28.5 C
București
19 iunie 2024

Polonia investeste 2,3 miliarde de euro pentru intarirea granitei estice cu Belarus, Kaliningrad si Ucraina

Polonia alocă fonduri UE pentru a-și fortifica granițele cu Belarus, Kaliningrad și Ucraina, ca parte a proiectului "scutul estic". Detalii despre investiție și impact.

Citeste si ...

Polonia va investi 2,3 miliarde de euro pentru a-si fortifica granita estica cu Belarus, exclava rusa Kaliningrad si Ucraina, printr-un program finantat de Uniunea Europeana. Anuntul a fost facut de prim-ministrul polonez Donald Tusk, care a explicat ca aceasta investitie face parte din proiectul denumit „scutul estic”, menit sa contribuie la securitatea Poloniei si a zonei estice a UE.

Polonia isi consolideaza granitele in contextul agresiunii ruse

Decizia Poloniei de a-si intari granitele estice vine ca o reactie la agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, declansata in februarie 2022. De la inceputul conflictului, Varsovia a sustinut ferm Kievul, fiind o ruta de tranzit pentru armele furnizate de aliatii occidentali ai Ucrainei. In paralel, Polonia si-a modernizat propria armata, achizitionand echipamente militare in valoare de miliarde de dolari si majorandu-si cheltuielile pentru aparare la 4% din PIB, devenind astfel una dintre tarile cu cele mai mari contributii in acest sens din UE.

Prim-ministrul Tusk a subliniat ca intarirea a 400 de kilometri de granita cu Rusia si Belarus va reprezenta „un element de descurajare, o strategie de respingere a razboiului la frontierele noastre”. Acest proiect ambitios va contribui nu doar la securitatea Poloniei, ci si la consolidarea securitatii in intreaga zona estica a Uniunii Europene.

Detalii despre proiectul „scutul estic”

vehicule militare in zapada
Polonia investeste 2,3 miliarde de euro pentru intarirea granitei estice cu belarus, kaliningrad si ucraina

Desi lucrarile aferente proiectului „scutul estic” nu au inceput inca, iar data de demarare a acestora nu a fost precizata, prim-ministrul Tusk a oferit cateva detalii importante:

  • Programul este finantat din fonduri europene, asa cum a mentionat Tusk pe contul sau de Twitter/X.
  • Proiectul vizeaza fortificarea a 400 de kilometri de granita cu Rusia, Belarus si Ucraina.
  • Scopul principal al investitiei este descurajarea agresiunilor si respingerea razboiului de la frontierele Poloniei.

Ramane de vazut cum se va desfasura efectiv acest proiect ambitios si ce impact va avea asupra securitatii regionale. Cu siguranta, intarirea granitelor estice ale Poloniei va transmite un semnal puternic catre vecinii sai si va contribui la stabilitatea zonei.

Citeste si...
Iran: Ebrahim Raisi si insotitorii, declarati morti

Polonia, un aliat de nadejde al Ucrainei

De la inceputul invaziei ruse in Ucraina, Polonia s-a remarcat ca unul dintre cei mai fermi sustinatori ai Kievului. Pe langa rolul de tara de tranzit pentru armele furnizate de aliatii occidentali, Varsovia a oferit sprijin umanitar si diplomatic consistent Ucrainei.

Totodata, Polonia si-a accelerat procesul de modernizare a propriei armate, alocand resurse impresionante in acest scop:

  • A achizitionat echipamente militare in valoare de miliarde de dolari.
  • Și-a majorat cheltuielile pentru aparare la 4% din PIB, fiind una dintre tarile cu cele mai mari contributii din UE in acest domeniu.

Aceasta abordare proactiva demonstreaza angajamentul ferm al Poloniei fata de securitatea regionala si europeana, in contextul provocarilor generate de agresiunea rusa.

Anuntul privind investitia de 2,3 miliarde de euro in fortificarea granitei estice a Poloniei subliniaza determinarea acestei tari de a-si proteja teritoriul si de a contribui la securitatea intregii zone estice a Uniunii Europene. Proiectul „scutul estic”, finantat din fonduri europene, va reprezenta un element de descurajare a agresiunilor si va consolida capacitatea de aparare a Poloniei.

Ramane de urmarit evolutia acestui proiect ambitios si impactul sau asupra dinamicii de securitate regionala. Intre timp, Polonia continua sa fie un aliat de nadejde al Ucrainei si un contributor important la eforturile de aparare ale Uniunii Europene.

Sursa: Biziday / AFP/Barrons

Ce parere aveti despre decizia Poloniei de a-si intari granitele estice? Credeti ca acest demers va contribui la stabilitatea regionala? Asteptam comentariile voastre mai jos!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Polonia investeste 2,3 miliarde de euro pentru intarirea granitei estice cu belarus, kaliningrad si ucraina