Dupa un lant lung de promisiuni fanteziste – precum rezolvarea problemei traficului in trei luni – bucurestenii au ajuns la maturitate si au inteles ca problemele sistemice ale capitalei nu se pot rezolva peste noapte. Totusi, oamenii au vazut ca lucrurile incep sa se miste: in tot orasul sunt santiere deschise pentru inlocuirea tevilor vechi de termoficare, iar la linia de tramvai 5 s-au demarat lucrari de schimbare a sinelor.
Lupta cu rechinii imobiliari ca punct de contact cu publicul
Nicusor Dan a primit puncte bonus si pe lupta cu rechinii imobiliari. El nu a dat niciun PUZ in primul mandat si a luptat in instanta sa opreasca proiectele imobiliare nocive deja aprobate. Atitudinea sa impotriva urbanismului haotic a reprezentat un punct de contact cu propriul public.
Perceptia oamenilor despre Nicusor Dan
Oamenii simpli care-l agreeaza pe primarul general il percep ca pe un om onest, educat, modest, cu bun-simt si fara coruptie – ceva de nepretuit in peisajul politic actual.
Primarul nu se asteapta la lucruri simple. Urmatorii 2 ani vor fi crunti, iar traficul va fi mai rau decat este, din cauza santierelor pentru schimbarea a 50 de km de linii de tramvai si a lucrarilor pentru semaforizarea inteligenta.
Pe ce mizeaza Nicusor Dan in mod real
Dupa inca 2 ani de sacrificii, Nicusor Dan spera ca schimbarea sa devina vizibila. Promite consolidari, drumuri radiale noi, lucrari de reparatii in Herastrau, benzi unice pentru transportul public, piste de biciclete si achizitia a 250 de tramvaie si troleibuze noi.
Riscuri: spatii verzi si aprobarea PUG
Riscurile noului mandat raman spatiile verzi retrocedate – unde se face presiune sa fie betonate – si aprobarea noului PUG si a planurilor de protectie pentru zonele protejate. Daca PUZ-urile se transfera la Sectoare prin Codul Urbanismului, Nicusor Dan va pierde controlul.
Obtinerea majoritatii in CGMB, o provocare
Pentru a aproba noul PUG si proiectele de infrastructura, Nicusor Dan are nevoie de majoritate in Consiliul General. O alianta de dreapta cu ADU-REPER-PNL ar fi solutia cea mai fezabila, insa pentru exproprieri si achizitii de terenuri este nevoie de doua treimi, deci si de votul PSD, AUR sau PUSL.
Un nou Nicusor Dan?
Primarul a avut un discurs de asumare ferm si dur, cerand referendum pentru redistribuirea banilor si atributiilor intre Primarie si Sectoare. Ramane de vazut daca acesta va fi un nou Nicusor Dan, mai incisiv, dincolo de intentiile declarate.
Adevarata temere a primarului
Lupta dintre Primarie si Sectoare nu e noua, dar Primaria Capitalei a ajuns un fel de agentie de plati, fara bani pentru investitii majore. In functie de inspiratia primarului, Sectoarele cheltuie banii pe tichii de margaritar. Astfel, temerea lui Nicusor Dan este daca orasul va mai accepta inca 2 ani de suferinta, fara de care niciun plan nu poate functiona.
Dupa un mandat marcat de schimbari graduale, Nicusor Dan are un plan ambitios pentru revitalizarea Bucurestiului in urmatorii 4 ani. Cu provocari precum obtinerea majoritatii in CGMB si gestionarea presiunii imobiliare, ramane de vazut daca primarul va reusi sa duca la bun sfarsit proiectele propuse si sa transforme capitala intr-un oras modern si atractiv pentru majoritatea cetatenilor sai.
Sursa imaginii: Social media
Subiecte abordate in articol: alegeri locale 2024, Bucuresti, Nicusor Dan, urbanism, infrastructura, transport public
Articolul se bazeaza pe informatii din apropierea primarului general Nicusor Dan, precum si pe perceptii si asteptari ale locuitorilor Bucurestiului fata de noul mandat.