E incredibil cum adevarul poate deranja atat de tare atunci cand vine vorba de conflictul israeliano-palestinian. Cosmin Avram, un vlogger roman curajos, a avut parte de o experienta de cosmar dupa ce a incercat sa prezinte realitatea de la fata locului, fara prejudecati si fara sa ia partea vreunei tabere.
Ai crede ca in 2024 oamenii ar aprecia o abordare obiectiva si echilibrata a unui conflict atat de complex si sensibil. Dar se pare ca unii prefera sa traiasca in bula lor confortabila de propaganda si ura, decat sa fie confruntati cu realitatea dura de pe teren.
O luna de documentare pe ambele fronturi
Cosmin si-a propus un proiect ambitios: sa petreaca o luna intreaga in Israel si Palestina, vizitand ambele teritorii si discutand atat cu israelieni, cat si cu palestinieni. O initiativa laudabila, as spune, intr-o era in care polarizarea si dezinformarea par sa fie la ordinea zilei.
A calatorit prin Ierusalim si Tel Aviv, dar si prin orase controlate de Autoritatea Palestiniana precum Bethleem si Hebron. A incercat sa prezinte situatia cat mai obiectiv, aratand punctele de vedere ale ambelor parti implicate in conflict. Pana aici, nimic iesit din comun pentru un jurnalist care isi face treaba cum trebuie.
Reactii violente din ambele tabere
Dar iata ca abordarea echilibrata a lui Cosmin a starnit reactii violente din partea extremistilor de ambele parti. Cand a inceput sa posteze vloguri din teritoriile palestiniene, o parte din romanii stabiliti in Israel au sarit ca arsi:
„Romanii m-au reclamat din nou la politie. De aceasta data in Israel, am primit foarte multe mesaje, comentarii, amenintari. Am fost reclamat la politia israeliana, au fost scrisori trimise catre Ministerul de Interne israelian, catre Ambasada Romaniei din Israel, peste tot.”
Practic, Cosmin a fost acuzat ca sustine terorismul doar pentru ca a indraznit sa arate si perspectiva palestiniana asupra conflictului. Incredibil cat de usor pot unii sa arunce astfel de acuzatii grave!
Dar nici palestinienii extremisti nu s-au lasat mai prejos. Cand a postat primele vloguri din Israel, Cosmin a fost acuzat ca „sunt de acord cu genocidul si ca sunt platit de americani”. Pentru ca evident, daca arati si perspectiva israeliana, inseamna automat ca esti agent CIA, nu?
„Mafia luminii sfinte” de la Ierusalim
Un aspect interesant pe care Cosmin l-a documentat a fost si „mafia luminii sfinte” de la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim. Se pare ca in jurul celebrului ritual de Paste al ortodocsilor s-a dezvoltat o adevarata industrie bazata pe escrocherii:
„Din pacate, foarte multe escrocherii in jurul Luminii Sfinte, chiar aici in Ierusalim. Oamenii platesc intre 80 si 300 de euro pentru a intra in biserica in acest moment, pentru a avea parte de Lumina Sfanta, cu toate ca nimeni nu-i garanteaza accesul in biserica.”
Nu e de mirare ca dezvaluirea acestor practici dubioase a atras furia ghizilor locali, care si-au vazut „combinatiile” amenintate de reportajele lui Cosmin. Cand religia se impleteste cu afacerile murdare, adevarul devine un dusman periculos.
Propaganda, otrava mintii
Experienta lui Cosmin demonstreaza inca o data cat de toxica poate fi propaganda, indiferent de tabara din care vine. Oamenii ajung sa traiasca in bule informationale, refuzand sa accepte orice perspectiva care le contrazice convingerile:
„In momentul in care incerci sa prezinti adevarul, lumea iti sare in cap pentru ca adevarul este greu de acceptat, iar oamenilor le place sa traiasca minciuna, motiv pentru care propaganda functioneaza. Acest termen este atat de bine implementat in mintea unei categorii de persoane incat orice ai spune, daca nu gandesti ca el e propaganda.”
E trist sa vezi cum unii oameni prefera sa traiasca in minciuna decat sa-si puna la indoiala propriile convingeri. Propaganda a ajuns sa fie mai puternica decat realitatea insasi in multe cazuri.
Curajul de a spune adevarul
In ciuda amenintarilor si reclamatiilor, Cosmin nu s-a lasat intimidat. A continuat sa-si faca treaba si sa prezinte situatia cat mai obiectiv posibil. Raspunsul lui la acuzatiile absurde este demn de admirat:
„Reclamatiile voastre sunt ca o hartie mototolita aruncata in toaleta, tragi apa dupa si asta e. Toate aceste reclamatii ar fi functionat in Coreea de Nord. Surpriza, nu traim acolo.”
Avem nevoie de mai multi jurnalisti si creatori de continut ca Cosmin, care sa aiba curajul de a spune adevarul, oricat de incomod ar fi el pentru unii. Intr-o lume saturata de fake news si propaganda, obiectivitatea si onestitatea ar trebui pretuite, nu pedepsite.
O lectie despre toleranta si dialog
Experienta lui Cosmin ar trebui sa fie o lectie pentru noi toti despre importanta dialogului si a tolerantei. Conflictul israeliano-palestinian este extrem de complex, cu argumente si suferinte de ambele parti. Nu vom ajunge niciodata la o solutie daca refuzam sa ascultam si perspectiva celeilalte tabere.
In loc sa aruncam cu acuzatii de terorism sau genocid, ar trebui sa incurajam astfel de initiative jurnalistice care incearca sa prezinte situatia in toata complexitatea ei. Doar prin empatie si dialog putem spera la o rezolvare pasnica a acestui conflict aparent fara sfarsit.
Cosmin a demonstrat ca se poate face jurnalism de calitate chiar si in cele mai tensionate zone ale lumii. Sper ca exemplul lui va inspira si alti tineri sa caute adevarul dincolo de prejudecati si propaganda. Avem nevoie disperata de mai multa obiectivitate si onestitate in spatiul public.
Pana la urma, adevarul e singurul fundament solid pe care putem construi o lume mai buna. Oricat ar deranja pe moment, e singura cale spre reconciliere si pace. Bravo, Cosmin, pentru curajul de a-l cauta si prezenta!
Sursa imaginilor: youtube Cosmin Avram
Subiecte abordate in articol: vlogging, jurnalism, conflictul israeliano-palestinian, propaganda
Acest articol se bazeaza pe relatarile vloggerului Cosmin Avram si pe informatiile publicate de Adevarul.ro.
Ți-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai pentru a incuraja jurnalismul de calitate! Și nu uita sa lasi un comentariu cu parerea ta despre experienta lui Cosmin.