16 C
București
22 mai 2024

Ministrul Apararii Israelului critica planurile lui Netanyahu pentru Fasia Gaza dupa razboi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost contestat public miercuri de propriul ministru al apărării privind planurile pentru Fâșia Gaza după încheierea războiului. Yoav Gallant s-a angajat să se opună oricărei ocupații militare pe termen lung a teritoriului palestinian devastat.

Citeste si ...

Intr-o conferinta de presa televizata, ministrul apararii Yoav Gallant a formulat cea mai vocala dezaprobare din interiorul conducerii Israelului fata de premierul Netanyahu in actuatul conflict de sapte luni care a generat fisuri politice atat in tara, cat si in strainatate.

Gallant a declarat ca trebuie „sa demontam capacitatile de guvernare ale Hamas in Gaza” si sa stabilim „o alternativa palestiniana nepotrivnica” la conducerea acestui grup militant islamist. „In absenta unei astfel de alternative, raman doar doua optiuni negative: conducerea Hamas in Gaza sau o ocupatie militara israeliana in Gaza”, a avertizat el, adaugand ca se va opune celei de-a doua variante si indemnandu-l pe Netanyahu sa renunte oficial la ea.

Gallant cere o „alternativa palestiniana nepotrivnica” in Gaza

Ministrul apararii a dezvaluit ca, din octombrie, a incercat sa promoveze un plan de infiintare a unei „alternative de guvernare palestiniene nepotrivnice”, dar nu a primit niciun raspuns din partea cabinetului israelian.

Declaratia sa publica, transmisa in direct la televiziune si radio, a reamintit de avertismentul dat de Gallant in martie 2023 ca agitatia provocata de reforma judiciara urmarita de Netanyahu ameninta coeziunea armatei. La acel moment, Netanyahu a anuntat ca Gallant va fi demis, dar a revenit asupra deciziei in fata valului de proteste de strada.

Gallant si-a exprimat ingrijorarea ca lipsa unei strategii post-Hamas pentru Gaza complica operatiunile militare actuale. El a respins ideea ocupatiei pe termen lung sustinuta de unii parteneri ultra-nationalisti ai coalitiei lui Netanyahu, care vor noi asezari evreiesti in enclava.

Ministrul Apararii Israelului critica planurile lui Netanyahu pentru Fasia Gaza dupa razboi
Ministrul Apararii Israelului critica planurile lui Netanyahu pentru Fasia Gaza dupa razboi 4

Netanyahu insista asupra infrangerii totale a Hamas

Raspunzand rapid, Netanyahu a sugerat ca Gallant foloseste „scuze” pentru a nu distruge in totalitate Hamas. Premierul conservator a repetat insa ca obiectivele raman infrangerea gruparii militante si recuperarea ostaticilor, dar a evitat sa vorbeasca despre ocupatie.

Centristul Benny Gantz, singurul alt membru votant al cabinetului de razboi in afara de Netanyahu si Gallant, a spus ca ministrul apararii „a spus adevarul”.

Aceasta confruntare interna reflecta si presiunile exercitate de aliatul american al Israelului, care doreste ca Autoritatea Palestiniana sa preia fraiele dupa conflict. Netanyahu s-a opus insa implicarii acestei structuri pe care o considera „ostila”.

Citeste si...
Viata premierului slovac Robert Fico scapata ca prin minune dupa atentatul armat. Erorile garzilor de corp care au dus la incident

Dezbaterea privind viitorul Fasii Gaza dupa actuala conflagratie scoate la iveala diviziunile din conducerea israeliana. In timp ce Netanyahu urmareste infrangerea totala a Hamas, alti oficiali inalti solicita gasirea unei „alternative nepotrivnice” pentru a evita ocupatia militara pe termen lung.

Implicarea eventualӑ a Autoritӑtii Palestiniene, sprijinitӑ de SUA, ramane un punct de disputa intre factiunile politice israeliene. Rezolvarea pe cale politica a crizei din enclava Gaza va fi esentiala pentru stabilitatea regionala pe termen lung.

Impartasiti aceasta analiza si lasati un comentariu cu parerile dumneavoastra despre aceasta situatie complexa!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole