26.6 C
București
25 iunie 2024

Jandarmeria, acuzata de exces de zel la protestul pentru Palestina din Bucuresti

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță critică aspru conduita forțelor de ordine la marșul solidar cu poporul palestinian

Citeste si ...

In ziua de 18 mai 2024, un protest de solidaritate cu Palestina a avut loc in Capitala Romaniei, pornind de la Piata Universitatii spre Piata Victoriei. Aproximativ 2000 de persoane au luat parte la acest mars pasnic, insa reprezentantii jandarmilor prezenti la fata locului sunt acuzati de exces de zel si comportament abuziv.

Nicu Ștefanuta, europarlamentar independent ales in 2019 pe listele USR-PLUS, a fost martorul unor scene pe care le califica drept „inacceptabile”. Potrivit declaratiilor sale, jandarmii au procedat la verificari amanuntite ale participantilor, cerandu-le inclusiv sa prezinte medicamentele pe care le aveau asupra lor.

„Am vazut cu ochii mei felul in care cei care doreau sa participe la protest erau verificati la sange de Jandarmeria romana. M-am numarat si eu printre cei care au fost perchezitionati de fortele de ordine, care mi-au cerut lamuriri inclusiv pentru medicamentele de astm pe care le am dupa mine”, a declarat Ștefanuta.

Jandarmii au confiscat pancarte pasnice si au retinut ilegal o tanara

Conform relatarilor europarlamentarului, nu doar ca datele personale ale majoritatii protestatarilor au fost inregistrate de autoritati, dar jandarmii au mers pana acolo incat au confiscat pancarte cu mesaje pasnice, fara a oferi vreun motiv. Mai mult, o tanara a fost retinuta in mod abuziv in Piata Victoriei, pe singurul motiv ca avea asupra ei medicamente anti-depresive si anti-anxietate.

Jandarmeria, acuzata de exces de zel la protestul pentru palestina din bucuresti
Jandarmeria, acuzata de exces de zel la protestul pentru palestina din bucuresti

Ștefanuta si-a exprimat indignarea fata de astfel de practici:

„Nu vreau sa traiesc intr-o Romanie in care tinerii care vor sa protesteze pentru pace sunt tratati mai rau decat ultrasii de pe stadioane. Nu vreau sa traiesc intr-o tara in care se baga un pumn in gura celor care vor sa isi exprime dreptul democratic la protest, in care autoritatile stigmatizeaza o persoana care are asupra medicamente pentru depresie si in care fortele de ordine iti fac profiling in functie de aspectul fizic.”

Intrebari catre Jandarmerie si MAI privind temeiul juridic al actiunilor

In calitatea sa de vicepresedinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, Nicu Ștefanuta a adresat mai multe intrebari oficiale catre Jandarmeria Romana si Ministerul Afacerilor Interne:

  1. Care este motivul pentru care participantilor le-au fost colectate datele personale? Pe baza carui temei juridic?
  2. Cum a asigurat Jandarmeria art. 39 din Constitutia Romaniei, cu privire la garantarea dreptului de intrunire publica? Dar art. 10, respectiv 11 ale CEDO care garanteaza dreptul la exprimare si intrunire?
  3. Care este temeiul juridic pentru care le-au fost controlate obiectele participantilor si au fost confiscate anumite medicamente ale acestora?
Citeste si...
Lucian Bode a pierdut inca un proces prin care incerca sa scape de verdictul de plagiator

Eurodeputatul cere lamuriri oficiale si o ancheta riguroasa asupra evenimentelor petrecute in timpul protestului pasnic.

Acuzatiile de exces de zel si incalcare a drepturilor civile ridicate de Nicu Ștefanuta reprezinta un semnal de alarma cu privire la conduita fortelor de ordine in timpul manifestatiilor publice. Ramane de vazut cum vor raspunde autoritatile la aceasta situatie si ce masuri vor fi luate pentru a garanta respectarea libertatii de exprimare si a dreptului la protest pasnic in Romania.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: #jandarmeria, #protest, #palestina, #abuz, #nicu stefanuta

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole