27 C
București
18 iunie 2024

Industria masinilor electrice a Ungariei se confrunta cu blocaje

Ungaria atrage investiții uriașe în vehicule electrice, dar SK On concediază sute de angajați, iar ministrul cere sprijin UE. Aflați mai multe despre problemele din acest sector promițător.

Citeste si ...

Ungaria isi accelereaza eforturile de a deveni un hub major pentru productia de baterii si masini electrice, dar primele semne de ingrijorare incep sa apara.

Gigantul sud-coreean SK On, unul dintre principalii jucatori in domeniul bateriilor pentru vehicule electrice, se confrunta cu dificultati la fabrica sa din Ungaria. Compania a concediat recent sute de angajati, in principal lucratori temporari si straini, de la unitatea sa de baterii din Ivancsa.

Conform raportului trimestrial al companiei-mama, problema principala este scaderea cererii europene de baterii pentru masini electrice. In primul trimestru din 2024, cererea a scazut cu 25% fata de ultimele trei luni ale anului 2023.

Industria masinilor electrice a ungariei se confrunta cu blocaje
Sursa foto: hepta

Aceasta situatie a atras atentia autoritatilor maghiare. In luna aprilie, ministrul economiei, Marton Nagy, a solicitat un program de sprijin din partea Uniunii Europene, avertizand:

„Ceva s-a intamplat pe piata europeana a vehiculelor, tranzitia la masinile electrice incetineste.”

Cu toate acestea, Ungaria continua sa atraga investitii masive in industria vehiculelor electrice. In orasul Debretin, compania chineza CATL construieste cea mai mare fabrica de baterii litiu-ion din Europa, intr-un proiect greenfield de 7,3 miliarde de euro.

Odata lansata productia in 2025, unitatea va reprezenta cel mai mare producator de baterii pentru masini electrice din Europa. China este cel mai mare investitor strain din Ungaria, iar Budapesta accelereaza productia de vehicule electrice.

Potrivit Politico, „Strategia Ungariei este sa devina un hub global de productie de baterii pentru masini electrice”, a declarat Agnes Szunomar, cercetator la China Observers.

  1. Great Wall Motors, un alt gigant auto chinez, intentioneaza sa construiasca o uzina in apropierea orasului Pecs.
  2. BYD si-ar putea incepe productia la fabrica din Szeged anul viitor, conform Hungary Today.

Cu toate acestea, problemele de la SK On arata ca industria bateriilor din Ungaria se confrunta deja cu dificultati. Compania-mama coreeana a SK On a fost chiar retrogradata de S&P Global Rating din cauza slabiciunii industriei bateriilor, un semn rau si pentru economia maghiara.

Citeste si...
Mandatul lui Zelenski in functia de presedinte al Ucrainei a expirat pe 20 mai

Desi Ungaria atrage investitii masive in sectorul vehiculelor electrice, primele semne de incetinire a cererii si blocaje in lantul de aprovizionare ridica semne de intrebare cu privire la viitorul acestei industrii in tara. Autoritatile maghiare vor trebui sa monitorizeze indeaproape situatia si sa ofere sprijin pentru a asigura o tranzitie lina catre mobilitatea electrica.

Sursa: Jurnalul.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Industria masinilor electrice a ungariei se confrunta cu blocaje