23.8 C
București
17 iunie 2024

Protestele pro-palestiniene din Atena: Noua cetateni europeni vor fi deportati din Grecia

Nouă protestatari din Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Spania, arestaţi la un protest pro-palestinian la Universitatea din Atena, urmează să fie expulzați din Grecia. Avocații se opun deciziei "arbitrare și ilegale".

Citeste si ...

Situatia tensionata intre Israelieni si Palestinieni a determinat noi proteste in Grecia, care s-au soldat cu arestarea si iminenta deportare a mai multor participanti straini. Noua protestatari europeni, arestati saptamana trecuta in timpul unei demonstratii pro-palestiniene la Facultatea de Drept a Universitatii din Atena, urmeaza sa fie expulzati din tara, au anuntat luni avocatii lor.

Cine sunt protestatarii care vor fi deportati

Cei noua cetateni europeni care vor fi deportati provin din Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Spania. In timpul protestului de la Universitatea din Atena, fortele de ordine au retinut in total 28 de manifestanti, atat greci, cat si straini, sub acuzatia de intrerupere a functionarii unei entitati publice si deteriorare a proprietatii.

Potrivit documentelor instantei, printre probele ridicate de politie se numara:

  • Pliante si steaguri palestiniene
  • Doua rachete de fum
  • Masti de gaz si casti de protectie
  • Cutii cu vopsea si materiale pentru realizarea de bannere
  • O declaratie online, in greaca si engleza, prin care alti protestatari erau indemnati sa se alature manifestatiei
Protestele pro-palestiniene din atena: noua cetateni europeni vor fi deportati din grecia
Protestele pro-palestiniene din atena: noua cetateni europeni vor fi deportati din grecia

Argumente pro si contra deportarii

Autoritatile grecesti au eliberat protestatarii greci pana la procesul programat pe 28 mai, insa cei noua straini – un barbat si opt femei cu varste intre 22 si 33 de ani – au ramas in arest, in asteptarea unei decizii privind expulzarea lor din tara.

Avocatii apararii, printre care Ioanna Sioupouli, Anny Paparoussou si Vassilis Papadopoulos, au criticat ordinele de deportare, sustinand ca aceasta ii va impiedica pe clientii lor sa participe la propriul proces. Ei au anuntat ca vor contesta decizia, pe care o considera „arbitrara si ilegala”.

Pe de alta parte, autoritatile invoca faptul ca protestatarii straini au incalcat legea si nu au dreptul de a ramane in Grecia in aceste conditii.

Contextul protestelor pro-palestiniene

Sustinatorii cauzei palestiniene au organizat multiple proteste in Grecia de cand a inceput conflictul militar dintre Israel si Hamas in Gaza, in octombrie 2023. Manifestatiile recente au readus in atentie si dezbaterea privind abolirea „Legii Sanctuarului Academic” in 2019.

Citeste si...
Sprijinul masiv al SUA pentru Republica Moldova: 50 de milioane de dolari pentru a rezista influentei ruse

Aceasta lege interzicea politiei sa intre in universitati si a fost introdusa initial pentru a proteja libertatea de expresie a studentilor dupa represiunea unei revolte studentesti din 1973, in timpul juntei militare. Criticii au considerat totusi ca aceasta lege a devenit un obstacol in calea aplicarii legii.

Protestele pro-palestiniene din Grecia reflecta tensiunile regionale in crestere si polarizarea opiniilor publice in jurul acestui conflict. Desi libertatea de exprimare este un drept fundamental, autoritatile au obligatia de a mentine ordinea publica si de a aplica legea in mod echitabil, indiferent de cauza sustinuta. Aceasta situatie evidentiaza nevoia de dialog si intelegere reciproca pentru a evita escaladarea violentelor.

Sursa: Reuters Sursa imagini: AA/ABACA / Abaca Pres

Subiecte abordate in articol: proteste, Palestina, Grecia, deportare, conflict

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Protestele pro-palestiniene din atena: noua cetateni europeni vor fi deportati din grecia