5 C
București
4 decembrie 2024

Ministrii de finante din G7 sustin folosirea activelor rusesti pentru a finanta Ucraina dupa 2024

Citeste si ...

Ministrii de finante din tarile G7 au discutat la reuniunea de la Stresa, Italia, despre un plan de acordare a unui imprumut de aproximativ 50 de miliarde de dolari Ucrainei. Acest imprumut ar fi garantat cu veniturile obtinute din activele rusesti inghetate, estimate la 190 de miliarde de euro. Propunerea initiala a venit din partea SUA si are ca scop asigurarea finantarii Kievului dupa anul 2024, cand vor avea loc alegeri importante in Occident.

Planul de finantare a Ucrainei cu ajutorul activelor rusesti

Desi ministrii de finante au raportat „progrese” in elaborarea optiunilor de „retragere” a profiturilor din activele rusesti inghetate, mai multe detalii ale imprumutului propus raman neconvenite. Printre acestea se numara:

  • Suma exacta a creditului care va fi acordat Ucrainei
  • Cine va plati de fapt imprumutul
  • Modalitatea de garantare a rambursarii in cazul in care Ucraina nu isi indeplineste obligatiile sau veniturile preconizate nu se materializeaza

Ingrijorari din partea Europei

Un oficial european a mentionat ingrijorarea privind „impartirea echitabila a riscurilor” asociate acestui plan. Temerile sunt legate de faptul ca Europa ar putea suporta cea mai mare parte a riscurilor financiare, juridice si a eventualelor represalii din partea Rusiei, avand in vedere ca majoritatea activelor rusesti inghetate se afla pe teritoriul continentului.

Saptamana trecuta, UE a aprobat un plan separat de utilizare a dobanzilor provenite din activele rusesti inghetate, care ar putea aduce venituri de pana la 3 miliarde de euro pe an pentru Ucraina.

Amenintarile Rusiei dupa propunerea G7

Anterior, Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a insistat ca toate activele rusesti inghetate in Occident sa fie confiscate si transferate Kievului. La randul sau, Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, a avertizat ca Moscova are „un amplu arsenal de masuri politice si economice” cu care va raspunde unor astfel de decizii.

„Nu va indoiti nicio clipa ca veti simti pe deplin eficienta raspunsului nostru”, a amenintat Zaharova, precizand ca Rusia „va lua toate masurile necesare pentru a-si proteja interesele nationale, inclusiv prin actiuni juridice”.

Citeste si...
Silvestru Șosoaca, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile in scandalul semnaturilor falsificate

In acelasi sens, presedintele rus Vladimir Putin a semnat pe 23 mai un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sanctiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane. Potrivit decretului, Rusia va identifica proprietatile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi folosite drept despagubiri in eventualitatea confiscarii activelor rusesti inghetate in SUA.

Ministrii de finante din g7 sustin folosirea activelor rusesti pentru a finanta ucraina dupa 2024

Desi planul G7 de finantare a Ucrainei este inca in faza de negociere, el ridica numeroase semne de intrebare si risca sa declanseze un nou val de tensiuni cu Rusia. Ramane de vazut daca aliatii occidentali vor gasi o cale de compromis sau daca vor merge pana la capat cu propunerea de confiscare a activelor rusesti inghetate.

Sursa: Ziare.com
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: #razboi Ucraina, #rusia invazie, #G7, #active rusesti

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri