Aproximativ 10.000 de persoane au iesit, luni, in strada la Paris pentru a protesta fata de bombardamentele israeliene de la Rafah, care au ucis cel putin 45 de palestinieni in noaptea de duminica spre luni. O multime compacta s-a adunat la cativa sute de metri de Ambasada Israelului, strigand lozinci precum „Suntem cu totii copii ai Gazei”, „Traiasca lupta poporului palestinian” sau „Eliberati Gaza”.
Protestatarii condamna atacul asupra taberei de refugiati ca fiind „un masacru”
Manifestantii purtau steaguri palestiniene, keffiyeh-uri si pancarte pe care scria „Nu ucidem un copil, indiferent daca este evreu sau palestinian: Opriti bombardamentele, eliberati Palestina” sau „Rafah, Gaza, suntem cu voi”. Francois Rippe, vicepresedinte al Asociatiei Solidaritatea cu Palestina din Franta (AFPS), organizator al mitingului, a denuntat atacul spunand:
„Ieri, palestinieni au fost arsi de vii de bombardamentele israeliene asupra unei tabere de refugiati. Am vazut videouri cu familii care ii scot pe cei dragi din corturile in flacari. Acesta este un masacru.”
Critica dura la adresa liderilor politici pentru lipsa de actiune
Un banner urias arata chipurile presedintelui francez Emmanuel Macron, presedintelui american Joe Biden si premierului israelian Benjamin Netanyahu, peste sloganul „Umanitatea este cea pe care ei o ucid”. Deputatul stangii radicale Eric Coquerel a criticat dur lipsa de implicare a guvernelor:
„Mobilizarea va sfarsi prin a pune guvernul pe ganduri. In declaratii, pozitia Frantei este putin mai justa decat a fost cu adevarat. Dar atat timp cat nu exista actiuni, inseamna ca, in realitate, nu faci nimic.”
Reactii internationale la atacul asupra taberei de refugiati
ONU si mai multe tari au condamnat atacul israelian asupra taberei pentru persoane stramutate din Rafah, sudul Fasiei Gaza. Statele Unite au cerut din nou Israelului sa „protejeze civilii”, in timp ce armata israeliana a anuntat ca investigheaza ceea ce premierul a descris drept un „accident tragic”.
Avand in vedere tensiunile crescande dintre Israel si palestinieni, precum si reactiile internationale, protestele ample precum cea de la Paris ar putea creste presiunea asupra liderilor politici pentru a gasi o rezolvare pasnica a conflictului si a proteja viata civililor nevinovati.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: protest, pace, conflictul israeliano-palestinian, bombardamente Gaza
Articolul se bazeaza pe raportul Agerpres si pozitiile asumate ale organizatorilor protestului de la Paris.