26.6 C
București
25 iunie 2024

Germania restrictioneaza utilizarea armelor furnizate Ucrainei pentru a nu lovi Rusia

Germania restricționează utilizarea armelor furnizate Ucrainei pentru a evita escaladarea directă a conflictului cu Rusia, în ciuda cererilor președintelui Zelenski. Aliații analizează eliminarea interdicției.

Citeste si ...

Rusia a invadat Ucraina in 2022, iar Germania a furnizat Kievului piese de artilerie cu raza mare de actiune, cum ar fi lansatorul de rachete Mars II, care poate lovi tinte la peste 80 de kilometri distanta. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz mentine pozitia ferma ca armele furnizate de tara sa nu pot fi folosite de Ucraina pentru a lovi teritoriul rus.

Cancelarul german sustine ca exista „reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrarile de armament facute pana acum. Şi acestea funcţioneaza. Cel puţin aceasta este teoria mea”. Declaratia a fost facuta duminica la un eveniment de la Berlin consacrat aniversarii a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei.

Liderul Ucrainean cere eliminarea restrictiilor

Pe de alta parte, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma ca Ucrainei i s-a interzis sa foloseasca armamentul occidental impotriva unor obiective din Rusia. Intr-un interviu acordat recent ziarului The New York Times, el a cerut aliatiilor permisiunea de a lovi pozitii de artilerie rusesti din apropierea frontierei cu tara sa. Pana acum, Ucraina a lovit tinte din Rusia doar cu drone de productie proprie.

„Este vorba de protejarea populatiei ucrainene” si „legislatia internationala permite unui stat atacat sa loveasca obiective militare din tara agresoare”, a declarat politicianul ecologist german Anton Hofreiter, primul care a luat pozitie in coalitia guvernamentala de la Berlin impotriva restrictiilor impuse Ucrainei.

Aliatii se gandesc la eliminarea restrictiilor

Germania restrictioneaza utilizarea armelor furnizate ucrainei pentru a nu lovi rusia
Germania restrictioneaza utilizarea armelor furnizate ucrainei pentru a nu lovi rusia

Potrivit cotidianului The New York Times, Statele Unite iau deja in considerare eliminarea restrictiilor impuse Ucrainei privind utilizarea armelor furnizate de aliati.

De asemenea, ministrul britanic de externe David Cameron a afirmat intr-o vizita recenta la Kiev ca decizia de a utiliza armamentul britanic impotriva unor pozitii din Rusia ii revine Ucrainei. Moscova a reactionat convocandu-l pe ambasadorul Regatului Unit si amenintand cu represalii in cazul unui atac cu arme furnizate de acest stat.

Cu tensiunile in crestere, ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in aceasta situatie extrem de delicata. Aliatii occidentali vor trebui sa gaseasca un echilibru intre sprijinirea Ucrainei si evitarea unei escaladari periculoase a conflictului cu Rusia.

In viitor, este esential ca toate partile implicate sa actioneze cu calm si prudenta pentru a proteja civilii si a gasi o rezolvare pasnica a acestui conflict devastator. Impartasiti articolul pentru a contribui la constientizarea situatiei.

Citeste si...
Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni devine a treia forta politica din Parlamentul European dupa aderarea partidului AUR

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: razboi Ucraina, arme, arme Rusia, Olaf Scholz, conflict

Informatiile prezentate in acest articol se bazeaza pe o declaratie recenta facuta de cancelarul german Olaf Scholz, relatata de agentia de presa dpa, precum si pe surse media de prestigiu precum The New York Times.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole