22.8 C
București
19 iunie 2024

Spatiul din fata Teatrului National va purta numele Pietii 13-15 Iunie 1990, in memoria victimelor Mineriadei

Citeste si ...

Consiliul General al Capitalei a aprobat recent schimbarea denumirii spatiului public situat intre Bulevardul Nicolae Balcescu si Caruta cu Paiaţe din fata Teatrului National. Locul se va numi de acum incolo „Piata 13-15 Iunie 1990″, in memoria victimelor celei mai sangeroase interventii a minerilor impotriva protestatarilor pasnici din Piata Universitatii.

Comemorarea evenimentelor din iunie 1990

Propunerea de redenumire a venit din partea Asociatiei 13-15 Iunie 1990, o organizatie care militeaza pentru drepturile victimelor acelei perioade tragice pentru democratia romaneasca. Initiativa a fost promovata de consilierul general Nicorel Nicorescu, participant la mitingurile anti-neocomuniste din primavara lui 1990.

Conform raportului de specialitate, mineriada din iunie 1990 reprezinta „cea mai brutala actiune de acest gen, ca stil si anvergura”. Fortele de ordine, sprijinite de mineri, au intervenit violent impotriva protestatarilor din Piata Universitatii, ducand la moartea a cel putin patru persoane si ranirea altor peste 1.000.

Ancheta ingreunata, vinovati nepedepsiti

Spatiul din fata teatrului national va purta numele pietii 13-15 iunie 1990, in memoria victimelor mineriadei
Spatiul din fata teatrului national va purta numele pietii 13-15 iunie 1990, in memoria victimelor mineriadei

Dupa o tergiversare de 27 de ani, dosarul Mineriadei a ajuns in instanta abia in 2017, ca urmare a presiunilor Curtii Europene a Drepturilor Omului. Totusi, in decembrie 2020, Curtea Suprema a decis restituirea anchetei la Parchetul Militar pentru a fi refacuta de la zero.

Recent, fostul presedinte Ion Iliescu, premierul de atunci Petre Roman si vicepremierul Gelu Voican Voiculescu au fost pusi sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii in acest dosar. Insa, la 34 de ani de la evenimentele sangeroase din iunie 1990, justitia nu a reusit inca sa-i pedepseasca pe cei vinovati.

„Esplanada Teatrului National trebuie sa ramana in memoria bucurestenilor ca un loc in care s-a luptat pentru libertatea si democratia”, a precizat Nicorel Nicorescu, initiatorul redenumiriinoului spatiu public.

Redenumirea simbolica a locului este un gest de comemorare si un semnal ca evenimentele acelor zile nu trebuie uitate, pana cand vinovatii vor fi trasi la raspundere.

Incurajeaza cititorii sa distribuie articolul sau sa comenteze pentru a tine vie memoria evenimentelor din 1990 si lupta pentru dreptate.

Sursa imaginii: [Getty Images]

Citeste si...
Șosoaca, acuzata de fostul sef al Parlamentului European ca e finantata de rusi: „Voi da in judecata"

Subiecte abordate in articol: Mineriada Bucuresti justitie istorie

Informatiile din articol se bazeaza pe raportul de specialitate al Consiliului General al Capitalei si pe investigatiile jurnalistice privind dosarul Mineriadei.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Spatiul din fata teatrului national va purta numele pietii 13-15 iunie 1990, in memoria victimelor mineriadei