a apelor teritoriale ale Rusiei in Marea Baltica, langa granitele maritime cu Lituania si Finlanda.

Concluziile expertilor militari sunt ingrijoratoare – actiunile Rusiei in regiunea Marii Baltice pot destabiliza grav pacea si securitatea in nordul Europei. Alianta NATO trebuie sa ramana vigilenta si sa adopte masuri ferme pentru a descuraja orice tentativa a Moscovei de a extinde controlul asupra acestei zone strategice. Impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare asupra implicatiilor acestor evolutii alarmante in inima Europei.


Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: vladimir putin, gotland, marea baltica, nato, suedia

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Putin a pus ochii pe un teritoriu strategic pentru nato. „ar fi sfarsitul pacii in regiune"