5 C
București
4 decembrie 2024

Proiectul Neptun Deep, speranta energetica a Romaniei

După ani de pregătiri, proiectul Neptun Deep ia contur, apropiindu-se de obținerea avizelor necesare. Află cum această investiție masivă ar putea consolida rolul României ca furnizor cheie de gaze naturale în Europa și impactul său asupra securității energetice regionale.

Citeste si ...

Romania se pregateste sa devina un important jucator pe piata energetica europeana. Proiectul Neptun Deep, dezvoltat de OMV Petrom si Romgaz, promite sa transforme tara in cel mai mare producator de gaze naturale din Uniunea Europeana. Dupa ani de pregatiri, acest ambitios proiect ia contur, apropiindu-se de obtinerea avizelor necesare pentru constructie.

Etapa cruciala pentru Neptun Deep

Conform declaratiilor lui Alexandru Maximescu, vicepresedintele OMV Petrom, Proiectul Neptun Deep se afla intr-o etapa decisiva – obtinerea evaluarii impactului de mediu. Acest pas crucial este urmat de primirea autorizatiei de constructie, asteptata pana la finalul lunii octombrie 2024.

Maximescu a subliniat ca, dupa mai bine de un an de la luarea deciziei finale de investitie, in august 2023, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a confirmat Planul de investitii. Achizitiile pentru proiect au inceput deja, cu implicarea unor companii de renume mondial, ceea ce inspira incredere in respectarea termenelor si bugetului stabilit.

Un proiect de anvergura

Situat la aproximativ 170 de mile de tarmul romanesc, proiectul Neptun Deep implica o investitie totala estimata intre 3,8 si 4 miliarde de euro. O parte a proiectului va fi dezvoltata in apele adanci ale Marii Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul marii, in timp ce cealalta parte se va desfasura in zone mai putin adanci.

Vicepresedintele OMV Petrom a subliniat importanta regionala a acestui proiect, nu doar pentru Romania, ci si pentru Republica Moldova, Bulgaria si alte tari din regiune. De asemenea, a evidentiat implicarea companiei in furnizarea de gaze naturale catre Republica Moldova, castigand recent toate licitatiile pentru a livra gaze in conditii de securitate si la preturi mai mici decat Gazprom.

Proiectul neptun deep, speranta energetica a romaniei
Proiectul Neptun Deep aşteapta evaluarea impactului de mediu şi autorizaţia de construcţie

Viziune de ansamblu pentru securitatea energetica

Reprezentantul OMV Petrom a accentuat necesitatea parteneriatului public-privat si a unei viziuni de ansamblu asupra securitatii energetice. Alaturi de productia interna de gaze naturale, compania are in vedere investitii in tehnologii inovative precum hidrogenul verde, energia regenerabila, capabilitatile de stocare a dioxidului de carbon, electrificarea transportului si biocombustibilii.

Citeste si...
Ciolacu cheama partidele la consultari. Miza: data alegerilor prezidentiale 2024

In urmatorii trei ani, OMV Petrom are cea mai ambitioasa strategie de investitii din istoria sa, estimand investitii anuale de aproximativ opt miliarde de lei in securitatea energetica regionala.

Proiectul Neptun Deep reprezinta o oportunitate istorica pentru Romania de a-si consolida securitatea energetica si de a deveni un furnizor cheie de gaze naturale pe piata europeana. Desi provocarile tehnice si de mediu sunt semnificative, implicarea unor companii de renume mondial si angajamentul celor doua giganti energetici nationali lasa sa se intrevada o perspectiva promitatoare pentru acest proiect de anvergura. Reusita sa ar putea aduce beneficii economice semnificative pentru tara si ar putea consolida rolul Romaniei ca actor regional important in domeniul energetic.

Sursa imagini: X
Subiecte abordate in articol: gaze naturale, OMV Petrom, Neptun Deep, securitate energetica, Marea Neagra

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri