22.8 C
București
19 iunie 2024

Romania sustine Republica Moldova printr-un nou pachet de ajutor energetic impotriva planului Rusiei

Citeste si ...

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca Romania va acorda Republicii Moldova un nou pachet de ajutor, continuand exportul de energie electrica. Aceasta masura are ca scop sprijinirea vecinilor moldoveni in fata crizei energetice si contracararea planurilor Rusiei de a ingenunchea tara folosind „arma energiei”.

Romania ramane un aliat puternic al Republicii Moldova in fata presiunilor exercitate de Federatia Rusa. Potrivit declaratiilor prim-ministrului Marcel Ciolacu, un nou pachet de ajutor destinat Chisinaului a fost adoptat prin ordonanta de urgenta. Principala componenta a acestui pachet o reprezinta continuarea livrarilor de energie electrica, o masura esentiala pentru supravietuirea economica a „fratilor nostri” moldoveni.

„Astfel, planul Rusiei de a ingenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a esuat!” a subliniat Ciolacu in debutul sedintei de guvern de joi.

Criza energetica in Republica Moldova – cauze si evolutie

Din toamna anului 2022, Republica Moldova s-a confruntat cu pene masive de curent electric, cauzate de atacurile armatei ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecina. In aceeasi perioada, tara condusa de Maia Sandu a ramas fara aproximativ 30% din necesarul de energie, cantitate care era livrata anterior din Ucraina.

Imediat dupa declansarea crizei, Romania a inceput sa exporte energie electrica catre vecinii de la est, sporind treptat cantitatile furnizate. Acest lucru a fost posibil dupa ce Republica Moldova nu a mai primit electricitate de la Centrala Termoelectrica de la Cuciurgan, situata in regiunea separatista Transnistria.

Achizitii de energie din noi surse

In decembrie 2022, autoritatile de la Chisinau au anuntat ca vor achizitiona din nou energie de la Tiraspol, la un pret de 73 de dolari per MWh. Tarifele au scazut cu aproape 10% in aprilie 2023, odata cu semnarea unui nou contract, care prevedea si livrarea intregii cantitati de gaze naturale primite initial de la Gazprom.

Romania sustine republica moldova printr-un nou pachet de ajutor energetic impotriva planului rusiei
Romania sustine republica moldova printr-un nou pachet de ajutor energetic impotriva planului rusiei

Drept urmare, Republica Moldova nu mai foloseste gaze naturale rusesti, aprovizionandu-se in mare parte din Grecia si de la furnizori europeni, selectati prin licitatii organizate de compania de stat Energocom, conform procedurilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Citeste si...
Finantarea pentru Autostrada A8: Ce solutii are CNAIR pentru Ungheni-Iasi-Tg. Neamt?

Totusi, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a precizat ca Chisinaul nu poate rezilia in totalitate contractul cu Gazprom. Motivul il reprezinta necesitatea acoperirii consumului din regiunea separatista Transnistria, pentru a evita o criza umanitara, dar si obligatia de a livra curent electric pe malul drept al Nistrului, in schimbul gazelor naturale.

Prin sprijinul constant acordat Republicii Moldova, Romania dovedeste ca este un partener de nadejde in fata amenintarilor la adresa securitatii energetice regionale. Decizia de a continua exporturile de electricitate catre Chisinau arata hotararea autoritatilor de a apara vecinii moldoveni de presiunile economice exercitate de Kremlin prin intermediul „armei energiei”. Sursa: adevarul.ro | Sursa imagini: Getty Images | Subiecte abordate in articol: pachet ajutor, criza energetica, Republica Moldova, Rusia

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Romania sustine republica moldova printr-un nou pachet de ajutor energetic impotriva planului rusiei