Conform unui raport recent al PwC, numarul locurilor de munca care solicita competente legate de inteligenta artificiala (IA) a crescut de 3,5 ori mai repede decat media celorlalte domenii. Datele indica o crestere semnificativa a cererii pentru astfel de abilitati, in special in sectoarele financiare, IT si serviciile profesionale.
Analiza principala a raportului
Sectoarele cele mai afectate
Serviciile financiare, IT si serviciile profesionale sunt cele mai expuse schimbarilor generate de inteligenta artificiala, atat in ceea ce priveste activitatile desfasurate, cat si competentele necesare angajatilor. Aceste domenii au inregistrat o crestere a productivitatii de pana la cinci ori in urma utilizarii IA, comparativ cu alte sectoare.
Exemple de competente in crestere
In domeniul IT, abilitatile legate de inferenta AI/Machine Learning si procesarea limbajului natural sunt din ce in ce mai solicitate. In schimb, competentele de programare in limbaje clasice, care pot fi usor inlocuite de IA, sunt in scadere.
Sectoare mai putin afectate
Exista si sectoare care nu vor fi semnificativ afectate de inteligenta artificiala, precum energia regenerabila, constructiile, activitatile sportive sau serviciile medicale si de ingrijire personala. Aceste domenii inregistreaza o cerere crescuta de forta de munca datorita altor tendinte macro.
Cresterea cererii de competente AI
In prezent, exista de sapte ori mai multe anunturi pentru locuri de munca specializate in IA decat in 2012. Cresterea cea mai rapida a fost inregistrata in serviciile financiare (de 2,8 ori mai mare decat media), serviciile profesionale (de 3 ori mai mare) si IT (de 5 ori mai mare).
Competente complementare solicitate
Pe langa abilitatile digitale, raportul arata o crestere a importantei competentelor cognitive sofisticate (analiza, gandire critica, creativitate) si a celor emotionale si comportamentale (adaptabilitate, inteligenta emotionala, influenta sociala, autonomie).
Perceptia liderilor companiilor
84% dintre directorii executivi ale caror companii au adoptat IA cred ca aceasta va creste productivitatea, iar 70% considera ca IA va schimba semnificativ activitatea companiei. De asemenea, 46% vad o crestere a profitabilitatii, iar 41% o majorare a veniturilor prin utilizarea IA.
Situatia in Romania
Desi adoptarea strategica a IA in companiile din Romania este inca limitata, directorii acestora impartasesc opiniile omologilor de la nivel global ca IA va schimba semnificativ modelele de afaceri, va intensifica concurenta si va necesita abilitati noi pentru angajati, concomitent cu cresterea eficientei si profitabilitatii.
In contextul actual, in care inteligenta artificiala castiga tot mai mult teren, este crucial ca fiecare dintre noi sa ramana deschisi la invatare continua si sa ne adaptam la schimbarile din piata muncii. Desi unele roluri vor fi inlocuite de tehnologie, vor aparea si noi oportunitati pentru cei care detin competentele potrivite. Raportul PwC ne reaminteste importanta dezvoltarii abilitatilor relevante pentru viitor, precum gandirea critica, creativitatea si inteligenta emotionala, pe langa competentele tehnice specifice.
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, locuri de munca, competente, PwC