Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Kremlinul intareste legaturile cu Phenianul in ciuda acuzatiilor privind sprijinul militar in razboiul din Ucraina
Rusia isi consolideaza relatia cu Coreea de Nord, dictatura acuzata de Occident ca furnizeaza munitii Moscovei pentru campania militara in Ucraina. Vineri, 24 mai 2024, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a confirmat ca Vladimir Putin a primit o invitatie sa efectueze o vizita oficiala in Coreea de Nord, iar aceasta vizita este in curs de pregatire.
„Presedintele Putin a primit o invitatie sa efectueze o vizita oficiala in Coreea de Nord. Aceasta vizita este in curs de pregatire. Vom anunta data acestei vizite in timp util„, a declarat Peskov pentru agentia rusa de presa RIA Novosti.
Apropierea dintre Rusia si Coreea de Nord se accentueaza
Vizita lui Putin la Phenian ar reprezenta un nou semn al consolidarii relatiei dintre cele doua tari in plin conflict in Ucraina. Ambele state comuniste sunt supuse unor sanctiuni economice severe din partea Occidentului pentru programele lor nucleare si balistice, respectiv invazia Ucrainei.
Legaturile stranse dintre Moscova si Phenian au fost evidentiate si in septembrie 2023, cand Putin l-a primit pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un la Vladivosstok, in Rusia, intr-un summit la care insa nu s-a semnat niciun acord oficial.
Totodata, in ianuarie 2024, Vladimir Putin l-a primit la Moscova pe ministrul nord-coreean de Externe, Choi Son Hee, un gest interpretat ca o noua mana intinsa catre regimul izolat de la Phenian.
Occidentul acuza Coreea de Nord ca furnizeaza munitii Rusiei
Desi negata cu fermitate de ambele parti, presupusa furnizare de armament si munitii de la Phenian catre Moscova ramane un subiect fierbinte pe agenda razboiului din Ucraina.
Pe fondul sanctiunilor drastice aplicate asupra industriei sale de aparare, Rusia este suspectata ca a incheiat intelegeri secrete cu Coreea de Nord pentru a obtine provizii cruciale de munitii, artilerie si rachete pentru a contracara deficitul acut pe frontul din Ucraina.
Statele Unite si aliatii sai au acuzat in mod repetat Phenianul ca incalca sanctiunile ONU prin furnizarea de arme si munitii in beneficiul Rusiei. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite,dat recent publicitatii, mentioneaza transferuri masive de rachete si provizii militare de la Coreea de Nord catre Rusia in ultima perioada.
Conform raportului, munitia livrata de Nord-Coreeni ar acoperi:
- Rachete de artilerie cu raza mare de actiune
- Rachete balistice de croaziera
- Avioane de lupta fara pilot (dronele kamikaze)
- Rachete sol-aer si altele.
Pentru detalii cu privire la transferurile de armament, cititi raportul complet al ONU.
Valorile totale estimate pentru armele si munitia trimisa de Phenian catre Moscova sunt estimateintre 100 si 300 de milioane de dolari.
Coreea de Nord neaga sprijinul militar pentru Rusia
Atat Rusia, cat si Coreea de Nord au negat vehement acuzatiile privind colaborarea militara in razboiul din Ucraina. Phenianul a respins drept „nefondate” afirmatiile potrivit carora ar fi furnizat arme catre Rusia.
Un purtator de cuvant al regimului de la Phenian a catalogat informatiile potrivit carora „Coreea de Nord ar fi trimis munitii catre Rusia” drept „calomnii rautatioase ale inamicilor nostri” si „o incercare grosolana de a submina relatiile solidare dintre Phenian si Moscova”.
In cadrul unei intalniri a Consiliului de Securitate al ONU de saptamana trecuta, Ambasadorul adjunct al Rusiei a caracterizat raportul ca fiind „informatii false”.
„N-am vazut nicio dovada credibila ca Coreea de Nord a furnizat munitie Rusiei”, a afirmat diplomatul rus la ONU, vorbind sub rezerva anonimatului.
Consolidarea relatiilor dintre Rusia si Coreea de Nord reflecta o realiniere geopolitica fara precedent si adanceste izolarea celor doua regimuri autoritare de restul lumii civilizate. In ciuda negatiilor oficiale, exista temeri serioase ca legaturile militare dintre Moscova si Phenian ar putea prelungi si escalada conflictul devastator din Ucraina. Toate privirile sunt acum atintite asupra posibilei vizite a lui Putin la Kim Jong Un pentru a observa miscarile urmatoare ale acestui tandem toxic pentru Europa si pentru intreaga lume libera.
Subiecte abordate in articol: vladimir putin, rusia, coreea de nord, sanctiuni, onu