23.8 C
București
17 iunie 2024

Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, efectueaza o vizita oficiala in Moldova

Citeste si ...

Ministrul german al Apararii, Boris Pistorius, va efectua vineri o vizita oficiala in Republica Moldova, potrivit unui anunt facut de serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau catre agentia de stiri INFOTAG. Aceasta deplasare are loc in contextul in care Germania a acordat in ultimul an un sprijin substantial Armatei Nationale a Moldovei.

Intalnire la nivel inalt si ceremonie de predare a echipamentelor

Pe agenda vizitei ministrului german se afla o intrevedere oficiala cu omologul sau moldovean, Anatolii Nosatii. Cei doi oficiali vor participa si la o ceremonie de predare a unui nou lot de asistenta militara oferita de Germania, constand in echipamente medicale si vehicule destinate fortelor armate moldovenesti.

„APC-urile Piranha au fost incluse in procesele de instruire, datorita carora a fost imbunatatita eficienta instruirii si compatibilitatea luptatorilor cu partenerii cu care se antreneaza”, a declarat ministrul Nosatii.

Germania, un partener cheie in modernizarea armatei Moldovei

Ministrul german al apararii, boris pistorius, efectueaza o vizita oficiala in moldova
Ministrul german al apararii, boris pistorius, efectueaza o vizita oficiala in moldova

Anul trecut, Germania a livrat Republicii Moldova un numar de 19 transportoare blindate pentru trupe Piranha III, in baza unui acord incheiat cu ocazia vizitei la Chisinau a fostului ministru german al apararii, Christine Lambrecht, in noiembrie 2022. Livrarea s-a realizat esalonat, primele trei vehicule sosind in ianuarie 2023, iar ultimele patru in noiembrie.

Transportoarele blindate Piranha III sunt folosite in prezent pentru instruirea soldatilor Batalionului 22 de mentinere a pacii, implicat in misiuni internationale. Aceste vehicule sunt fabricate in Elvetia si echipate cu o serie de componente germane, precum:

  • Motor MTU 6V182 TE22
  • Transmisie ZF 7HP600
  • Modul de lupta cu mitraliera Krauss-Maffei-Wegmann 1530 de 12,7 mm

Anterior, Elvetia a blocat transferul acestor echipamente catre Ucraina din cauza restrictiilor constitutionale privind exportul de armament catre tari aflate in conflict.

Cooperarea militara moldo-germana, in continua dezvoltare

Vizita ministrului Boris Pistorius la Chisinau marcheaza un nou pas important in consolidarea parteneriatului bilateral in domeniul apararii. Germania s-a numarat printre principalii sustinatori ai procesului de modernizare si reforma a armatei Republicii Moldova in ultimii ani.

Citeste si...
A fost descoperita a 9-a Planeta din Sistemul Solar? Unii oameni de stiinta sustin ca DA

Pe langa livrarea de tehnica militara, cooperarea a vizat si instruirea personalului, realizarea de exercitii comune si schimbul de experienta si bune practici. Astfel de actiuni contribuie la cresterea interoperabilitatii si a capacitatii de aparare a Moldovei, in contextul provocarilor de securitate din regiune.

Subiecte abordate in articol: vizita oficiala, ministrul apararii germaniei, sprijin militar, republica moldova, transportoare blindate

Sursa imaginii: Social Media

*Datele prezentate in articol provin din surse oficiale si declaratii publice ale oficialilor implicati.

Ramane de vazut cum va evolua in continuare cooperarea militara moldo-germana si ce alte proiecte comune vor fi dezvoltate in viitor. Sunteti invitati sa distribuiti acest articol si sa ne impartasiti opiniile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ministrul german al apararii, boris pistorius, efectueaza o vizita oficiala in moldova