16 C
București
22 mai 2024

Oligarhul fugar Ilan Șor primeste cetatenia rusa, detinand acum pasapoarte din trei tari

Oligarhul fugar Ilan Șor a obținut cetățenia rusă, pe lângă cele din Moldova și Israel. Acest lucru reduce șansele extrădării sale.

Citeste si ...

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul „Frauda bancara” si dat in urmarire internationala, a primit recent cetatenia Federatiei Ruse. Aceasta veste a fost confirmata de seful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, care a declarat ca Șor detine acum cetatenia a trei state: Republica Moldova, Israel si Rusia.

Detalii despre multiplele cetatenii ale lui Șor

Ilan Șor s-a nascut in Israel, considerand aceasta tara patria sa. El a declarat intr-un interviu recent:

„Am depus documentele si am primit pasaportul. De aceea astazi, eu sunt cetatean, inclusiv al Federatiei Ruse. In Israel eu m-am nascut, este patria mea si iubesc foarte mult aceasta tara. Eu nu stau permanent pe teritoriul Rusiei, ma deplasez. De aceea, eu cu mare placere voi zbura si in alte tari”.

Conform legii din Republica Moldova, cetatenii pot detine maxim doua cetatenii. Insa, in cazul lui Ilan Șor, seful Interpol Moldova constata ca acesta detine de facto trei cetatenii.

Fuga lui Șor din Moldova si implicarea sa in politica

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova in vara anului 2019, in acelasi timp cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Timp de cativa ani, el a locuit in Israel, de unde a continuat sa se implice in politica moldoveana prin intermediul partidului sau.

Incepand cu 2023, Șor a inceput sa calatoreasca mai frecvent in Rusia, unde locuiesc sotia si copiii sai. Guvernul de la Chisinau il acuza ca ar conduce un „grup criminal organizat” care incearca sa destabilizeze situatia din tara in interesul Rusiei.

Condamnarea lui Șor si perspectivele de extradare

In aprilie 2023, Curtea de Apel Chisinau l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de inchisoare in dosarul „Frauda bancara”. Șor a acuzat atunci magistratii de subordonare politica si a sustinut ca nu are de gand sa se conformeze deciziei.

Oligarhul fugar Ilan Șor primeste cetatenia rusa, detinand acum pasapoarte din trei tari
Oligarhul fugar Ilan Șor primeste cetatenia rusa, detinand acum pasapoarte din trei tari 4

Avand in vedere noua cetatenie rusa a lui Șor, perspectivele ca acesta sa fie extradat in Moldova par a fi reduse. Șeful Interpol Moldova a declarat:

„Avand in vedere ca este si cetatean al Federatiei Ruse, conform procedurilor internationale, nici un stat nu-si extradeaza propriii cetateni”.

Calatoriile lui Șor in ciuda urmaririi internationale

Potrivit Politiei Nationale a Moldovei, in perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, desi este dat in cautare internationala, Șor a reusit sa paraseasca Israelul de cinci ori, plecand de cele mai multe ori in Rusia.

Citeste si...
Exclusive! Imagini Șocante din Interiorul Luxosului Palat al lui Putin Dezvaluite
PerioadaNr. plecari din IsraelDestinatia principala
Noiembrie 20232Rusia
Decembrie 20231Rusia
Ianuarie 20241Rusia
Februarie 20241Rusia

Concluzii

Cazul lui Ilan Șor, oligarhul fugar condamnat pentru fraude bancare, capata noi nuante odata cu obtinerea cetateniei ruse. Acest fapt reduce semnificativ sansele ca el sa fie adus in fata justitiei moldovene.

Ramane de vazut cum va evolua situatia si daca autoritatile din Republica Moldova vor reusi sa gaseasca mijloace legale pentru a-l trage la raspundere pe Șor. Pana atunci, acesta pare sa se bucure de protectia oferita de pasaportul rusesc.

Voi ce parere aveti despre acest caz? Credeti ca Ilan Șor va fi vreodata extradat in Moldova? Lasati un comentariu mai jos si distribuiti acest articol pentru a afla si opiniile prietenilor vostri!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole