26.6 C
București
25 iunie 2024

Supa Gulas – Reteta ungureasca de supa savuroasa care iti incalzeste sufletul

Supa Gulas, cunoscută și sub numele de gulyas, este o combinație perfectă de carne de vită fragedă, legume proaspete și condimente specifice bucătăriei maghiare. Gustul bogat și savuros al acestei supe te va face să te simți ca într-o călătorie culinară prin Ungaria, chiar la tine acasă.

Citeste si ...

Te-ai saturat de supele obisnuite si vrei sa incerci ceva nou si delicios? Supa Gulas este exact ceea ce cauti! Aceasta supa traditionala ungureasca este perfecta pentru zilele reci de iarna, cand tot ce iti doresti este un preparat cald si aromat care sa-ti incalzeasca sufletul.

Supa Gulas, cunoscuta si sub numele de gulyas, este o combinatie perfecta de carne de vita frageda, legume proaspete si condimente specifice bucatariei maghiare. Gustul bogat si savuros al acestei supe te va face sa te simti ca intr-o calatorie culinara prin Ungaria, chiar la tine acasa.

Ingredientele simple, dar atent selectionate, precum carnea de vita, ardeii grasi, ceapa, morcovii si cartofii, se impletesc armonios cu aroma inconfundabila a chimenului si a boiaua dulce. Fiecare inghititura din aceasta supa iti va dezvalui o explozie de arome si texturi care iti vor rasfata papilele gustative.

Ingrediente si cantitati

  • 500g carne de vita (pulpa sau muschi), taiata cuburi
  • 2 cepe mari, rosii, tocate fin
  • 2-3 catei de usturoi, pisati
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui sau untura
  • 2 morcovi, taiati rondele
  • 2 ardei grasi (rosu si verde), taiati cuburi
  • 3 cartofi mari, taiati cuburi
  • 2 linguri de pasta de ardei
  • 1 lingura de boia dulce (paprika)
  • 1 lingurita de chimen
  • 2 foi de dafin
  • 1 litru supa de vita sau apa
  • Sare si piper dupa gust

Cum se prepara Supa Gulas

Supa gulas - reteta ungureasca de supa savuroasa care iti incalzeste sufletul
Supa gulas - reteta ungureasca de supa savuroasa care iti incalzeste sufletul
  1. Intr-o oala mare, incingeti uleiul sau untura si caliti ceapa pana devine aurie. Adaugati usturoiul pisat si caliti inca 1-2 minute.
  2. Adaugati cuburile de carne de vita si prajiti-le pana cand se rumenesc pe toate partile. Acest pas este esential pentru a sigila sucurile in carne si a dezvolta aroma.
  3. Presarati boiaua dulce si amestecati bine pentru a acoperi uniform carnea. Adaugati chimenul si foile de dafin, amestecand din nou.
  4. Adaugati morcovii si ardeii grasi. Amestecati totul bine si lasati sa se gateasca timp de cateva minute.
  5. Adaugati pasta de ardei si supa de vita (sau apa). Aduceti supa la punctul de fierbere, apoi reduceti focul si lasati sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 1-1.5 ore, pana cand carnea devine frageda.
  6. Adaugati cartofii taiati cuburi si continuati sa fierbeti supa inca 20-30 de minute, pana cand cartofii sunt bine gatiti.
  7. Potriviti de sare si piper dupa gust. Daca doriti o consistenta mai groasa, puteti scoate cativa cartofi si ii pasati, apoi ii adaugati inapoi in supa.
  8. Serviti supa gulas fierbinte, presarata cu verdeturi proaspete tocate. Este delicioasa cu paine proaspata sau mamaliga.
Citeste si...
Contradictii Burduja - Nicusor Dan privind Proiectele pentru Termoficare in Bucuresti

Informatii despre reteta

Numar de portiiTimp total de preparareValori nutritionale per portie
6 portii2 oreCalorii: 450 kcal
Proteine: 35 g
Carbohidrati: 30 g
Grasimi: 20 g

Sfaturi si trucuri pentru o Supa Gulas perfecta

Supa gulas - reteta ungureasca de supa savuroasa care iti incalzeste sufletul
Supa gulas - reteta ungureasca de supa savuroasa care iti incalzeste sufletul
  • Alegeti o carne de vita de calitate, cum ar fi pulpa sau muschiul, pentru o textura frageda si suculenta.
  • Taiati carnea in cuburi uniforme pentru a se gati in mod egal.
  • Folositi boia dulce de calitate, preferabil proaspat macinata, pentru a obtine aroma autentica a supei gulas.
  • Nu grabiti procesul de gatire. Lasati supa sa fiarba la foc mic pentru a permite aromelor sa se dezvolte si carnii sa devina frageda.
  • Adaugati cartofii spre sfarsitul gatirii pentru a evita sa se sfarame prea tare.
  • Gustati si ajustati condimentele dupa preferinte. Puteti adauga mai multa boia dulce, chimen sau ardei iute pentru un gust mai intens.

Beneficii pentru sanatate si avertismente

Supa Gulas nu este doar delicioasa, ci aduce si beneficii pentru sanatate datorita ingredientelor nutritive:

  • Carnea de vita este o sursa excelenta de proteine, fier si vitamine din complexul B, esentiale pentru mentinerea muschilor, a oaselor si a sanatatii generale.
  • Legumele precum ceapa, ardeii, morcovii si cartofii ofera fibre, vitamine si minerale importante pentru o dieta echilibrata.
  • Usturoiul are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, sustinand sistemul imunitar.

Cu toate acestea, este important sa aveti in vedere ca supa gulas poate fi destul de bogata in calorii si grasimi datorita carnii si unturii folosite. Consumati cu moderatie si echilibrati-o cu alte alimente sanatoase in dieta dvs.

Intrebari si raspunsuri frecvente

1. Pot sa folosesc alta carne in loc de vita pentru supa gulas?

Da, desi carnea de vita este cea traditionala, puteti experimenta si cu alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc, miel sau chiar pui. Timpul de gatire poate varia in functie de tipul de carne folosit.

2. Supa gulas poate fi congelata?

Da, supa gulas poate fi congelata cu usurinta. Lasati-o sa se raceasca complet, apoi transferati-o in recipiente etanse si congelati-o pentru pana la 2-3 luni. Cand doriti sa o serviti, decongelati-o in frigider peste noapte si reincalziti-o pe aragaz.

Citeste si...
Presedintele Ucrainei ofera Rusiei sansa de a incepe negocierile de pace de luni

3. Cum pot sa fac supa gulas mai putin picanta?

Daca nu preferati mancarea picanta, puteti reduce cantitatea de boia dulce si evitati sa adaugati ardei iute. De asemenea, puteti servi supa cu smantana sau iaurt pentru a echilibra iuteala.

4. Ce garnituri se potrivesc bine cu supa gulas?

Supa gulas este delicioasa servita cu paine proaspata, mamaliga sau chiar taitei. De asemenea, puteti adauga smantana, patrunjel tocat sau ardei iute feliat pentru o nota extra de savoare si textura.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole