Capitala Romaniei a fost lovita de o furtuna de o intensitate extrema in noaptea de miercuri spre joi, transformand orasul intr-un adevarat camp de lupta. Ploaia torentiala care s-a abatut asupra Bucurestiului a adus cantitatea de apa echivalenta cu media pe o luna intreaga, iar efectele au fost devastatoare.
Rafale de vant de peste 70 km/h si grindina de dimensiuni impresionante
Furtuna a fost insotita de rafale de vant care au depasit 70 km/h, iar bucatile de grindina cazute din cer i-au obligat pe bucuresteni sa se adaposteasca unde au putut. Vantul a doborat zeci de copaci, care au avariat masini si au blocat circulatia. Pompierii au intervenit la nu mai putin de 397 de solicitari in intervalul orar 22:00 – 05:00, dintre care 331 in Bucuresti si 66 in judetul Ilfov.
Cele mai multe interventii au vizat inundatiile – 327 la numar. De asemenea, 60 de copaci au fost doborati de vantul puternic, 7 stalpi de electricitate au cedat, iar 3 acoperisuri au fost luate pe sus. Per total, au fost afectate 107 strazi, 208 locuinte, gospodarii si subsoluri, precum si 71 de autoturisme.
Traficul paralizat si pene de curent in cartiere intregi
Intensitatea furtunii a dus la paralizarea traficului in multe zone ale Capitalei. Strazile s-au transformat ad-hoc in rauri, iar zeci de masini au ramas blocate, fiind inghitite de ape. Șoferii au fost nevoiti sa astepte oprirea ploii pentru a-si putea continua drumul.
In cartierul Berceni, furtuna a provocat pene de curent, lasand locuitorii fara energie electrica pentru ore intregi. Copacii cazuti peste cablurile de electricitate au fost principala cauza a avariilor.

Turbulente in timpul aterizarii pe Otopeni – 3 stewardese ranite

Furtuna a afectat si traficul aerian. Un avion care zbura pe ruta Hamburg-Bucuresti a intampinat turbulente severe in timpul aterizarii pe Aeroportul Otopeni, soldate cu ranirea a trei stewardese. Panica a pus stapanire pe pasageri in timpul incidentului, insa aeronava a reusit sa aterizeze in siguranta.
Urgia s-a abatut si asupra altor judete din tara

Fenomenele meteo extreme nu au ocolit nici alte zone din Romania. Grindina a facut ravagii in Mehedinti, obligandu-i pe soferi sa traga pe dreapta pana la oprirea furtunii. Rafalele de vant au smuls acoperisuri de pe case si cladiri, aruncandu-le in strada.
In Caras Severin si Gorj, ploaia abundenta a inundat strazi intregi, iar bucatile mari de grindina au avariat zeci de masini. Un centru comercial din Cluj a suferit pagube majore dupa ce tavanul s-a prabusit sub presiunea apei acumulate.
Furtuna devastatoare care a lovit Bucurestiul si alte regiuni din tara a lasat in urma un adevarat dezastru. Autoritatile au avut de furca pentru a face fata numeroaselor solicitari si a gestiona daunele produse de inundatii, copacii cazuti si acoperisurile smulse.
Meteorologii avertizeaza ca astfel de manifestari extreme ale naturii ar putea deveni din ce in ce mai frecvente in contextul incalzirii globale. Este crucial ca atat autoritatile, cat si cetatenii sa fie pregatiti pentru a face fata provocarilor aduse de schimbarile climatice si sa ia masurile de precautie necesare.
Esti pregatit sa faci fata furtunilor violente? Lasa un comentariu si spune-ne ce masuri ai luat sau ce planuri de viitor ai pentru a te proteja pe tine si familia ta in caz de fenomene meteo periculoase.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Furtuna Bucuresti Inundatii Pagube Fenomene meteo extreme
Informatiile prezentate in acest articol se bazeaza pe comunicatul oficial al ISU Bucuresti-Ilfov si pe relatarile martorilor oculari ai evenimentelor.