Accidentul de elicopter soldat cu moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi si a ministrului sau de Externe a avut loc intr-un moment extrem de tensionat in Orientul Mijlociu. Liderul de la Teheran adoptase o linie dura nu doar in conflictul din Gaza si negocierile nucleare, ci si in reprimarea protestelor nationale din tara.
Teheranul asigura continuitatea puterii in pofida pierderii sefului statului
Guvernul iranian a insistat ca moartea neasteptata a lui Raisi nu va provoca „nici cea mai mica intrerupere in administrarea” tarii. Conform Constitutiei, prim-vicepresedintele Mohammad Mokhber a preluat interimar fraiele puterii, iar in decurs de 50 de zile vor fi organizate noi alegeri prezidentiale.
Desi Raisi era un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem si adevaratul detinator al puterii in Iran, ar fi o greseala sa se creada ca disparitia sa va duce la o schimbare de directie la Teheran. Khamenei isi pastreaza controlul deplin asupra politicii statului si va continua linia dura promovata pana acum.
Un fost procuror fara mila, devotat regimului de la Teheran
In varsta de 63 de ani la moartea sa, Ebrahim Raisi facuse deja cariera in sistemul judiciar dur al Republicii Islamice. El este suspectat de a fi facut parte din „comitetele mortii” care au condamnat si executat sute de prizonieri politici in 1988.
Numit sef al sistemului judiciar in 2019 de catre Khamenei, Raisi a castigat alegerile prezidentiale din 2021 dupa ce principalii sai rivali fusesera descalificati. Odata instalat la putere, el a persistat pe linia dura:
- A supravegheat represiunea protestelor nationale declansate de moartea Mahsei Amini in custodia politiei moralitatii
- A inasprit aplicarea „legii hijabului si castitatii” care restrange drepturile femeilor
- A adoptat o pozitie inflexibila in negocierile privind reluarea acordului nuclear cu marile puteri
Un conflict din ce in ce mai direct intre Iran si Israel
Pe plan extern, Raisi a fost la fel de inflexibil, sustinand gruparile pro-iraniene precum Hamas si Hezbollah in razboiul lor cu Israelul. Conflictul militar din teritoriile palestiniene a scos la iveala un razboi din umbra de zeci de ani intre Iran si statul evreu:
- Luna trecuta, Teheranul a lansat un atac fara precedent cu drone si rachete asupra Israelului, ca represalii pentru un raid israelian la Damasc
- Israelul a ripostat o saptamana mai tarziu, lovind tinte in Isfahan, Iran
Desi loviturile directe s-au oprit, razboiul prin proxy continua, cu militiile pro-iraniene luptand in continuare contra fortelor israeliene.
Moartea neasteptata a presedintelui Raisi lasa un vid de putere la varful Republicii Islamice. Dar semnalele venite de la Teheran indica faptul ca nu va exista o schimbare de directie sub conducerea ayatollahului Khamenei. Tensiunile dintre Iran si Israel, alimentate de conflictul din Gaza, par departe de a se risipi, iar linia dura a regimului de la Teheran nu va fi abandonata prea curand.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: orientul mijlociu, moarte, ebrahim raisi, razboi, catastrofa umanitara, ayatollah, ali khamenei