Un nou studiu realizat de Centrul pentru creier, biologie si comportament al Universitatilor Nebraska-Lincoln si Illinois din Urbana-Champaign (UIUC) a identificat un profil nutritiv specific care este asociat cu imbatranirea cerebrala sanatoasa. Aceasta descoperire revolutionara dezvaluie ca anumite combinatii de nutrienti ar putea fi cheia pentru mentinerea functiilor cognitive si prevenirea declinului creierului pe masura ce imbatranim.
Cercetarea ampla a deslutit doua tipuri de imbatranire cerebrala
Studiul transversal a inclus 100 de participanti sanatosi din punct de vedere cognitiv, cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani. Dupa evaluari cognitive, scanari RMN si analize ale biomarkerilor nutritivi din sange, oamenii de stiinta au identificat doua tipuri distincte de imbatranire cerebrala in randul participantilor – accelerata si mai lenta decat se asteptau.
Profilul nutritiv secret pentru un creier sanatos la batranete
Cei cu o imbatranire cerebrala mai lenta aveau un profil nutritiv distinct, care continea o combinatie unica de:
- Acizi grasi esentiali (vaccenici, gondoici, alfa-linolenici, elcosapentaenoici, eicosadienoici si lignocerici)
- Antioxidanti si carotenoizi (cis-luteina, trans-luteina si zeaxantina)
- Doua forme de vitamina E
- Colina
Acest profil nutritiv este strans corelat cu nutrientii gasiti in dieta mediteraneana, care a fost anterior asociata cu imbatranirea sanatoasa a creierului.
O abordare inovatoare si cuprinzatoare in cercetare
„Aspectul unic al studiului nostru consta in abordarea sa cuprinzatoare, integrand date privind nutritia, functia cognitiva si imagistica cerebrala”, a precizat prof. Aron Barbey, directorul Centrului pentru creier, biologie si comportament.
„Trecem dincolo de simpla masurare a performantelor cognitive cu ajutorul testelor neuropsihologice traditionale. Examinam simultan structura, functia si metabolismul creierului, demonstrand o legatura directa intre aceste proprietati ale creierului si abilitatile cognitive. Mai mult, aratam ca aceste proprietati ale creierului sunt direct legate de dieta si nutritie, asa cum reiese din modelele observate in biomarkerii nutritivi.”
Perspectiva viitoare: Terapii si interventii nutritionale personalizate
Cercetatorii vor continua sa exploreze acest profil de nutrienti in legatura cu imbatranirea sanatoasa a creierului. Ei spera ca, in viitor, descoperirile lor vor ajuta la dezvoltarea unor terapii si interventii nutritionale personalizate pentru a promova sanatatea creierului si a preveni declinul cognitiv.
„Un pas urmator important implica efectuarea de studii controlate randomizate. In aceste studii, vom izola nutrientii specifici cu asocieri favorabile cu functia cognitiva si sanatatea creierului si ii vom administra sub forma de nutraceutice”, a explicat prof. Barbey. „Acest lucru ne va permite sa evaluam definitiv daca o crestere a nivelurilor acestor profiluri specifice de nutrienti duce la imbunatatiri ale performantelor la testele cognitive si in masuratorile structurii, functiei si metabolismului creierului.”
Descoperirile acestui studiu sunt un pas important pentru a ne apropia de o imbatranire sanatoasa si de mentinerea functiilor cognitive pe tot parcursul vietii. Prin concentrarea pe combinatiile corecte de nutrienti, putem gasi modalitati de a preveni si a trata declinul cognitiv, imbunatatind calitatea vietii multora.
Puteti ajuta la raspandirea acestei descoperiri importante distribuind articolul sau lasand un comentariu cu gandurile voastre.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: —nutrienti, creier, sanatate, imbatranire, dieta mediteraneana
Expertiza: Studiul a fost realizat de Centrul pentru creier, biologie si comportament al Universitatilor Nebraska-Lincoln si Illinois din Urbana-Champaign (UIUC) si a combinat inovatii in neurstiinta si stiinta nutritiei.