23.8 C
București
17 iunie 2024

Numarul locurilor de munca care necesita competente in domeniul inteligentei artificiale a crescut de 3,5 ori mai rapid

Află din noul raport PwC ce competențe vor fi cele mai solicitate pe piața muncii, în era dominată de inteligența artificială. Descoperă sectoarele cele mai afectate și pregătește-te pentru viitor!

Citeste si ...

Conform unui raport recent al PwC, numarul locurilor de munca care solicita competente legate de inteligenta artificiala (IA) a crescut de 3,5 ori mai repede decat media celorlalte domenii. Datele indica o crestere semnificativa a cererii pentru astfel de abilitati, in special in sectoarele financiare, IT si serviciile profesionale.

Analiza principala a raportului

Sectoarele cele mai afectate

Serviciile financiare, IT si serviciile profesionale sunt cele mai expuse schimbarilor generate de inteligenta artificiala, atat in ceea ce priveste activitatile desfasurate, cat si competentele necesare angajatilor. Aceste domenii au inregistrat o crestere a productivitatii de pana la cinci ori in urma utilizarii IA, comparativ cu alte sectoare.

Exemple de competente in crestere

In domeniul IT, abilitatile legate de inferenta AI/Machine Learning si procesarea limbajului natural sunt din ce in ce mai solicitate. In schimb, competentele de programare in limbaje clasice, care pot fi usor inlocuite de IA, sunt in scadere.

Sectoare mai putin afectate

Exista si sectoare care nu vor fi semnificativ afectate de inteligenta artificiala, precum energia regenerabila, constructiile, activitatile sportive sau serviciile medicale si de ingrijire personala. Aceste domenii inregistreaza o cerere crescuta de forta de munca datorita altor tendinte macro.

Cresterea cererii de competente AI

In prezent, exista de sapte ori mai multe anunturi pentru locuri de munca specializate in IA decat in 2012. Cresterea cea mai rapida a fost inregistrata in serviciile financiare (de 2,8 ori mai mare decat media), serviciile profesionale (de 3 ori mai mare) si IT (de 5 ori mai mare).

Numarul locurilor de munca care necesita competente in domeniul inteligentei artificiale a crescut de 3,5 ori mai rapid
🤖 inteligenta artificiala schimba regulile jocului pentru locuri de munca

Competente complementare solicitate

Pe langa abilitatile digitale, raportul arata o crestere a importantei competentelor cognitive sofisticate (analiza, gandire critica, creativitate) si a celor emotionale si comportamentale (adaptabilitate, inteligenta emotionala, influenta sociala, autonomie).

Perceptia liderilor companiilor

84% dintre directorii executivi ale caror companii au adoptat IA cred ca aceasta va creste productivitatea, iar 70% considera ca IA va schimba semnificativ activitatea companiei. De asemenea, 46% vad o crestere a profitabilitatii, iar 41% o majorare a veniturilor prin utilizarea IA.

Citeste si...
Beta Android 15 disponibil pentru dispozitive non-Pixel; Vezi lista

Situatia in Romania

Desi adoptarea strategica a IA in companiile din Romania este inca limitata, directorii acestora impartasesc opiniile omologilor de la nivel global ca IA va schimba semnificativ modelele de afaceri, va intensifica concurenta si va necesita abilitati noi pentru angajati, concomitent cu cresterea eficientei si profitabilitatii.

In contextul actual, in care inteligenta artificiala castiga tot mai mult teren, este crucial ca fiecare dintre noi sa ramana deschisi la invatare continua si sa ne adaptam la schimbarile din piata muncii. Desi unele roluri vor fi inlocuite de tehnologie, vor aparea si noi oportunitati pentru cei care detin competentele potrivite. Raportul PwC ne reaminteste importanta dezvoltarii abilitatilor relevante pentru viitor, precum gandirea critica, creativitatea si inteligenta emotionala, pe langa competentele tehnice specifice.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: inteligenta artificiala, locuri de munca, competente, PwC

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Numarul locurilor de munca care necesita competente in domeniul inteligentei artificiale a crescut de 3,5 ori mai rapid