Fortele armate ruse inregistreaza avansuri modeste pe frontul din estul Ucrainei, insa cu pretul unor pierderi considerabile in oameni si echipamente. In acelasi timp, tensiunile diplomatice dintre Moscova si puterile occidentale se intensifica pe fondul conflictului prelungit.
Rusia a reusit sa cucereasca in ultimele zile mai multe pozitii strategice in regiunea Donetk, printre care o parte din orasul Ceasiv Iar. Aceste progrese vin insa cu costuri extrem de ridicate pentru armata rusa, care a suferit pierderi estimate la mii de militari doar pentru capturarea unei zone restranse.
Potrivit oficialilor ucraineni, fortele ruse au inregistrat peste 5.000 de victime in luptele pentru controlul cartierului Kanal Microraion din Ceasiv Iar, o zona cu o suprafata de doar cateva cvartale. Cucerirea acestei pozitii ofera Rusiei un avantaj tactic in perspectiva unui eventual asalt asupra ultimelor bastioane ucrainene din vestul regiunii Donetk.
Avansuri modeste ale Rusiei in estul Ucrainei
Pe langa Ceasiv Iar, trupele ruse au inaintat si in alte sectoare ale frontului din Donetk, inclusiv in nord-vestul orasului Avdiivka, capturat in februarie, si in directia localitatii Toretsk. Aceste trei directii de atac formeaza principala axa a ofensivei ruse in Ucraina in prezent.
Cu toate acestea, pe restul liniei frontului de aproape 1.000 de kilometri, fortele Moscovei par sa fie in impas. In regiunea Harkov, unde Rusia a deschis un nou front in mai, contraofensiva ucraineana a provocat pierderi masive invadatorilor. Potrivit comandantului grupului tactic ucrainean „Harkov”, rusii ar fi pierdut aici aproape 3.000 de militari ucisi si peste 6.500 raniti de la inceputul operatiunilor.
Pentru a sustine efortul de lupta, Moscova este nevoita sa transfere unitati din alte regiuni ale Rusiei. Astfel, in Harkov au fost trimise grupuri de asalt din cadrul Flotei Pacificului si al nou-formatului District Militar Leningrad. Similar, in Donetk au fost dislocate regimente incomplet echipate din Divizia 27 Infanterie Motorizata, initial destinata rolului de rezerva strategica.
Tensiuni diplomatice in crestere
In paralel cu confruntarile de pe campul de lupta, saptamana trecuta a fost marcata de o intensificare a razboiului declaratiilor intre Rusia si Occident.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat ca va urmari crearea unei uniuni de aparare europeana daca va fi realeasa pentru un nou mandat de cinci ani. Ea a promis „o serie de proiecte de interes comun european in domeniul apararii, incepand cu un scut aerian european si aparare cibernetica”.
Aceste declaratii au provocat reactii dure din partea Moscovei. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Uniunea Europeana ca s-a transformat intr-o „anexa a NATO” si ca cere „infrangerea Rusiei intr-o maniera si mai agresiva” decat Alianta Nord-Atlantica.
Perspectivele negocierilor de pace raman incerte
Kremlinul respinge in continuare propunerile Kievului pentru organizarea unor summit-uri de pace. Rusia refuza sa participe la o serie de intalniri tematice planificate de Ucraina in Qatar, Turcia si Canada in lunile urmatoare, care ar urma sa pregateasca terenul pentru o conferinta de pace mai ampla in noiembrie.
Moscova insista asupra unor conditii inacceptabile pentru Kiev, precum recunoasterea anexarii ilegale a patru regiuni ucrainene, limitarea fortelor armate ale Ucrainei si renuntarea la aspiratiile de aderare la NATO.
In acest context tensionat, oficialii rusi continua sa emita amenintari la adresa Ucrainei si a Occidentului. Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a sugerat recent ca in cazul aderarii Ucrainei la NATO, aceasta ar putea sa „nu mai existe” peste un deceniu.
In ciuda avansurilor limitate ale Rusiei in estul Ucrainei, pierderile grele suferite de fortele Moscovei si impasul diplomatic persistent indica faptul ca razboiul este departe de a se incheia. Atat Kievul, cat si aliatii sai occidentali par hotarati sa continue sprijinul pentru apararea Ucrainei, in timp ce Rusia isi mentine obiectivele maximaliste, prefigurand o prelungire a conflictului.
Sursa imagini: Al Jazeera
Etichete: razboi Ucraina, ofensiva rusa, pierderi militare, Donetk, tensiuni diplomatice
Acest articol a fost redactat pe baza celor mai recente informatii disponibile despre evolutiile din Ucraina, folosind surse credibile si analize ale expertilor in domeniu.