16 C
București
22 mai 2024

Marea Britanie vrea sa elimine educatia privind identitatea de gen in scoli si sa restrictioneze toaletele „neutre”

Guvernul UK vrea să elimine educația despre identitatea de gen în școli și să limiteze toaletele "neutre". Controversă și reacții împărțite. Detalii aici.

Citeste si ...

Guvernul britanic intentioneaza sa elimine notiunile legate de identitatea de gen din programa scolara si sa ia masuri impotriva toaletelor „neutre”, potrivit unui nou ghid elaborat pentru unitatile de invatamant din Anglia, relateaza publicatia Politico.

Reguli stricte privind educatia sexuala

Documentul, care apare in contextul unor dezbateri aprinse in Marea Britanie pe tema genului si a drepturilor persoanelor transsexuale, prevede ca profesorii englezi vor trebui sa evite predarea „conceptului de identitate de gen”. Ghidul subliniaza importanta unei abordari precaute in tratarea acestui subiect sensibil si recomanda scolilor sa nu foloseasca materiale care prezinta „opinii contestate ca fiind reale, inclusiv ideea ca genul este un spectru”.

Noile reguli, care vor face obiectul unei consultari publice de 9 saptamani inainte de a fi finalizate si implementate, impun si restrictii privind educatia sexuala pentru copiii sub 9 ani. Conform instructiunilor, scolile engleze ar putea avea interdictia de a introduce orice fel de materiale de educatie sexuala inainte de anul 5, cand elevii implinesc 9 ani.

Implicarea guvernului in dezbaterea identitatii de gen

Guvernul conservator al Marii Britanii s-a angajat tot mai mult in controversa legata de identitatea de gen, ordonand anterior scolilor sa ii intrebe pe parinti daca copiii lor doresc sa faca o tranzitie de gen. De asemenea, ministrul pentru egalitate, Kemi Badenoch, a anuntat o lege care va impune ca spatiile publice nou construite, precum restaurantele si birourile, sa aiba toalete separate pentru barbati si femei, intr-un demers de a contracara proliferarea toaletelor „neutre”, destinate persoanelor transsexuale.

Secretarul pentru educatie, Gillian Keegan, a declarat pentru BBC ca „sexul biologic este fundamentul educatiei privind relatiile, sexualitatea si sanatatea – si nu aceste opinii contestate”. Ea a mentionat ca au existat „unele dovezi” ca elevii ar fi fost invatati despre existenta a „72 de genuri”.

Marea Britanie vrea sa elimine educatia privind identitatea de gen in scoli si sa restrictioneze toaletele
Marea Britanie vrea sa elimine educatia privind identitatea de gen in scoli si sa restrictioneze toaletele "neutre" 4

Reactii impartite fata de noile masuri

Sindicatele din invatamant au criticat initiativa guvernului, considerand-o „zgomot de razboi cultural” si o dovada de dezinformare si lipsa de atentie. Daniel Kebede, de la Sindicatul National al Educatiei, a afirmat ca profesorii abordeaza deja educatia sexuala intr-un mod „adecvat varstei si etapelor de dezvoltare”, exprimandu-si indoielile ca acest lucru nu ar fi deja luat in considerare de catre cadrele didactice.

Citeste si...
Stare de alerta in Taiwan: 45 de avioane militare chineze zboara in apropierea insulei

Pe de alta parte, unele voci conservatoare saluta masurile ca fiind un pas spre „intoarcerea la normalitate” si o recunoastere a importantei sexului biologic in educatie.

Dezbaterea privind identitatea de gen si drepturile persoanelor transsexuale ramane un subiect fierbinte in Marea Britanie, iar noile reguli pentru scoli promit sa alimenteze si mai mult controversa. Ramane de vazut cum vor evolua discutiile in perioada de consultare publica si ce impact vor avea masurile asupra educatiei si societatii britanice in general.

Esti de acord cu eliminarea notiunilor legate de identitatea de gen din scoli? Impartaseste-ti opinia in comentarii!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole