28.5 C
București
19 iunie 2024

Polonia analizeaza redeschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Belarus

Guvernul polonez analizează posibilitatea redeschiderii punctului Bobrowniki la granița cu Belarus, pentru a relansa activitățile economice în estul țării. Însă securitatea rămâne prioritară în relațiile tensionate cu regimul de la Minsk.

Citeste si ...

Guvernul polonez ia in calcul deblocarea punctului de trecere Bobrowniki pentru a ajuta intreprinderile afectate

Polonia ia in considerare redeschiderea unui punct de trecere la granita cu Belarus, in incercarea de a relua activitatile economice in estul tarii care au fost perturbate de tensiunile dintre Varsovia si Minsk. Premierul Donald Tusk a declarat ca analizeaza posibilitatea de a debloca punctul Bobrowniki, insa decizia finala va depinde de opinia fortelor de securitate.

Relatiile dintre Polonia si Belarus au ajuns la un nivel extrem de tensionat dupa ce Minsk, un aliat apropiat al Rusiei, a facilitat sosirea migrantilor la granita de est a Uniunii Europene in 2021. Situatia a escaladat si mai mult dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia in 2022, determinand Polonia sa aloce aproximativ 10 miliarde de zloti (2,55 miliarde dolari) pentru consolidarea securitatii la frontiera.

Potrivit premierului polonez, redeschiderea punctului Bobrowniki ar putea stimula activitatea comerciala in regiunea de est, grav afectata de inchiderea punctelor de trecere ca urmare a crizei dintre cele doua state vecine. Totusi, Tusk a subliniat ca securitatea nationala ramane prioritatea zero.

„Trebuie sa analizam daca este posibil sa deblocam un punct de trecere. Insa nu voi lua aceasta decizie daca comandamentele militare si ale garzilor de frontiera au o opinie clar negativa ca aceasta ar putea avea un impact negativ, masiv asupra securitatii noastre.” a precizat liderul de la Varsovia.

Polonia analizeaza redeschiderea unui punct de trecere a frontierei cu belarus
Polonia analizeaza redeschiderea unui punct de trecere a frontierei cu belarus

In prezent, patru din cele sase puncte de trecere de la granita cu Belarus sunt complet inchise, in timp ce autoritatile de frontiera au raportat o crestere a numarului de migranti care incearca sa treaca ilegal in Polonia in ultimele saptamani.

Polonia se confrunta cu provocarea de a gasi un echilibru intre mentinerea securitatii nationale si facilitarea comertului transfrontalier cu Belarus, a carui economie a fost grav afectata de sanctiunile occidentale impuse in urma implicarii Minskului in razboiul din Ucraina.

Decizia ar putea reprezenta un semnal de normalizare a relatiilor dintre cele doua state vecine, insa ramane de vazut daca fortele de securitate poloneze vor aviza redeschiderea punctului Bobrowniki, tinand cont de riscurile persistente la adresa frontierei estice a Uniunii Europene. In orice caz, masura ar putea aduce un usor suflu de aer proaspat pentru intreprinderile din regiune, grav lovite de consecintele crizei geopolitice din ultimii ani.

Sursa: Romania Libera |

Citeste si...
Elena Lasconi, sceptica fata de alianta USR cu PMP si Forta Dreptei: "Nu cred ca acum este o solutie"

Sursa imagini: Getty Images |

Subiecte abordate in articol: Polen, Belarus, granita, comert, securitate

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Polonia analizeaza redeschiderea unui punct de trecere a frontierei cu belarus