28.5 C
București
18 iunie 2024

Fotbalul introduce cartonasul roz pentru protejarea sanatatii jucatorilor

CONMEBOL introduce cartonașul roz pentru înlocuirea imediată a jucătorilor suspectați de traumatism cranian, punând sănătatea înaintea rezultatelor. Un pas important în protejarea integrității sportivilor.

Citeste si ...

O schimbare controversata, dar menita sa protejeze sportivii, va fi implementata incepand cu Copa America 2024. Confederatia Sud-Americana de Fotbal (CONMEBOL) a decis sa introduca un nou procedeu – cartonasul roz – care va permite inlocuirea suplimentara a jucatorilor suspectati de traumatism cranian sau comoactietie cerebrala.

Principalul organism de reglementare in fotbal, International Football Association Board (IFAB), a aprobat deja aceasta modificare, insa a lasat la latitudinea organizatorilor sa decida daca o implementeaza sau nu in competitiile lor. Potrivit CONMEBOL, cartonasul roz reprezinta o schimbare in plus fata de cele cinci deja permise, acordata special pentru cazurile de suspiciune de traumatism cranian.

Cum va functiona cartonasul roz

Arbitrii vor fi instruiti sa utilizeze cartonasul roz in situatiile in care observa sau li se semnaleaza suspiciunea unei lovituri la cap pentru un jucator. Odata ce arbitrul principal sau al patrulea oficial este instiintat despre posibila accidentare, va putea arata cartonasul respectiv catre banca tehnica a echipei afectate.

Ulterior, medicii vor evalua starea jucatorului, iar in cazul in care se confirma suspiciunea de traumatism cranian, acesta va putea fi inlocuit fara a se consuma una dintre cele cinci schimbari obisnuite. Totusi:

  • Cartonasul roz poate fi folosit o singura data intr-un meci de fiecare echipa
  • Nu va putea fi folosit pentru nicio alta accidentare in afara de traumatismul cranian suspectat

In plus fata de cele cinci schimbari pe echipa autorizate de regulament, o potentiala a sasea va fi adaugata pentru a avea grija de sanatatea jucatorilor. Este vorba de o inlocuire suplimentara in cazul unei suspiciuni de traumatism cranian sau comoactietie cerebrala. Pentru aceasta, arbitrul principal sau al patrulea oficial trebuie sa fie informat si se va folosi un cartonasul roz.” – comunicatul CONMEBOL

Fotbalul introduce cartonasul roz pentru protejarea sanatatii jucatorilor
Fotbalul introduce cartonasul roz pentru protejarea sanatatii jucatorilor

Motivatia din spatele deciziei

Decizia CONMEBOL urmareste sa protejeze sanatatea jucatorilor si sa previna agravarea unor potentiale leziuni cerebrale prin permisiunea unei inlocuiri imediate, fara penalizarea echipei prin consumarea uneia dintre schimbarile obisnuite.

Citeste si...
Directoare din Ministerul Sanatatii a oferit subiectele de concurs unei candidate favorite. Va fi condamnata pentru coruptie?

Traumatismele craniene au devenit o problema din ce in ce mai des dezbatuta in sporturile de contact precum fotbalul. Conform unor studii recente, chiar si lovituri minore la cap pot avea consecinte grave daca nu sunt tratate corespunzator, crescand riscul de:

  • Comoatie cerebrala – o forma usoara de leziune cerebrala traumatica
  • Dementa postcomunotionala – deteriorarea functiilor cognitive si a abilitatilor motorii
  • Dementa neurodegenerativa – ca urmare a acumularii de proteine anormale in creier

Prin urmare, decizia de a introduce cartonasul roz reflecta o preocupare legitima pentru bunastarea jucatorilor pe termen lung si dorinta de a reduce riscul unor sechele neurologice grave.

Impact si reactii la noua regula

Reactiile la implementarea cartonasului roz au fost impartite. Pe de o parte, multi specialisti au salutat masura ca fiind un pas important in directia protejarii integritatii fizice si mentale a sportivilor.

Este o decizie excelenta si un progres fantastic pentru jucatori. Sanatatea lor ar trebui sa fie intotdeauna prioritatea numarul unu.” – a declarat Peter McCabe, director executiv al organizatiei Headway, care militeaza pentru constientizarea traumatismelor craniene.

Pe de alta parte, unii fani si experti au criticat aceasta schimbare, considerand-o o potentiala bresa pentru abuzuri tactice. Desi regula prevede ca schimbarea sa fie permisa doar la suspiciunea rezonabila de traumatism cranian, se tem ca ar putea fi exploatata de unii antrenori pentru a face inlocuiri disimulate din alte motive.

In ciuda controverselor, decizia ramane una curajoasa si necesara pentru a pune sanatatea inainte de rezultate. Ramane de vazut daca si alte organizatii importante precum FIFA vor urma exemplul CONMEBOL in protejarea jucatorilor profesionisti.

Indiferent de opinii, introducerea cartonasului roz ramane un pas important in directia corecta – aceea de a trata cu maxima seriozitate traumatismele craniene si de a garanta conditii de joc sigure pentru sportivii de performanta. Avand in vedere riscurile pe termen lung asociate cu loviturile la cap, aceasta masura isi gaseste justificarea deplina in lumina celor mai recente descoperiri stiintifice.


Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: cartonasul roz, fotbal, CONMEBOL, Copa America 2024, traumatisme craniene

Citeste si...
Premierul Fico, la un pas de moarte dupa tentativa de asasinare. Detalii socante despre starea sa

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Fotbalul introduce cartonasul roz pentru protejarea sanatatii jucatorilor