26.6 C
București
25 iunie 2024

Evaziune Fiscala de 1,7 Milioane Lei in Comertul Online cu Telefoane Mobile

Citeste si ...

Inspectorii antifrauda au dezvaluit o schema de evaziune fiscala in valoare de peste 1,7 milioane de lei, pusa la cale de un operator economic din Bucuresti-Ilfov care comercializa ilegal telefoane mobile online. Anchetatorii au descoperit ca, intre 2018 si 2023, firma verificata s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale aferente unor vanzari de peste 10 milioane de lei, prejudiciind atat bugetul de stat, cat si mediul concurential prin preturi artificiale.

In urma unui control al Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF), s-a constatat ca agentul economic a inregistrat documente fictive de achizitie si a emis facturi de vanzare care nu contineau TVA, desi legea prevedea acest lucru pentru telefoanele mobile noi, sigilate si cu garantie. Astfel, firma a raportat venituri si obligatii fiscale diminuate in mod deliberat.

Infractorii, descoperiticu telefoane mobile pregatite pentru comercializare si bunuri ridicate de anchetatori

Ulterior, in cadrul unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, au fost efectuate perchezitii domiciliare in baza unor mandate. Anchetatorii au gasit mai multe telefoane mobile pregatite pentru comercializare catre clienti, precum si documente si inscrisuri relevante pentru investigatie. Toate aceste bunuri au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor si recuperarii prejudiciului produs bugetului de stat.

„In urma punerii in aplicare a mandatelor de perchezitie domiciliara, au fost identificate mai multe telefoane mobile pregatite pentru comercializare catre clienti, documente si inscrisuri utile cauzei, bunuri ce au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor si recuperarii pagubei produse la bugetul statului„, a informat Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Prejudiciu majoritar la bugetul de stat si concurenta neloiala pe piata de profil

Evaziune fiscala de 1,7 milioane lei in comertul online cu telefoane mobile
Evaziune fiscala de 1,7 milioane lei in comertul online cu telefoane mobile

Prin evaziunea fiscala savarsita, agentul economic a prejudiciat atat bugetul statului roman, cat si mediul concurential din sectorul comercializarii de telefoane mobile. Vanzand la preturi reduse fata de piata, obtinute prin sustragerea de la plata TVA, firma a creat un dezavantaj competitiv major pentru ceilalti operatori care respectau legislatia in vigoare.

Citeste si...
Perchezitii la Primaria Ploiesti in dosarul imobiliar White Tower: Arhitecta sefa si alte persoane, aduse la audieri

„Prin sustragerea realizata de la plata taxei pe valoarea adaugata aferenta telefoanelor mobile a fost afectat atat bugetul statului, cat si mediul concurential, prin utilizarea unor preturi reduse fata de pretul de piata practicat de societatile care comercializeaza aceleasi produse cu respectarea prevederilor legale„, a precizat ANAF.

Anchetatorii au instituit masuri asiguratorii si au valorificat un proces-verbal de control

In prezent, suspectii din acest dosar penal sunt urmariti penal pentru infractiunea de evaziune fiscala, in conformitate cu Legea 241/2005. Totodata, Parchetul a dispus instituirea unui sechestru asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale suspectului, precum si poprirea sumelor din conturile bancare, pana la concurenta prejudiciului de 1,7 milioane de lei.

De asemenea, in cursul urmaririi penale, la solicitarea procurorilor, ANAF – DGAF a efectuat un control fiscal la firma vizata, finalizat printr-un proces-verbal care a fost valorificat in cadrul dosarului, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.

Pentru derularea anchetei, sprijinul tehnic a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale – Biroul Operatiuni Speciale Bucuresti, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

In acest caz concret, investigatiile au evidentiat un prejudiciu major adus bugetului statului prin evaziune fiscala, precum si practici ilegale care au denaturat concurenta pe piata de profil. Ancheta continua, iar autoritatile sunt hotarate sa combata cu fermitate astfel de fapte, care submineaza economia nationala si increderea in sistemul fiscal.

Ramane de vazut ce alte masuri vor fi luate pe viitor pentru a descuraja si preveni fenomenul evaziunii fiscale, dar si ce pedepse vor fi aplicate in cazul de fata, conform legislatiei in vigoare.

Sursa imaginii: Facebook

Subiecte abordate in articol: frauda, telefoane mobile, dgaf, evaziune fiscala, concurenta neloiala

*ANAF a furnizat in comunicatul de presa principalele date si informatii din aceasta investigatie, conform procedurilor operationale standard.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole