In pofida ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de a inceta imediat operaţiunile militare in oraşul Rafah din sudul Faşiei Gaza, armata israeliana a continuat sambata bombardamentele in zona, de unde au fugit sute de mii de civili palestinieni, potrivit relatarilor martorilor oculari si jurnalistilor agentiei France Presse.
Bombardamentele israeliene s-au concentrat in special in Khan Yunis (sud), oraşul Gaza (nord) şi mai multe cartiere din estul şi centrul oraşului Rafah. In decurs de 24 de ore, cel puţin 46 de persoane si-au pierdut viata in urma atacurilor, conform datelor furnizate de Ministerul Sanataţii din Gaza controlat de miscarea islamista Hamas.
Armata israeliana sustine ca a „eliminat o celula terorista care a deschis focul asupra trupelor sale” la Rafah si a raportat uciderea unor combatanti in „lupte corp la corp” si in timpul raidurilor aeriene de vineri la Jabalia, in nordul enclavei palestiniene.
Decizia CIJ ignorata de Israel
Vineri, Curtea Internaţionala de Justiţie de la Haga, cea mai inalta instanţa a ONU, a ordonat Israelului sa inceteze imediat operatiunile militare in Rafah si sa mentina deschis punctul de trecere Rafah de la frontiera cu Egiptul, esenţial pentru intrarea ajutorului umanitar. Desi deciziile CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, instanta nu dispune de mecanismele necesare pentru a le pune efectiv in aplicare.
Israelul a respins decizia, argumentand ca „nu a efectuat şi nu va efectua operaţiuni militare in zona Rafah” care ar putea „duce la distrugerea populaţiei civile palestiniene”. Totusi, realitatea de pe teren contrazice aceste afirmatii.
Operatiunea terestra israeliana in Rafah
La 7 mai, armata israeliana a lansat o ampla operatiune terestra in Rafah, unde sustine ca urmareste sa salveze ostaticii israelieni capturati de Hamas si sa distruga ultimele batalioane ale miscarii islamiste, considerata organizaţie terorista de catre Israel, SUA si UE.
Hamas, care a preluat controlul in Faşia Gaza in 2007, a salutat decizia CIJ care cere si „eliberarea imediata” a ostaticilor, dar a criticat faptul ca ordinul s-a limitat doar la Rafah.
Eforturi diplomatice pentru un armistitiu
Pe fondul escaladarii violentelor, au fost intensificate eforturile diplomatice internaţionale pentru a obţine un armistiţiu in razboiul declansat de atacul fara precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie si pentru eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni deţinuţi in Gaza.
Un oficial israelian a declarat sambata ca guvernul intenţioneaza sa relanseze negocierile de pace „saptamana aceasta”, dupa ce acestea au esuat in ultimele luni.
Bilantul sangeros al conflictului
Conform datelor AFP bazate pe cifre oficiale israeliene, conflictul a izbucnit la 7 octombrie, cand comandouri Hamas infiltrate din Gaza au atacat pozitii militare in sudul Israelului, provocand moartea a peste 1.170 de persoane, in majoritate civili. In acea zi, 252 de israelieni au fost luati ostatici in teritoriile palestiniene.
Ca raspuns, Israelul a lansat o vasta ofensiva aeriana, terestra si navala in Faşia Gaza, soldata cu uciderea a cel puţin 35.903 palestinieni, majoritatea civili nevinovati, potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Sanataţii din Hamas.
In prezent, 121 de ostatici israelieni sunt inca deţinuţi in Gaza, dintre care 37 au murit in captivitate, potrivit armatei israeliene. Un armistitiu intermediat de Egipt in noiembrie a dus la eliberarea a circa 100 dintre acestia, dar negocierile ulterioare au esuat.
Catastrofa umanitara in Gaza
ONU şi numeroase organizatii neguvernamentale avertizeaza constant asupra situaţiei umanitare catastrofale din Faşia Gaza, unde civilii se confrunta cu riscul foametei si al penuriei de medicamente si unde multe spitale au fost distruse in atacuri.
Potrivit datelor ONU, ofensiva terestra israeliana din Rafah a forţat aproximativ 800.000 de persoane, reprezentand jumatate din populatia orasului, sa-si paraseasca locuintele si sa se refugieze in tabere improvizate.
In pofida apelurilor internationale si a deciziei CIJ, se pare ca Israelul este determinat sa-si continue operatiunile militare in Gaza pana la capturarea ultimilor luptatori Hamas si eliberarea tuturor ostaticilor, chiar cu pretul unui cost uman exorbitant in randul civililor palestinieni. Insa cu fiecare zi care trece, bilantul victimelor creste, iar sperantele pentru pace se indeparteaza. Comunitatea internationala trebuie sa intervina mai ferm pentru a determina ambele parti sa puna capat acestui conflict sangeros care a secerat deja prea multe vieti nevinovate.
Sursa: France Presse
Sursa imagini: Social Media
Subiecte abordate in articol: Rafah, bombardamente israeliene, Curtea Internationala de Justitie, Hamas