27 C
București
18 iunie 2024

Salariile bugetarilor din Romania provoca tensiuni si proteste in an electoral

Guvernul încearcă să calmeze protestele cu majorări de 10% pentru unii bugetari, dar specialiștii avertizează că măsura adâncește discrepanțele și riscă să destabilizeze finanțele țării în an electoral.

Citeste si ...

Guvernul incearca sa calmeze nemultumirile printr-o majorare salariala controversata. La mijlocul lunii mai 2024, autoritatile au anuntat planuri de a creste cu 10% lefele unor categorii de angajati la stat, intr-o incercare de a stavili protestele care s-au intensificat in ultima perioada. Masura ar urma sa se aplice in doua transe – 5% incepand cu iunie, iar restul din septembrie.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica de Ministerul Muncii, vor beneficia de aceasta crestere:

  • Angajatii din cultura
  • Diplomatii de la Ministerul Afacerilor Externe
  • Personalul din institutiile subordonate Guvernului si finantate integral din venituri proprii
  • Angajatii din institutiile coordonate de premier sau aflate sub controlul Parlamentului
  • Lucratorii de la Oficiul National al Registrului Comertului si oficiile registrului comertului de pe langa tribunale

Dezacord in coalitia de guvernare

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, sustine ca este singura majorare pe care si-o poate permite executivul in acest moment. Insa partenerii de coalitie de la PNL se opun ferm acestei masuri.

Fostul premier Nicolae Ciuca a avertizat ca nu va aproba „actiuni populiste” care nu sunt acoperite de bugetul statului si ca asemenea decizii irationale nu servesc interesele tarii.

„In acest moment, din ceea ce am stabilit impreuna cu ministrul Finantelor, Guvernul Romaniei atata isi permite. (…)Guvernul Romaniei – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finante – este ca acest efort bugetar si-l poate permite Romania in acest moment.” – Marcel Ciolacu, prim-ministrul Romaniei

Sindicatele cer majorari mai mari

Chiar si dupa aceasta crestere preliminata, sindicalele de la stat continua sa protesteze, cerand salarii mai mari. Potrivit liderului Sindicatului Angajatilor din Aparatul de Lucru al Guvernului, proiectul de ordonanta „accentueaza aceeasi constructie salariala inechitabila” fata de alte institutii.

Sindicatul s afirma ca negocierile cu autoritatile promiteau initial o majorare de 15% in luna mai.

Au existat numeroase proteste ale bugetarilor in ultimele saptamani, inclusiv greve si muzee inchise in timpul Noptii Muzeelor.

Citeste si...
Proiectul Neptun Deep, speranta energetica a Romaniei

Bugetul deja sub presiune

Potrivit previziunilor economice de primavara ale Comisiei Europene, deficitul bugetar al Romaniei va creste la 6,9% din PIB in 2024 si la 7% in 2025, din cauza cheltuielilor majore. Și anul trecut tara a ratat tinta de deficit asumata.

Autoritatile au promis mai multe masuri de austeritate si cresteri de taxe si impozite de la 1 ianuarie 2024, pentru a putea accesa banii din PNRR.

„Creste discrepantele intre bugetari”

Salariile bugetarilor din romania provoca tensiuni si proteste in an electoral
Salariile bugetarilor din romania provoca tensiuni si proteste in an electoral

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat pentru „Adevarul” ca desi majorarea salariala urmareste sa tempereze efectele inflatiei, prin aplicarea unei cote unice de 10%, „se vor adanci discrepantele” intre diferitele categorii de angajati la stat.

„Este o decizie care trebuie privita din prisma interesului electoral al Guvernului, al politicienilor. (…) Este o masura discriminatorie, pentru ca nu toti bugetarii vor beneficia de aceasta crestere a salariilor.”

Negrescu a precizat ca, dupa primele 4 luni ale anului, deficitul bugetar este deja printre cele mai mari din istoria Romaniei, in timp ce cheltuielile cu salariile bugetarilor cresteau cu 19% in primul trimestru.

Analistul preconizeaza noi cresteri de taxe si impozite din 2025 pentru a sustine cheltuielile tot mai mari ale statului. De asemenea, protestele angajatilor nemultumiti se vor intensifica.

„Pe buna dreptate, oamenii isi vad veniturile erodate de inflatie, iar statul este nevoit sa deschida punga. (…) Daca am fi aprobat de anul trecut legea salarizarii bugetare, asa cum era trecut in PNRR, anul asta nu am mai fi avut probleme.” – Adrian Negrescu, analist economic

Salariile bugetarilor au devenit un subiect fierbinte in campania electorala din 2024, cand va avea loc si un scrutin european. Guvernul incearca sa evite nemultumirile in randul electoratului din sectorul public, insa eforturile sale risca sa destabilizeze si mai mult finantele tarii.

Subiecte abordate in articol: salarii, bugetari, guvern, proteste, inflatie
Sursa imagine: Pixabay

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Salariile bugetarilor din romania provoca tensiuni si proteste in an electoral