22.8 C
București
19 iunie 2024

Minorii de 17 ani vor putea conduce autoturisme, daca sunt insotiti

O nouă lege va permite minorilor de 17 ani să conducă mașini, dacă sunt însoțiți de o persoană cu permis de cel puțin 10 ani. Descoperă detaliile acestei inițiative care vizează responsabilizarea tinerilor șoferi.

Citeste si ...

O initiativa legislativa recenta adoptata tacit in Senat le va permite minorilor de 17 ani care detin permis auto categoriile B si BE sa conduca autovehicule, sub supravegherea unei persoane cu experienta de cel putin 10 ani la volan. Aceasta masura vizeaza responsabilizarea tinerilor soferi si reducerea accidentelor cauzate de lipsa de experienta.

Imputernicirea tinerilor si cresterea sigurantei rutiere

Conform expunerii de motive a proiectului de lege, acordarea accesului la permisul auto incepand cu varsta de 17 ani „are ca rol principal responsabilizarea tinerilor, in vederea diminuarii gradului de teribilism si a conduitelor iresponsabile”. Legea prevede ca persoana care insoteste minorul raspunde solidar pentru orice incalcare a regulilor rutiere sau pagube provocate de acesta.

„Consideram ca un conducator auto care are permis de conducere de minim 10 ani a dobandit destula experienta in conducerea unui autovehicul, in respectarea regulilor de circulatie dar si in respectarea celorlalti participanti la trafic. Astfel, riscul producerii de accidente de catre conducatorul auto incepator scade semnificativ odata ce acesta capata experienta in trafic.” – Initiatorii proiectului

Cifrele ingrijoratoare ale accidentelor rutiere in Romania

Desi raportul Politiei Romane pentru 2022 a evidentiat cel mai sigur an rutier din ultimul deceniu, tara noastra ramane extrem de departe de media europeana in ceea ce priveste decesele cauzate de accidente rutiere. Potrivit datelor oficiale:

  • Media europeana: 46 de decese la un milion de locuitori
  • Romania: 86 de decese la un milion de locuitori
  • 28.010 accidente au fost inregistrate in 2022, soldate cu ranirea sau decesul a 36.218 persoane
  • 7.326 de persoane au fost accidentate de tineri cu varsta pana la 20 de ani, dintre care 136 au decedat

Initiatorii remarca faptul ca aceste accidente sunt cauzate de atitudini rutiere imprudente, conduite iresponsabile, supraevaluarea abilitatilor de sofer si un control scazut al autovehiculului, aspecte care decurg din lipsa de experienta a tinerilor soferi.

Minorii de 17 ani vor putea conduce autoturisme, daca sunt insotiti
Minorii de 17 ani vor putea conduce autoturisme, daca sunt insotiti

Finalizarea procesului legislativ

Proiectul de lege, initiat de parlamentari PSD, PNL, UDMR si neafiliati, a fost adoptat tacit de Senat si urmeaza sa fie dezbatut si votat de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Modificarile vizeaza Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Codul Penal.

Citeste si...
Ciolacu cere iertare romanilor din strainatate pentru ca politicienii nu i-au putut tine acasa

Desi initiativa adreseaza o problema serioasa si vizeaza cresterea sigurantei rutiere pentru toti participantii la trafic, ramane de vazut daca va avea efectul scontat sau va genera noi provocari. Un dialog deschis si masuri complementare de educare a tinerilor soferi ar putea consolida eforturile de prevenire a accidentelor rutiere.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: permis auto, minori, siguranta rutiera, accidente, experienta sofer

Acest articol se bazeaza pe informatii din raportul Politiei Romane pentru anul 2022 si expunerea de motive a proiectului de lege privind permisul auto pentru minori.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Minorii de 17 ani vor putea conduce autoturisme, daca sunt insotiti