23.8 C
București
17 iunie 2024

Putin ameninta ca va livra armament altor state pentru a ataca interesele occidentale, daca SUA furnizeaza Ucrainei arme de inalta precizie

Citeste si ...

Presedintele rus Vladimir Putin a lansat amenintari dure joi, avertizand ca daca Occidentul autorizeaza Ucraina sa atace Rusia cu rachete cu raza lunga de actiune, Moscova va lua masuri de raspuns drastice. Putin a afirmat ca Rusia ar putea furniza la randul sau armament „de acelasi tip” unor tari dispuse sa atace „instalatii sensibile” ale natiunilor care ar actiona impotriva intereselor rusesti.

SUA si aliatii ezita sa furnizeze armament ofensiv Ucrainei

Numeroase state occidentale s-au aratat reticente in privinta furnizarii de arme capabile sa loveasca teritoriul rusesc, de teama unei posibile escaladari grave a razboiului de catre Moscova. Cu toate acestea, unele tari precum Franta incep sa ia in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina.

Putin si-a reiterat pozitia conform careia „cel mai bun mijloc de a opri razboiul este ca Occidentul sa inceteze sa livreze arme” Kievului. El a insistat ca „furnizorii nu se multumesc doar sa ofere armament, ci incearca si sa il controleze”, ceea ce reprezinta „o masura foarte grava si periculoasa”.

Rusia contesta estimarile privind pierderile suferite in razboi

Putin ameninta ca va livra armament altor state pentru a ataca interesele occidentale, daca SUA furnizeaza Ucrainei arme de inalta precizie
Putin ameninta ca va livra armament altor state pentru a ataca interesele occidentale, daca sua furnizeaza ucrainei arme de inalta precizie

Presedintele rus a refuzat sa ofere cifre concrete privind pierderile rusilor in batalie, sustinand doar ca acestea sunt „foarte inferioare” pierderilor ucrainene, cu „un raport de unu la cinci”. El a mentionat ca Rusia detine in prezent 6.465 de prizonieri de razboi ucraineni, in timp ce Ucraina are 1.348 de militari rusi capturati.

Cu toate acestea, estimari ale expertilor occidentali indica ca numarul soldatilor rusi ucisi in conflict ar putea fi de ordinul zecilor de mii.

Perspectiva viitoare: escaladarea sau calea diplomatiei?

In timp ce amenintarile lui Putin par a indica o posibila escaladare a confruntarii, ramane de vazut daca Occidentul va actiona in consecinta sau va cauta solutii diplomatice. Deznodamantul conflictului va avea implicatii majore atat pentru securitatea Europei, cat si pentru ordinea globala.

Actiune: Distribuie acest articol sau lasa un comentariu pentru a contribui la dezbaterea asupra acestui subiect crucial de politica externa.

Citeste si...
Instructorii NATO antreneaza soldati ucraineni pe teritoriul Ucrainei

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: razboi razboi ucraina rusia nato arme

*Acest articol se bazeaza pe declaratiile oficiale ale liderului rus si pe rapoarte ale agentiilor internationale de presa precum AFP si Reuters.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Putin ameninta ca va livra armament altor state pentru a ataca interesele occidentale, daca SUA furnizeaza Ucrainei arme de inalta precizie