Odata cu inceputul ofensivei ruse in regiunea Harkov pe 10 mai, luptele grele s-au reluat in nord-estul Ucrainei. Fortele ruse au incercat sa patrunda mai adanc in regiunea Harkov, cucerind mai multe sate si apropiindu-se de orasul Vovchansk, recent eliberat.
Potrivit rapoartelor, intre 20.000 si 30.000 de soldati rusi ar fi implicati in ofensiva din regiunea Harkov. Ei incearca sa obtina un avantaj inainte de propunerea chineza de rezolvare pasnica a conflictului, care va fi discutata la un summit in Elvetia luna viitoare.
„In unele zone, langa Lukiantsi si Vovchansk, unitatile noastre au fost nevoite sa se retraga in pozitii mai favorabile pentru a-si salva viata si a evita pierderile”, a declarat Statul Major ucrainean.
Fortele ucrainene sub presiune in regiunea Harkov
Luptele continua in jurul oraselor Lukiantsi si Vovchansk, iar rusii incearca sa castige teren in zona. Autoritatile ucrainene au raportat:
- 11 atacuri ruse respinse in ultimele 24 de ore
- 5 raniti in bombardamentele de dimineata asupra satului Mala Danylivka si orasului Kupiansk
- Rusii au cucerit alte trei sate: Glubokoe si Lukiantsi (regiunea Harkov) si Rabotino (regiunea Zaporijia)
Potrivit unui oficial de la Pentagon, situatia pe teren in Ucraina este „dificila” in acest moment:
„Ucrainenii continua sa ia masuri pentru a-si apara teritoriul si vom face tot posibilul pentru a le furniza munitia si aprovizionarile critice de care au nevoie. Este inutil sa spunem ca aceasta pauza in asistenta pentru securitate nu a fost utila.”
Regiune | Sate cucerite |
---|---|
Harkov | Glubokoe, Lukiantsi |
Zaporijia | Rabotino |
Kievul asteapta noi arme de la Occident
Oficialii americani cred ca Rusia ar putea obtine castiguri suficiente pentru a negocia conditii favorabile pana la sfarsitul anului. Dar Kievul spera sa rastoarne ecuatia cu noi arme occidentale.
Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat la Kiev:
- A anuntat 2 miliarde de dolari in finantare militara pentru Ucraina
- A spus ca se trimit „munitii, vehicule blindate, rachete si aparare antiaeriana”
- A afirmat ca Washingtonul „sprijina cu fermitate” summitul de pace din Elvetia
Desi Occidentul continua sa furnizeze arme, Kievul doreste ridicarea interdictiei de a folosi armele americane pentru atacuri preventive in Rusia. Ramane de vazut daca Occidentul va accepta aceasta solicitare.
„Problema principala este acum politica Casei Albe de a ne limita capacitatea. Am vazut militarii lor stationa la 1-2 km de granita cu Rusia si nu am putut face nimic”, a declarat David Arakhamia, liderul partidului de guvernamant.
In ciuda noilor livrari de arme occidentale, ofensiva rusa pune presiune puternica pe fortele ucrainene in regiunea Harkov. Ambele parti incearca sa castige teren inainte de discutiile de pace. In timp ce Occidentul continua sa sprijine Ucraina, Kievul solicita ridicarea restrictiilor privind utilizarea armelor pe teritoriul rusesc.
Impartasiti aceasta stire importanta si lasati un comentariu cu opinia dvs. despre evolutia conflictului!