34 C
București
18 iunie 2024

Germanii sugereaza reducerea ajutorului pentru Ucraina ca solutie pentru criza bugetara

Un sondaj relevă că 40% dintre germani propun tăierea finanțării pentru Ucraina ca soluție la criza bugetară a țării. Germania este al doilea contributor major după SUA.

Citeste si ...

Un procent semnificativ de 40% dintre cetatenii germani intervievati intr-un recent sondaj au propus reducerea finantarii destinate sustinerii Ucrainei in razboiul cu Rusia ca masura de economisire bugetara. Acest lucru evidentiaza preocuparile existente in randul populatiei referitoare la costurile pe care Germania le suporta in sprijinirea efortului de razboi al Kievului.

Rezultatele sondajului reflecta ingrijorarile publice

Sondajul, publicat de ziarul Bild, a oferit respondentilor posibilitatea de a selecta mai multe optiuni dintr-o lista cu 10 raspunsuri sugerate la intrebarea „unde credeti ca guvernul ar trebui sa faca economii?”. In timp ce diminuarea ajutorului pentru Ucraina a fost aleasa de 40% dintre participanti, alte optiuni populare au inclus:

  • Reducerea ajutorului pentru dezvoltare (38%)
  • Diminuarea ajutoarelor sociale (36%)

In schimb, procentele au fost mult mai mici pentru:

  • Reducerea cheltuielilor pentru aparare (16%)
  • Reducerea facilitatilor fiscale pentru familii (8%)
  • Taierea pensiilor (6%)

Doar 10% dintre cei 1.005 respondenti au considerat ca guvernul nu ar trebui sa faca economii deloc.

Deficitul bugetar, o provocare pentru guvernul german

Germanii sugereaza reducerea ajutorului pentru ucraina ca solutie pentru criza bugetara
Germanii sugereaza reducerea ajutorului pentru ucraina ca solutie pentru criza bugetara

Rezultatele sondajului vin in contextul in care guvernul german se confrunta cu o criza bugetara semnificativa. Incasarile la buget sunt estimate a fi cu aproape 22 de miliarde de euro mai mici fata de ultima prognoza, ceea ce il forteaza pe executiv sa caute solutii pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar.

Ministrul liberal de finante, Christian Lindner, a criticat cheltuielile „exorbitante” din proiectul de buget si a avertizat ca guvernul nu va avea nicio marja de manevra financiara in viitorul apropiat.

Germania, un contributor major la ajutorul militar pentru Ucraina

Conform datelor Institutului Kiel, Germania se situeaza pe locul al doilea dupa SUA in ceea ce priveste finantatorii ajutorului militar pentru Ucraina dupa invazia rusa, cu o contributie de 17,7 miliarde de euro pana in luna martie a anului curent.

In pofida solicitarilor de reducere a asistentei, cancelarul Olaf Scholz a indemnat statele aliate sa-si sporeasca ajutorul pentru Ucraina, evidentiind importanta continuarii sustinerii eforturilor Kievului de a-si apara teritoriul si suveranitatea.

Citeste si...
Ce trebuie sa faca romanii cand aparatele de colectare a ambalajelor nu functioneaza in magazine

In ciuda ingrijorarilor legate de presiunea bugetara, reducerea ajutorului pentru Ucraina pare putin probabila in contextul actualului conflict. Totusi, vocea publicului nu poate fi ignorata, iar guvernul german ar putea fi nevoit sa gaseasca un echilibru intre necesitatile interne si sustinerea acordata Kievului. Decizia finala va depinde in mare masura de evolutia situatiei pe teren si de impactul economic resimtit de cetatenii germani.

Sursa: HotNews.ro Sursa imagini: Getty Images

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Germanii sugereaza reducerea ajutorului pentru ucraina ca solutie pentru criza bugetara