Luni, 20 mai 2024, a marcat o noua etapa in relatiile tensionate dintre China si Taiwan. In timp ce Lai Ching-te isi asuma functia de presedinte al insulei, cu un discurs in care a cerut Beijingului sa inceteze „intimidarile politice si militare”, autoritatile chineze au transmis un mesaj ferm: indiferent de guvernul de la Taipei, Taiwan face parte din China.
„Indiferent de evolutia politica interna din Taiwan, asta nu va schimba cu nimic faptul istoric si juridic ca cele doua maluri ale stramtorii apartin unei singure si aceleiaşi Chine”, a declarat Wang Wenbin, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe.
Avertisment dur de la Beijing
In timpul ceremoniei de investire, Lai Ching-te, un lider cunoscut pentru pozitia sa in favoarea independentei Taiwanului, s-a angajat sa mentina statu-quo-ul si sa apere suveranitatea insulei, fara insa a declara oficial separatia de China. Cu toate acestea, Beijingul l-a calificat drept un „separatist periculos” si a transmis un avertisment dur:
„Independenta Taiwanului este un impas. Nu conteaza sub ce forma sau sub ce flamura, cautarea independentei si secesiunea Taiwanului este sortita esecului”, a subliniat Wang Wenbin.
China considera Taiwan parte a teritoriului sau si nu exclude folosirea fortei pentru a o readuce sub controlul sau, daca este necesar. Insula, cu o populatie de 23 de milioane de locuitori, este guvernata in mod autonom si se bucura de un sistem democratic.
Blocarea hashtag-urilor pe retelele sociale chineze
Tensiunile au fost vizibile si in mediul online. Reteaua de socializare chineza Weibo, echivalentul Twitter, a blocat hashtaguri care trimiteau la investirea in functie a lui Lai Ching-te.
Inainte de ceremonie, Biroul Afacerilor Taiwaneze al Beijingului, responsabil cu problematica stramtorii, a apreciat ca „independenta Taiwanului si pacea in stramtoare” sunt „ca apa si focul”.
- Relatiile tensionate dintre China si Taiwan
Taiwan, o insula cu 23 de milioane de locuitori, este guvernata in mod autonom si se bucura de un sistem democratic. Cu toate acestea, China o considera parte a teritoriului sau si nu exclude folosirea fortei pentru a o readuce sub controlul sau.
- Declaratiile Beijingului dupa investirea lui Lai Ching-te
- Wang Wenbin, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, a declarat ca indiferent de guvernul de la Taipei, Taiwan face parte din China.
- El a avertizat ca orice efort de independenta al Taiwanului este „sortit esecului”.
- Lai Ching-te a fost calificat drept un „separatist periculos” de catre Beijing.
- Discursul lui Lai Ching-te
Noul presedinte taiwanese s-a angajat sa mentina statu-quo-ul si sa apere suveranitatea insulei, fara a declara oficial independenta. El a indemnat China sa inceteze „intimidarile politice si militare”.
- Blocarea hashtag-urilor pe retelele sociale chineze
Reteaua de socializare chineza Weibo a blocat hashtaguri legate de investirea lui Lai Ching-te, o decizie care reflecta tensiunile crescute intre cele doua parti.
Tensiunile dintre China si Taiwan sunt la un nivel maxim, dupa ce noul presedinte al insulei, cunoscut pentru opiniile sale pro-independenta, a preluat functia. Beijingul isi reafirma pretentiile asupra teritoriului si avertizeaza ca orice incercare de separatie este sortita esecului. Cum vor evolua relatiile dintre cele doua parti ramane de urmarit, dar situatia pare sa se indrepte spre o noua perioada de confruntare si provocari. Articolul a fost redactat pe baza informatiilor furnizate de agentia de presa AFP si a analizelor proprii.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: #TaiwanChina, #independentaTaiwan, #investirePresedinte, #conflictChina