26.6 C
București
25 iunie 2024

Federatia Rusa a Dezvaluit Noi Tactici Surprinzatoare in Ofensiva de la Harkiv

Ucrainenii au fost luați prin surprindere de tacticile noi folosite de ruși în ofensiva de la Harkiv. Un luptător dezvăluie experiența dramatică de pe front.

Citeste si ...

In etapa initiala a ofensivei ruse in regiunea Harkiv, invadatorii au luat prin surprindere fortele ucrainene folosind tactici complet noi. Aceasta a devenit unul dintre motivele principale pentru succesul initial al rusilor in primele zile ale bataliei, potrivit unui luptator special ucrainean cunoscut sub numele de cod „Drago”.

Ucraina nu a Putut Lansa Lovituri Preventive

„Drago” si camarazii sai au fost nevoiti sa priveasca neputinciosi cum trupele ruse se adunau de cealalta parte a granitei timp de cateva saptamani. Potrivit spuselor sale, ucrainenii nu au avut ocazia sa lanseze o lovitura preventiva din cauza interzicerii folosirii armelor occidentale pe teritoriul Federatiei Ruse, impusa de tarile donatoare.

„Erau o multime de rusi adunati acolo si am fi putut sa-i distrugem pe drum, dar nu avem multe ATACMS si avem interdictie de folosire a lor. A trebuit sa asteptam ca ei sa treaca granita”, a spus Drago, plangandu-se ca aceasta politica a SUA a costat cateva victime din unitatea sa.

Rusii au Folosit Noi Tactici de Infiltrare

Pe langa faptul ca Ucraina nu a putut lansa lovituri preventive, un alt factor care a contribuit la succesul initial al rusilor a fost folosirea unor noi tactici de lupta. Conform lui „Drago”, ucrainenii se asteptau la un atac frontal clasic cu vehicule blindate, dar au fost surprinsi de rusii care au folosit mici grupuri de infanterie ce s-au infiltrat intre punctele fortificate ale Fortelor de Aparare si au intrat in spatele liniilor ucrainene.

In prima zi a invaziei, rusii si-au desfasurat unitatile de elita ale fortelor speciale pentru a neutraliza cat mai repede rezistenta din apropierea granitei. In mod ironic, aceste forte de elita ruse s-au ciocnit cu unitatea speciala ucraineana „First Drago Assault Company”, formata din luptatori de noapte specializati in serviciul Directiei principale de informatii a Ministerului Apararii.

„Au trecut prin mlastini si paduri, aproape neobservate de dronele noastre de lovitura. Unitatile invecinate erau nou formate: oameni care nu aveau inca experienta de lupta. Erau aproape de noi, incercand sa tina linia de aparare, dar inamicul numarand 20 de oameni a venit in spatele nostru”, a explicat „Drago”.

Lupta Disperata pentru Supravietuire

Echipa „Drago”, formata din sase luptatori, s-a trezit impartita in doua grupuri si prinse intr-un sant, inconjurate de un numar covarsitor de rusi. Dupa o lupta apriga, cand transeele erau deja in flacari si situatia parea fara speranta, luptatorul a chemat focul de artilerie in propria pozitie, sperand sa supravietuiasca in sant.

„A functionat. Artileria a ucis cel putin trei dintre ei (rusi) si s-au retras. Apoi grupul nostru de intarire a sosit cu mitraliere”, a relatat „Drago”.

Odata cu sosirea intaririlor, lupta apriga a continuat. Ambele parti au suferit pierderi, ajungandu-se la un moment dat la o batalie in care tragerile asupra inamicului se faceau de la o distanta de doar 5 metri.

Citeste si...
Rebelii Houthi au atacat nave comerciale pentru a razbuna atacurile israeliene de la Rafah

Batalia Decisiva de la Krasne

Federatia rusa a dezvaluit noi tactici surprinzatoare in ofensiva de la harkiv
Federatia rusa a dezvaluit noi tactici surprinzatoare in ofensiva de la harkiv

Aceasta batalie disperata a avut loc langa satul Krasne, la doar 3 km de granita, unde s-au ciocnit unitati de elita ale fortelor speciale ale Ucrainei si Rusiei. Confruntarea a durat in total aproximativ 16 ore si a castigat timp critic pentru ca mai multe forte speciale ucrainene si brigazi de asalt aeropurtate sa preia pozitii in satul Liptsi, la sud de Krasny.

Daca rusii ar fi trecut de inaltimile din Liptsi, ar fi putut sa bombardeze Harkovul cu artileria, ca in primele zile ale razboiului. Prin rezistenta eroica a luptatorilor ucraineni, acest scenariu a fost evitat.

Batalia pentru Harkiv Continua

Potrivit unui purtator de cuvant al grupului operational-strategic de trupe „Khortytsia”, fortele armate ucrainene au reusit sa stabilizeze partial situatia in zona orasului Vovchansk. Aparatorii continua sa desfasoare misiuni de lupta in cadrul dezvoltarii urbane din partea de nord, sa efectueze curatari de case si strazi, tinand inamicul sub controlul focului.

De asemenea, inainte de ofensiva rusa, Ucraina a transferat in secret brigazi langa Harkiv. Chiar inainte ca rusii sa faca o a doua incercare de a patrunde spre Harkiv, artileria ucraineana a inceput sa bombardeze grupurile de langa granita.

In timp ce batalia pentru Harkiv continua, povestea eroismului soldatilor ucraineni care au facut fata noilor tactici ale rusilor ramane un simbol al rezistentei in fata agresiunii. Desi situatia este inca departe de a fi rezolvata, aceste lupte arata determinarea Ucrainei de a-si apara teritoriul cu orice pret, indiferent de tactici sau forte folosite de invadatori.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: razboi, ucraina, rusia, tactica

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole