22.8 C
București
18 iunie 2024

Extrema dreapta castiga teren la europarlamentare. Va deveni o forta in PE?

Rezultatele alegerilor europene arată ascensiunea partidelor de extremă dreaptă în mai multe țări UE. Dar pot acestea să formeze o alianță puternică pentru a influența politicile în Parlamentul European în pofida viziunilor diferite?

Citeste si ...

Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European din 9 mai arata ca partidele de extrema dreapta si cele nationalist-populiste au castigat teren in multe tari ale Uniunii Europene. Temerile legate de imigratie, inflatie si costurile reformelor de mediu au determinat multi alegatori sa voteze pentru aceste formatiuni. Cu toate acestea, ramane inca neclar daca extrema dreapta va reusi sa devina o forta influenta in Parlamentul European.

Partidele de centru mentin majoritatea in PE

Chiar daca au castigat locuri suplimentare in Parlamentul European, partidele de centru si cele pro-europene mentin in continuare majoritatea scaunelor. Pentru ca extrema dreapta sa poata influenta cu adevarat politicile UE, formatiunile nationalist-populiste din diferite tari ar trebui sa formeze o alianta puternica si unita.

Diferente de viziune fac dificila o alianta a extremei drepte

Insa, aceasta coalitie se confrunta cu provocari semnificative. Formatiunile de extrema dreapta au adesea prioritati nationale diferite si viziuni contrare pe anumite subiecte, cum ar fi sprijinul fata de Ucraina in razboiul cu Rusia. In timp ce unele partide au pozitii pro-ruse, altele sustin ferm ajutorul militar pentru Kiev.

Extrema dreapta a influentat deja politica de mediu a UE

Extrema dreapta castiga teren la europarlamentare. Va deveni o forta in PE?
Extrema dreapta castiga teren la europarlamentare. Va deveni o forta in pe?

O chestiune care afecteaza intreaga Uniune Europeana si la care extrema dreapta a avut deja un impact semnificativ este reforma politicilor de mediu. Desi UE doreste sa fie un lider mondial in combaterea schimbarilor climatice, partidele verzi au pierdut 20 de locuri in Parlamentul European.

Contribuabilii din statele membre, confruntati cu criza costului vietii, devin din ce in ce mai sceptici fata de noile reglementari de mediu care ii obliga sa investeasca in sisteme de incalzire nepoluante sau masini ecologice. Fermierii din intreaga Europa au organizat proteste ample fata de aceste noi reguli, pe care le considera excesive si daunatoare.

Profitand de nemultumirea populara, extrema dreapta s-a prezentat ca fiind vocea poporului si a criticat „elitele indepartate” de la Bruxelles. Ca rezultat, sub aceasta presiune, o serie de reglementari de mediu ale UE au fost deja reduse sau abrogate, inclusiv una privind restrictiile la utilizarea pesticidelor.

Citeste si...
Pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani si ordine de restrictie pentru cei care isi agreseaza vecinii

Pentru a castiga sustinere in randul alegatorilor, unii lideri nationalisti de extrema dreapta au adoptat un discurs tot mai radical pe teme precum imigratia si mediul. In acelasi timp, o parte din politicienii de centru-dreapta au inceput sa imite limbajul si retorica extremei drepte pe aceste subiecte fierbinti, in incercarea de a-si pastra electoratul.

Desi a castigat teren in multe tari europene, ramane de vazut daca extrema dreapta va reusi sa-si uneasca fortele si sa devina un actor major in Parlamentul European. In caz contrar, influenta ei ar putea ramane limitata, in pofida victoriilor obtinute la aceste alegeri.

Incurajati cititorii sa distribuie acest articol si sa comenteze pentru a stimula dezbaterea pe aceasta tema importanta!

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: alegeri, Europa, politica, extrema dreapta, Parlamentul European

Analiza se bazeaza pe rezultatele oficiale ale alegerilor pentru Parlamentul European din 9 mai 2024, publicate pe site-urile institutiilor UE.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Extrema dreapta castiga teren la europarlamentare. Va deveni o forta in PE?