Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Excelente instrumente de securitate sunt disponibile pentru toata lumea. Nu trebuie sa cheltuiti niciun ban pentru a va proteja.
Nu trebuie sa cheltuiti multi bani pentru instrumente de securitate online. De fapt, nu trebuie sa cheltuiti niciun ban pentru a ramane in siguranta. Exista o multime de instrumente de securitate excelente pe care le recomandam – functii incorporate in Windows, descarcari de incredere gratuite si practici de protectie care nu va costa nimic.
Recomandam o varietate de software antivirus premium, managere de parole, servicii VPN si instrumente de backup pentru Windows. Dar nu aveti nevoie de nicio oferta platita pentru a ramane in siguranta online – puteti obtine toata securitatea de care aveti nevoie in mod gratuit.
Protejati-va PC-ul cu un antivirus gratuit
Software-ul antivirus este un instrument de securitate esential pe orice PC. Chiar daca sunteti atent, aplicatiile in care aveti incredere ar putea avea deficiente de securitate care va pot expune PC-ul la atacuri. Malware-ul ar putea ajunge pe PC-ul dvs. din cauza unei defectiuni in browserul web sau chiar a unui cont de dezvoltator cazut prada infractorilor pe o platforma precum Steam.
Daca utilizati un PC Windows modern cu Windows 10 sau Windows 11, vesti bune: aveti deja un program antivirus instalat, chiar daca nu v-ati gandit niciodata la el. Se numeste Microsoft Defender si face parte din suita de software Windows Security. Functioneaza bine ca protectie de baza, dar nu este foarte bogat in functii. Totusi, este placut ca nu incearca sa va vanda un instrument antivirus platit.
Doriti sa incercati un alt antivirus? Putem recomanda cateva alte programe antivirus gratuite de inalta calitate, inclusiv Avast Free Antivirus. Suitele antivirus platite includ functii suplimentare – ar putea sa includa propriul manager de parole, VPN si chiar instrumente de backup – dar programele antivirus gratuite vor scana PC-ul dvs. in cautarea malware-ului in fundal si il vor pastra in siguranta.
Nu trebuie sa platiti pentru un software antivirus capabil. Acesta este un mit al antivirusului.

Stocati-va parolele intr-un manager de parole gratuit
Adesea, recomandam managere de parole premium care costa bani, iar acei manageri de parole platiti au de multe ori interfete mai bine realizate. Dar puteti obtine un manager de parole gratuit, de inalta calitate si sigur, astfel incat sa puteti genera, stoca si accesa toate parolele dvs. pe toate dispozitivele.
Alegerea noastra de top pentru un manager de parole gratuit este Bitwarden. Nu este doar gratuit – este open-source. Primiti extensii pentru toate browserele populare, aplicatii pentru tot, de la PC-uri Windows si telefoane Android la sisteme Linux si iPhone-uri, sincronizare in cloud, partajare cu o alta persoana si autentificare in doi pasi pentru a va proteja parolele – toate gratuit.
Planul Premium al Bitwarden adauga cateva functii utile, precum atasarea de fisiere, accesul de urgenta la contul dvs. si rapoarte de securitate – dar acestea nu sunt esentiale si costa doar 10 dolari pe an daca decideti ca le doriti in viitor.
Exista si alte optiuni. KeePassXC este gratuit, open-source si ofera o experienta foarte traditionala. Stocheaza baza de date cu parolele local pe dispozitivul dvs., deci nu existe sincronizare in cloud. Nu este ceea ce am recomanda majoritatii oamenilor, dar unora le va placea acest tip de abordare.
De asemenea, browserele web au acum adesea managere de parole solide incorporate – si sunt gratuite. De exemplu, Google Chrome are un manager de parole capabil care nu necesita instalarea niciunui software suplimentar. Daca va simtiti bine cu asta, nu ar trebui sa va simtiti rau sa utilizati managerul de parole al browserului dvs. web.
Utilizati o aplicatie gratuita de autentificare in doi pasi
Autentificarea in doi pasi, cunoscuta si sub numele de autentificare in doua etape, este un instrument important pentru a va mentine conturile in siguranta – chiar si daca utilizati un manager de parole. Daca un atacator obtine cumva parola dvs., ei tot nu vor putea sa se conecteze cu codul dvs. de autentificare in doi pasi.
Managerii de parole platiti au adesea generatoare de coduri incorporate ca functie de confort. Dar nu aveti nevoie de acest tip de functie incorporata in managerul de parole pe care il alegeti.
Pentru a genera coduri de autentificare in doi pasi pe baza de aplicatie, puteti utiliza o aplicatie ca Google Authenticator, care este aplicatia noastra preferata de autentificare in doi pasi. Este complet gratuita si disponibila atat pentru telefoanele Android, cat si pentru iPhone-uri. Folositi-o pur si simplu cand configurati autentificarea in doi pasi cu conturile dvs.
Activati protectia gratuita impotriva ransomware-ului pe PC-ul dvs.
Ransomware-ul este una dintre cele mai periculoase amenintari din prezent. Desi puteti obtine instrumente scumpe care promit protectie impotriva ransomware-ului, puteti si sa activati protectia incorporata in Windows.
Este posibil ca aceasta functie sa fie putin enervanta de utilizat. Va trebui sa faceti un efort suplimentar pentru a permite aplicatiilor accesul la locatii precum folderul Documente atunci cand au nevoie. Acesta este compromisul pe care il faceti daca doriti sa controlati ce aplicatii au acces la aceste locatii sensibile.
Bineinteles, antivirusul dvs. va protejeaza deja impotriva ransomware-ului cunoscut – dar software-ul antivirus nu este perfect.
Backup-ul fisierelor cu instrumente gratuite
Backup-urile sunt o parte esentiala a oricarei strategii de securitate online. Acestea nu va vor proteja doar in cazul in care un ransomware va blocheaza fisierele sau un malware preia controlul asupra PC-ului dvs. si trebuie sa il stergeti – va vor proteja datele importante daca pierdeti laptopul sau PC-ul dvs. nu mai functioneaza din orice motiv.
Desi exista multe software-uri de backup platite pe care le apreciem – si instrumente de backup in cloud care fac automat backup la un server remote – exista, de asemenea, multe instrumente de backup gratuite bune.
Recomandam FBackup 9 ca cel mai bun instrument de backup gratuit de la PCWorld, si puteti utiliza, de asemenea, caracteristica File History incorporata in Windows 10 si Windows 11. Va trebui doar o locatie pentru a face backup – un hard disk extern, de exemplu, sau o partajare de retea pe un dispozitiv NAS (Network Attached Storage).
Daca doriti sa aveti linistea sufleteasca oferita de backup-urile in cloud, puteti utiliza, de asemenea, spatiul de stocare OneDrive furnizat gratuit de Microsoft – primiti 5 GB de spatiu de stocare gratuit cu fiecare cont Microsoft. In plus, daca platiti pentru un abonament Microsoft 365, primiti un impresionant 1 TB de spatiu de stocare in care puteti stoca fisiere.
Fiti atent la phishing si alte inselatorii
Lumea spune intotdeauna ca „cele mai bune lucruri din viata sunt gratuite”. La fel, cele mai bune modalitati de a infrunta phishing-ul si alte inselatorii sunt, de asemenea, gratuite.
Da, puteti plati pentru suite de securitate care ofera protectie impotriva phishing-ului, incercand sa va avertizeze atunci cand vizitati site-uri de inselatorie si vedeti e-mailuri de phishing. Dar aveti deja multe dintre aceste protectii: browserul dvs. web are protectie incorporata impotriva site-urilor de phishing, de exemplu, iar serviciul de e-mail pe care il utilizati incearca sa ascunda toate e-mailurile de phishing in folderul dvs. de spam pentru a nu le vedea niciodata.
Asigurati-va ca fiti atent la inselatorii si evitati sa dati clic pe linkuri din e-mailuri suspecte. Daca seful va contacteaza prin mesaj text si va cere o gramada de carduri cadou pe cardul companiei, fiti suspiciosi! Nu furnizati detalii personale sensibile niciunei surse care nu este de incredere.
Un manager de parole va poate ajuta, de asemenea, sa evitati site-urile de phishing: daca utilizati intotdeauna un manager de parole pentru a introduce parola dvs. de la banca online, de exemplu, veti sti ca ceva nu este in regula daca ajungeti cumva pe un site de phishing care se preface ca este site-ul bancii dvs. Managerul dvs. de parole nu va completa automat detaliile pe un site impostor.
Alegeti VPN-ul gratuit potrivit (daca aveti nevoie de un VPN)
VPN-urile nu sunt solutia definitiva si unica pentru securitatea online – in pofida unor dintre marketingurile pe care le puteti vedea online. Cu toate acestea, pot oferi un plus de confidentialitate si sunt utile in anumite situatii. De exemplu, Wi-Fi-ul public nu este la fel de periculos ca inainte, dar ati putea dori totusi un VPN pentru retelele Wi-Fi publice in care nu aveti incredere deplina.
VPN-urile gratuite sunt usor de gasit, dar nu ar trebui sa aveti incredere in majoritatea dintre ele. VPN-urile gratuite au dezavantaje. Multe VPN-uri gratuite ar putea vinde datele dvs. sau face alte lucruri dubioase pentru a plati facturile. Chiar si cele mai bune VPN-uri gratuite s-ar putea sa nu ofere suficienta latime de banda pentru a transmite Netflix dintr-o alta tara, de exemplu. Sau, s-ar putea sa va limiteze la o anumita cantitate de date pe luna. Cu toate acestea, ar trebui sa fie excelente pentru utilizarea Wi-Fi-ului public, in caz de urgenta.
Avem o lista cu VPN-urile gratuite de incredere de la PCWorld. Nu trebuie sa platiti pentru a utiliza un VPN decent, dar asigurati-va ca alegeti unul de incredere.
Toate cele mai importante instrumente de securitate sunt gratuite
Pachetul complet de instrumente de securitate utile pe care le recomandam mai sus sunt toate disponibile pentru un total de zero dolari si zero centi.
Desigur, puteti cheltui bani pe software de securitate daca doriti! Aplicatiile premium pe care le recomandam au adesea functii suplimentare, interfete mai elegante si alte beneficii. Dar puteti obtine un strat complet de protectie online fara sa scoateti niciun ban din buzunar.
Securitatea online nu trebuie sa coste o avere. Cu putina cercetare si instrumente gratuite, va puteti proteja datele si intimitatea fara a cheltui niciun ban. Urmati sfaturile din acest articol pentru a va asigura ca sunteti in siguranta online, fara a plati pentru programe costisitoare. Protejati-va cu grija si impartasiti aceste sfaturi pretioase cu prietenii si familia. Bazati-va pe expertii de la PCWorld pentru cele mai bune recomandari gratuite de securitate digitala.
Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: securitate online, antivirus gratuit, manager parole, autentificare doi pasi, ransomware, backup gratuit, VPN gratuit